BVB: Investitorii mari reintra in scena

Luni, 01 Septembrie 2008, ora 13:33
832 citiri
BVB: Investitorii mari reintra in scena

Dupa lunile de scadere generalizata, bursa da unele semne de revenire. Spre finalul saptamanii trecute au avut loc cresteri ale majoritatii cotatiilor, precum si un numar semnificativ de tranzactii cu unele actiuni, precum BRD.

Semnalul pozitiv a fost dat de pachetele mari de actiuni schimbate intr-o singura tranzactie in piata atat cu actiuni BRD in sedinta de joi -de circa 0,5 milioane de actiuni -, dar si pentru SIF Moldova, de 1 milion de actiuni in sedinta de vineri.

"Aceasta indica intrarea in piata a unor investitori peste medie, care pot sa stabilizeze piata, prin preluarea pachetelor oferite de catre vanzatorii din ultimele saptamani", sunt de parere reprezenantii KTD Invest.

Pe de alta parte, interesant se dovedeste comportamentul jucatorilor de pe piata sibiana, care imita miscarile de pe pietele externe si ignora tendintele ascendente de pe piata spot.

"Am avut frecvent cotatii futures sub cele ale pietei spot, in cazul DESIF2 cu toate ca mai este o luna pana la scadenta. Comportamentul riscant al jucatorilor este incurajat de lichiditatea redusa a pietei, care le permite ca pe partea finala a sedintei si in cadrul algoritmului de fixing sa imprime pietei tendinta dorita -in general descedenta-, utilizand volume reduse de actiuni", apreciaza aceeasi sursa.

Potrivit brokerilor de la KTD, aceasta saptamana ar putea fi caracterizata mai degraba de o stabilizare a cotatiilor si chiar de o evolutie pozitiva, tonul putand fi dat de Societatile de Investitii Financiare.

Pana atunci insa de remarcat ca in saptamana trecuta s-a inregistrat o lichiditate redusa, care a culminat cu sedinta de miercuri cand s-au tranzactionat putin peste 3 milioane de euro, inregistrandu-se astfel cea de-a doua sedinta cu cea mai slaba lichiditate de la inceputul acestui an.

Tendinta a fost predominant descendenta, tranzactiile sporadice, toate acestea pe o continuare a tendintei de limitare a expunerii pe sectorul bancar romanesc. Indicele BET-FI a evoluat descendent in sedintele de inceput si de final ale saptamanii, in rest reusind sa inchida de fiecare data in usoara crestere.

Lichiditatea segmentului SIF a avut de suferit, urmare a suspendarii de la tranzactionare a SIF Oltenia incepand cu sedinta de joi. Motivul a fost desfasurarea AGOA, in care urma sa se dezbata "oportunitatea mentinerii in functie" a actualului presedinte.

Actonarii au hotarat in final mentinerea sa in functie.

In sectorul bancar s-au inregistrat, in saptamana care a trecut, tranzactii in crestere cu 4%.

Acestea au totalizat 31,2 milioane lei. Schimburile cu actiuni BRD -in special cele din sedinta de joi - au reprezentat 62% din rulajul total al acestui sector si 23% din rulajul bursier al saptamanii. Banca Transilvania s-a remarcat prin lichiditate, tranzactiile cifrandu-se la 7,69 mil lei, adica 9,39% din rulajul bursier total

Top cresteri saptamanale BVB:

Turism, hoteluri, restaurante Marea Neagra 23,93%

Policolor Bucuresti 14,29%

Mecanica SA Ceahlau 14,06%

Oil Terminal Constanta 11,11%

Teraplast SA 11,11%

Vlad Voiculescu

Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Made In Romania Bursa de Valori București lansează o noua ediție a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul își propune sa identifice 15...
Ziare.com dă startul Campionatului Gropilor din București! Participă și vezi pe ce loc se clasează primarul tău
Ziare.com dă startul Campionatului Gropilor din București! Participă și vezi pe ce loc se clasează primarul tău
Ziare.com dă startul campaniei ”Campionatul Gropilor” din București. Avem nevoie de cititorii noștri mai mult ca oricând pentru a face lucrurile să se miște. Tot ce trebuie să faci este...
#bursa, #Bucuresti, #investitii, #cresteri , #stiri BRD