Parlamentul britanic blocheaza un nou vot pe acordul de Brexit, invocand un regulament din anul 1604

Luni, 21 Octombrie 2019, ora 18:07
22500 citiri
Parlamentul britanic blocheaza un nou vot pe acordul de Brexit, invocand un regulament din anul 1604
Foto: Hepta.ro/Arhiva

John Bercow, presedintele Camerei Comunelor, a blocat, luni, o initiativa a Guvernului Boris Johnson de a programa un nou vot pe tema Acordului Brexit.

Johnson ceruse ca parlamentarii sa voteze simplu acordul - fie cu da, fie cu nu. Insa Bercow a spus ca o motiune cu acest subiect deja a fost dezbatuta sambata, asa ca nu are de ce sa o supuna iar la vot, informeaza BBC.

Bercow a spus ca decizia sa se bazeaza pe o conventie parlamentara ce dateaza din 1604. Aceasta regula spune ca o motiune care este in esenta la fel cu una precedenta nu mai poate fi supusa votului Comunelor in aceeasi sesiune parlamentara.

"Decizia mea a fost necesara pentru a ne asigura ca timpul Camerei Comunelor nu este irosit", a spus speakerul.

In fata unui val de critici din partea Guvernului si a conservatorilor, el insista ca nu are pentru ce sa isi ceara iertare si ca decizia sa este impartiala si nu opreste cu nimic Guvernul sa primeasca aprobarea pe acord. Bercow declarase si in trecut ca nu va repeta un vot doar pentru ca cel care l-a pierdut e nemultumit.

Coordonatorul Parlamentului European pe Brexit, Guy Verhofstadt, a avut o reactie rapida pe Twitter, cerand ca Parlamentul britanic sa ia o decizie. La nivelul UE, el a spus ca va recomanda Conferintei Presedintilor sa astepte ratificarea acordului la Londra inainte ca PE sa o faca.

Cand va avea loc votul

Liderul Camerei Comunelor, Jacob Rees-Mogg, a spus ca votul final in Camera Comunelor va avea loc joi, dupa care acordul ar urma sa fie dezbatut si supus la vot in Camera Lorzilor.

Executivul de la Londra ar vrea ca dezbaterea in a doua lectura sa se desfasoare marti, dupa care sa se treaca la urmatoarea etapa, care le va oferi parlamentarilor ocazia de a propune amendamentele necesare la legislatie.

Potrivit lui Jacob Rees-Mogg, parlamentarii britanici care nu sustin calendarul propus de guvern pentru a adopta legislatie referitoare la ratificarea acordului de Brexit practic se opun iesirii tarii din UE pe 31 octombrie.

Cum a incercat Boris Johnson sa forteze mana Parlamentului

Boris Johnson a incercat sa forteze mana parlamentarilor in a da un vot - fie de admitere, fie de respingere - pentru acord, astfel incat el sa poata livra Brexitul la termenul asumat - 31 octombrie.

Sambata, el s-a dus in Parlament sa supuna votului acordul, insa nici macar asta nu a reusit. Parlamentarii au votat in schimb un amendament prin care au amanat votul pe acord pana cand toata legislatia necesara va fi votata si implementata.

Vezi aici cum s-a desfasurat sedinta de sambata din Parlamentul britanic

Asadar, fortat de acest rezultat, Johnson a trimis tarziu in noapte la Bruxelles o scrisoare, in care cerea formal amanarea termenului limita pentru Brexit. Aceasta nu era insa semnata si deci nici asumata de premierul britanic. In schimb, a mai trimis o alta, cu numele lui pe ea, in care le spunea liderilor europeni ca el crede ca o astfel de amanare ar fi o greseala si astfel ar fi mai bine sa nu o aprobe.

Va aproba UE o noua amanare?

Cum amanarea Brexitului nu se poate face decat cu unanimitatea celor 27 de membri ai UE, atitudinea lui Johnson i-a facut pe cei care deja erau sceptici sa se indoiasca si mai mult ca o noua amanare ar mai putea rezolva ceva.

Presedintele francez Emmanuel Macron deja a anuntat de sambata seara ca el nu sustine o noua amanare pentru ca nu ii vede sensul. De altfel, nici pe 29 martie Macron nu a acceptat usor amanarea Brexitului.

Si sunt si alti lideri care ii impartasesc opinia, considerand ca UE a fost mai mult decat rabdatoare cu britanicii si e timpul ca acestia sa isi asume decizia de a parasi blocul comunitar, cu sau fara acord.

Duminica, presedintele Consiliului European Donald Tusk a convocat o sedinta a ambasadorilor tarilor UE27. Dupa doar 15 minute, insa, sedinta s-a incheiat cu doua concluzii: UE va merge inainte cu procesul de ratificare a acordului la nivelul fiecarei tari si au cerut Marii Britanii sa faca acelasi lucru.

Negociatorul sef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a insistat ca acordul propriu-zis nu a fost inca supus la vot si astfel nu se poate spune ca a fost respins.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Parlament britanic refuza vot acord Brexit , #Boris Johnson