Seful Societe Generale: O recapitalizare a bancilor nu va rezolva criza

Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 10:44
1664 citiri
Seful Societe Generale: O recapitalizare a bancilor nu va rezolva criza

O recapitalizare a bancilor europene nu este necesara si nu va rezolva principala criza a increderii in capacitatea zonei euro de a gestiona criza datoriilor, a declarat vineri Frederic Oudea, directorul general al Societe Generale.

Solicitand liderilor din zona euro sa rezolve criza din Grecia "cat mai repede posibil", Frederic Oudea a afirmat, intr-un interviu acordat Reuters Insider TV, ca principala problema pentru banci nu o reprezinta capitalul, ci situatia lichiditatilor, deoarece increderea pe pietele de finantare s-a redus.

"Principala problema este o criza de incredere in datoria suverana ... Important este sa fie rezolvata criza din Grecia cat mai repede posibil si apoi sa fie reconstruita increderea in capacitatea fiecarei banci din Europa de a-si reduce datoria. Parerea mea .. este ca potentiala recapitalizare nu va rezolva problema increderii in datoria suverana", a apreciat seful SocGen.

Declaratiile sale vin dupa ce Comisia Europeana a inceput sa pregateasca un plan pentru statele membre ce vizeaza coordonarea recapitalizarii bancilor.

Oudea a reafirmat ca SocGen, ale carei actiuni si-au pierdut aproape jumatate din valoarea lor in ultimele trei luni, nu are nevoie de o majorare de capital. Seful SocGen a insistat ca planul de vanzare de active, de miliarde de euro, va fi suficient pentru a atenua temerile pietelor.

Problema elena este "gestionabila" pentru bancile europene, inclusiv SocGen, a adaugat Oudea. Acesta a laudat initiativa BCE de a oferi noi imprumuturi de urgenta bancilor pentru a sprijini sistemul financiar al zonei euro, afectat de incertitudinile crizei datoriilor.

De asemenea, seful SocGen a explicat ca deciziile BCE vor proteja sistemul bancar din zona euro de un alt colaps, pe fondul crizei cu care se confrunta grupul bancar franco-belgian Dexia.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a anuntat joi ca vor fi oferite bancilor credite pe 12 si 13 luni, cu o valoare nelimitata.

Multe banci europene sunt expuse la criza datoriilor suverane din Grecia. Din acest moment au devenit din ce in ce mai dificile imprumuturile intre banci, cruciale pentru functionarea lor zilnica.

De asemenea, Trichet a afirmat ca BCE va achizitiona obligatiuni garantate in valoare de pana la 40 miliarde de euro (53 miliarde de dolari). In cadrul acestui program, BCE achizitioneaza de pe piata secundara obligatiuni publice emise de statele in dificultate din zona euro.

BCE a decis, joi, sa mentina dobanda de referinta la 1,5%, pe fondul sporirii incertitudinilor referitoare la perspectivele economiei mondiale si a crizei datoriilor din zona euro.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Societe Generale BRD criza, #banci Europa BCE , #credite