Parlamentarii britanici sunt dispusi sa mearga in instanta pentru intarzierea Brexitului

Sambata, 07 Septembrie 2019, ora 12:47
6261 citiri
Parlamentarii britanici sunt dispusi sa mearga in instanta pentru intarzierea Brexitului
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentarii britanici, inclusiv conservatorii expulzati saptamana aceasta din partid, pregatesc actiuni legale in cazul in care premierul Boris Johnson refuza sa solicite o intarziere a Brexitului.

Un proiect de lege al Opozitiei care l-ar obliga pe Johnson sa ceara Uniunii Europene o prelungire a plecarii Marii Britanii pentru a evita un Brexit fara acord in 31 octombrie a fost aprobat vineri de camera superioara a Parlamentului, Camera Lorzilor.

Regina Elisabeta este de asteptat sa o semneze in lege luni, informeaza BBC, citat de Reuters.

Johnson, lider al campaniei de iesire din UE in timpul referendumului Brexit din 2016, a preluat functia in iulie, dupa ce predecesorul sau din partid conservator, Theresa May, a renuntat dupa trei incercari esuate de a trece prin Parlament acordul negociat cu Bruxelles-ul.

Noul prim-ministru spune ca vrea sa scoata Marea Britanie din UE pe 31 octombrie, cu sau fara un acord cu blocul.

Johnson a spus ca nu are nicio intentie de a cauta o prelungire si ar prefera "sa moara intr-un sant" decat sa intarzie producerea Brexit, in timp ce sambata, Daily Telegraph, l-a citat spunand ca este legat doar "in teorie" de noua legislatie.

Guvernul nu a avut niciun comentariu imediat asupra raportului BBC, care a informat ca parlamentarii au aliniat o echipa juridica si sunt dispusi sa mearga in instanta pentru a aplica legislatia, daca este necesar.

Johnson spune ca singura solutie pentru impasul Brexit sunt alegerile anticipate, care doreste sa aiba loc pe 15 octombrie, permitandu-i sa castige un nou mandat cu doua saptamani ramase pentru a pleca la timp.

Doua treimi din parlamentarii trebuie sa sprijine alegerile anticipate, insa partidele de Opozitie, inclusiv laburistii, au declarat ca vor vota impotriva sau se vor abtine pana la aplicarea legii care il va obliga pe Johnson sa caute o intarziere a Brexitului.

Johnson nu a reusit sa castige suficient sprijin la votul de miercuri pentru alegeri, fiind programat un alt vot pentru luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Tinerii europeni ar putea avea acces liber în Marea Britanie. Se cere revenirea la circulația pre-Brexit
Tinerii europeni ar putea avea acces liber în Marea Britanie. Se cere revenirea la circulația pre-Brexit
Comisia Europeană propune negocierea unui acord cu Marea Britanie, astfel încât circulația tinerilor să revină la mobilitatea crescută dinainte de Brexit. Concesia făcută la Bruxelles va...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Brexit fara acord, #Marea Britanie Brexit, #intarziere Brexit , #Boris Johnson