Vrei sa-ti faci un credit imobiliar? Vezi ce comisioane vei fi nevoit sa platesti

Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 13:03
3857 citiri
Vrei sa-ti faci un credit imobiliar? Vezi ce comisioane vei fi nevoit sa platesti
Foto: Arhiva

Daca vreti sa va cumparati o locuinta sau sa incepeti constructia unei case undeva la marginea orasului, insa nu aveti stransa toata suma de bani necesara, va vedeti nevoit sa apelati la unul dintre creditele imobiliare puse la dispozitie de banci.

Cum oferte in acest sens au mai toate bancile, trebuie sa aveti mare grija ce alegeti pentru ca uneori comisioanele acestora sunt extrem de multe si destul de mari.

De exemplu, la BRD Societe Generale, creditele Habitat, Habitat Plus si Habitat Ipotecar vin sa-ti satisfaca nevoile de finantare. In plus, in cazul in care detii un imobil si iti doresti unul mai mare, imprumutul Habitat Extra te ajuta sa obtii banii necesari. Astfel, la creditul Habitat, vei beneficia de o perioada de creditare care poate ajunge pana la 30 de ani, iar gradul de indatorare in functie de profilul de risc al clientului.

Ce comisioane trebuie sa platesti? Pentru intocmirea dosarelor la creditele ipotecare in lei (inclusiv ANL) vei plati un comision de 1%, minim 800 lei, iar la cele acordate pe baza veniturilor din strainatate un comision de 2%, minim 800 lei. In cazul creditelor in valuta, comisionul este de 1,8%, minim 200 euro/250 dolari, iar la cele calculate pe baza veniturilor din strainatate este ceva mai mare, de 2,8%, minim 200 euro/250 dolari.

Pentru gestionarea creditului, veti plati un comision de 0,1% la creditele in lei si de 0,15% la cele in valuta. In schimb, rambursarea anticipata la creditele cu dobanda variabila / indexabila (in lei sau in valuta) este gratuita. Si punerea la dispozitie si rambursarea creditului (in lei sau in valuta) este gratuita, in timp ce neutilizarea creditului are un comision de 1,5%.

Analiza dosarului de credit in vederea reesalonarii creditului, la solicitarea clientului pentru credite in lei presupune un comision de 1%, minim 87,50 lei, iar la credite in valuta este de 1%, minim 25 dolari/euro. Intocmirea contractelor de garantie mobiliara si imobiliara pentru autentificare la Notariat este gratuita, la fel ca si inscrierea la Cartea Funciara sau Arhiva Electronica.

Clientii BRD mai au insa de platit un comision unic pentru servicii suplimentare prestate la cererea clientului, pe parcursul derularii contractului de credit 50 euro (echivalent in valuta creditului). Daca va hotarati sa luati un astfel de credit, este bine sa stiti si ca penalitatea de inregistrare pe cont de credit restant este 20 lei/ 10 euro/ 10 dolari.

O alta oferta vine si din partea ING Bank, pentru un credit ipotecar in lei, ai la dispozitie pana la 900.000 de lei. Dobanda este de 10,79% pe an cu asigurare de viata, iar perioada de creditare de pana la 30 de ani. Ca sa poti sa-l obtii, trebuie sa dai un avans minim de 15% din valoarea creditului. Banca nu percepe comision anual de administrare.

Ce costuri iti aduce acest tip de credit? In primul rand platesti o dobanda preferentiala de 10,79% (DAE 11,87% pentru un credit in valoare de 550.000 lei acordat pe 30 de ani) pe an, daca optezi pentru asigurarea de viata. Daca nu optezi pentru asigurarea de viata, dobanda este de 14,29 (DAE 15,45% pentru un credit de 550.000 lei acordat pe 30 de ani).

Comisionul de analiza a dosarului de creditare este de 215 lei, comisionul unic de administrare credit este de 1% din valoarea creditului, perceput o singura data, la acordarea creditului. Taxa de evaluare imobil intre 250 si 470 lei, evaluarea efectuandu-se de catre una dintre companiile agreate de catre ING. Creditul ING ipotecar in euro se vinde la pachet cu ING Card Start, produs care are costuri de administrare zero.

La Millenium Bank, valoarea creditului ipotecar pe care il poti accesa este intre 5.000 si 300.000 euro (sau echivalentul in lei). Perioada de rambursare este intre 3 si 30 ani. Avansul pentru achizitie locuintei este de minim 20%.

Cheltuieli precontractuale aferente intocmirii dosarului de credit sunt de 900 de lei, se achita de client din surse proprii, in doua transe: prima transa la data semnarii cererii de credit in suma de 400 lei si a doua transa inainte de data semnarii contractului de credit, in suma de 500 lei.

Comisionul de analiza este de 2,5% din suma acordata, iar comisionul unic pentru servicii prestate la cererea clientilor este de 150 lei/ solicitare. In schimb, nu vezi platiti niciun comision de administrare sau de rambursare in avans.

Si UniCredit Tiriac Bank va pune la dispozitie un credit imobiliar pentru constructia de locuinte. Creditul poate fi solicitat de catre orice persoana cu varsta intre 20 si 65 de ani un venit net pe familie de minimum 850 lei (250 euro). Creditul acopera maximum 80% din valoarea proiectului de constructie sau extindere.

Diferenta de minimum 20%, reprezentand aportul propriu, poate fi constituita din sume deja investite in constructie sau din numerar. Suma minima finantata este de 25.000 euro pentru constructii si minim 10.000 euro pentru proiectele de extindere. Nu exista limite superioare cu privire la suma finantata. Rambursarea se face in rate lunare care includ principalul si dobanda lunara. Perioada de creditare poate fi intre 3 si 30 de ani, iar perioada de gratie este de 12 luni (perioada in care se estimeaza finalizarea constructiei).

Rata dobanzii se revizuieste bianual, la 30.06 si 31.12 si este la creditele in lei 10,11%/an, la cele in euro 6,94% /an, la cele in dolari de 8,96% /an. Dobanda anuala efectiva este de 7,41%, calculata pentru un credit de 50.000 euro, acordat pe o perioada de 30 ani. Suma toata de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 120.179 euro. Comisionul de acordare este 2,3%, platibil o singura data (minim 300 euro sau echivalentul in lei sau dolari).

Cu analiza, cu minim de documente, UniCredit Tiriac Bank va ofera posibilitatea de a schimba valuta creditului, fara nici un comision suplimentar. Creditul Imobiliar pentru Constructii va fi garantat cu ipoteca asupra terenului si imobilului construit (cu ipoteca suplimentara pana la intabularea constructiei, exceptie pentru finantarea lucrarilor de finalizare a unei case la rosu).

Asigurarea pentru toate riscurile a imobilelor ipotecate, asigurarea de viata a solicitantului si venitul sau lunar trebuie, de asemenea, cesionate in favoarea bancii. Totodata, UniCredit Tiriac Bank va ofera gratuit asigurarea de viata pentru creditele mai mici de 150.000 euro, daca solicitantul creditului indeplineste conditiile standard de subscriere a riscului asigurat.

Daca sunteti persoana juridica, puteti sa beneficiati de oferta Libra Bank destinata proiectelor de lucrari de amenajare/reparatii, suma stabilindu-se in functie de proiectul tau de investitii. Ce este acesta? Un credit cu care poti sa iti finantezi o investitie imobiliara, sa iti reutilezi compania sau sa sustii proiectele de amenajari/reparatii ale firmei tale.

Nu ai nevoie de avans ca sa aplici pentru acest credit, iar banca iti finanteaza si TVA-ul aferent investitiei tale. Perioada maxima de acordare este de 120 de luni, iar utilizarea creditului se face in termen de 60 zile de la data acordarii facilitatii, prin una sau mai multe trageri pana la valoarea maxima aprobata.

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#credit locuinta, #credit imobiliar, #bani credite , #credite