Casa de Asigurari de Sanatate recidiveaza pe banii si nervii nostri

   

De data aceasta, nu cu decizii de impunere, ci direct cu titluri executorii, si ce este mai grav, tot cu domiciliul complet al persoanelor somate. Asta, in ciuda faptului ca, pentru o actiune similara, CASJ a fost amendata si obligata sa stearga listele.

Reamintim ca, in iunie 2010, Casa de Asigurari de Sanatate a Judetului (CASJ) Brasov a postat pe site-ul propriu o lista de peste 31.700 de brasoveni care ar fi datorat contributii de asigurari sociale de asigurari de sanatate, din 2005 incoace, desi in acest interval, nu i-a instiintat vreodata ca ar avea vreo obligatie si nici nu a emis vreun titlu de creanta. In baza acestor omisiuni, unii dintre cei care au intentat actiune in instanta CASJ au castigat deja procesul. Mai mult, in acesti cinci ani, institutia nu s-a preocupat sa colecteze sumele, deci functionarii nu si-au indeplinit obligatiile, dar nimeni nu a fost tras la raspundere pentru asta.

In ultimele sase luni, circa 15.000 brasoveni scosi datori de CASJ si postati pe "lista rusinii" - fara sa li se spuna pentru ce venituri ar datora, cum s-au calculat sumele, adeseori aberante, ce le-au fost pretinse si fara sa existe un contract intre ei si CASJ -, au stat la coada la birourile Casei, unii de mai multe ori, sa-si depuna contestatiile si documentele aferente, dupa ce au facut drumuri si cozi pe la diferite alte institutii. Potrivit conducerii CASJ, aproape 12.000 de brasoveni au facut plati, in cele mai multe cazuri la valori mult mai mici decat li se pretinsese initial, iar altii au fost chiar scutiti de ele. Desi au prezentat documente justificative, unii brasoveni, printre care multi pensionari, nu au indeplinit, in opinia CASJ Brasov conditiile pentru ca datoria sa le fie redusa, fara ca institutia sa motiveze in vreun fel respingerea contestatiei. Unii au achitat doar debitul nominal, refuzand sa achite penalizarile, majorarile si dobanzile (care, oricum, nu ar trebui percepute retroactiv, ele intrand in vigoare din iulie 2010) de intarziere pe ultimii cinci ani.

10.000 de executari silite

In schimb, brasovenii care nu si-au reglementat situatia privind datoriile gasite de catre reprezentantii CASJ au intrat deja in executare silita. Potrivit conducerii institutiei, in perioada septembrie - octombrie 2010 s-a inceput executarea silita a obligatiilor restante inregistrate in evidenta CASJ Brasov, prin emiterea a 7.919 titluri executorii, dar existau deja circa 10.700 de somatii emise pana la sfarsitul anului.

In 31 decembrie, pe site-ul CASJ a fost postat un nou anunt colectiv, pe langa alte trei emise in aceeasi luna, la care a fost atasata o lista de 2.089 de "datornici", pentru care s-au emis titluri executorii in septembrie, octombrie si noiembrie. Din pacate, lista contine, din nou, datele personale ale celor somati sa plateasca, respectiv domiciliul complet. Incercarile noastre de a obtine explicatii s-au soldat, intr-un tarziu, cu un comunicat sec: "Va informam ca, potrivit prevederilor legale in vigoare, in perioada septembrie - decembrie 2010 s-a inceput executarea silita a obligatiilor restante inregistrate in evidenta Casei de Asigurari de Sanatate (CASJ) Brasov reprezentand contributii de asigurari sociale de sanatate, prin emiterea a 10.128 titluri executorii", insotit de temeiul legal al somatiilor, mai precis un extras din Codul de procedura fiscala. La insistentele noastre, am aflat de la purtatorul de cuvant al CASJ Brasov, dr. Luminita Nitu, ca cei 2.000 de pe ultima lista nu ar fi fost gasiti la domiciliu, de aceea s-a recurs la publicitate prin anunt colectiv.

Sanctiuni inutile

Dupa ce, avertizata de mass-media, conducerea CASJ s-a jucat de cinci ori cu lista rusinii, ba postand-o, ba stergand-o, ba eliminand datele personale, pentru ca in final sa revina la forma initiala, de dezvaluiri complete, Casa brasoveana parea sa fi pierdut batalia cu Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). ANSPDCP a decis in iulie, la o luna de la publicarea listelor cu adresele complete si sumele pe care le-ar fi datorat chipurile brasovenii, sa acorde CASJ o amenda de 3.000 de lei, pentru incalcarea Legii 677/2001, respectiv "savarsirea contraventiei de prelucrare nelegala a datelor cu caracter personal". Pentru restabilirea legalitatii prelucrarii, Autoritatea a dispus prin decizie stergerea de pe pagina de Internet a CASJ Brasov a datelor personale ale persoanelor fizice, pentru ca deciziile de impunere emise de CASJ Brasov nu au fost comunicate initial in alta modalitate, conform Codului de procedura fiscala, iar lista publicata pe Internet care insotea anuntul colectiv nu a fost actualizata pe parcursul solutionarii contestatiilor depuse.
Conducerea Casei a contestat amenda primita si nu a sters lista, considerand ca a procedat perfect legal, pe motiv ca "nu a dispus si nu dispune nici in prezent de resursele financiare si umane pentru expedierea prin posta a tuturor deciziilor de impunere emise la 1.06.2010" si reclamand ca procedura de "informare" (mii de brasoveni nu stiu nici acum ca au figurat pe o lista de datornici) pe site-ul www.casbv.ro a fost stopata, a se citi lista a trebuit sa fie stearsa, de catre ANSPDCP.
Contactata telefonic, Alina Savoiu, purtatorul de cuvant al ANSPDCP, a declarat ca institutia pe care o reprezinta va declansa o noua investigatie. In ceea ce priveste sanctiunile anterioare aplicate CASJ, Savoiu a precizat ca Autoritatea se judeca in continuare cu Casa, atat pentru amenda, cat si pentru decizia de stergere a listelor,
Si daca amenda va ramane in vigoare sau va fi aplicata alta, sumele vor fi platite din Fondul de Sanatate, adica tot din contributiile achitate de catre cei care au fost afectati prin expunerea lor oprobriului public, dar si riscurilor generate de publicarea adresei complete de domiciliu.

Nu o iarta pe Elodia
Si avocata Elodia Ghinescu figureaza printre cei care vor fi executati silit, daca nu contesta in 30 de zile titlul. Inca din iunie, CASJ Brasov a pus-o pe lista, cu datorii pentru veniturile din activitatea la cabinet si din chirie, insumand aproape 3.000 de lei. E interesant de vazut cum va fi obligata Elodia sa plateasca... ...
Citeste mai multe despre executari lista Asigurari Sanatate
Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 00:02
Sursa: 1235 - Cotidian Brasov

Articol citit de 1009 ori


1235 - Cotidian Brasov
Cele mai citite stiri
BRASOV. Accident in Triaj!!! Atac de panica!!! - FOTO
La aceasta ora s-a produs un accident de circulatie in cartierul brasovean Triaj. Doua TIR-uri si o ...
Grupul celor 7 care deturnau licitatii publice, adus cu Politia la Brasov
Marti dimineata, politistii brasoveni au efectuat 10 perchezitii intr-un dosar in care se efectueaza ...
BRASOV. Cinci tineri au fost arestati si 6 sunt sub control judiciar, intr-un caz al DIICOT privind furnizarea de droguri unor elevi
Cinci tineri au fost arestati preventiv, iar alti sase au fost plasati sub control judiciar, vineri, ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor