Bruxelles-ul se pregateste pentru revenirea lui Boris Johnson. Nu a lasat amintiri placute

Miercuri, 19 Iunie 2019, ora 21:03
4683 citiri
Bruxelles-ul se pregateste pentru revenirea lui Boris Johnson. Nu a lasat amintiri placute
Foto: Arhiva Hepta.ro

Boris Johnson, favoritul cursei pentru succesiunea Theresei May la conducerea guvernului de la Londra, inainte de a deveni sef al diplomatiei in tara sa a fost corespondent al presei britanice la Bruxelles, unde nu a lasat amintiri placute, scrie AFP miercuri intr-un reportaj.

El este perceput in capitala europeana drept un oportunist care si-a construit cariera cu relatari partinitoare despre UE in timp ce era jurnalist, pentru ca apoi ca politician sa-si pacaleasca alegatorii la referendumul privind Brexitul.

Totusi, dintre cei care l-au cunoscut de-a lungul deceniilor, unii nu exclud posibilitatea ca el sa reuseasca in final sa incheie un acord privind Brexitul cu europenii pe care-i critica.

Avem doua opinii, explica pentru AFP Pierre Sellal, fost reprezentant permanent al Frantei pe langa UE, care l-a cunoscut pe Boris Johnson pe vremea cand acesta era corespondent al Daily Telegraph la Bruxelles si apoi ministru.

''Exista cei care considera ca functia modifica persoana'' si ca, odata devenit prim-ministru, Boris Johnson isi va schimba atitudinea, ''si cei care considera ca personalitatea sa este aceeasi pe care nici macar conducerea Foreign Office nu a schimbat-o cu adevarat si ca el se va comporta ca intotdeauna'', detaliaza diplomatul francez, care mai crede ca raspunsul la aceasta chestiune il vom afla foarte repede daca Johnson chiar devine premier.

Deocamdata acesta din urma a promis ca va cere modificari importante in acordul de retragere din UE negociat de premierul demisionar Theresa May si ca, in cazul unui refuz al liderilor europeni, va fi pregatit pentru un ''no deal'', adica un Brexit fara acord, o evolutie nedorita de mediul de afaceri britanic.

Pascal Lamy, fostul director general al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si fost sef de cabinet al presedintelui Comisiei Europene Jacques Delors in anii '90, cunoaste familia Johnson de pe vremea copilariei petrecute de Boris la Bruxelles. El isi aminteste de terenul de tenis al familiei Johnson, care ii oferea tanarului Boris un anumit avantaj in relatiile sociale. Pascal Lamy l-a intalnit mai tarziu pe acesta in sala de presa a Comisiei Europene, apoi i-a urmarit parcursul politic care l-a adus la primaria Londrei si ulterior la conducerea diplomatiei britanice.

Pascal Lamy crede ca alegerea lui Boris Johnson de a poza in port-drapel al Brexitului ar tine mai degraba de calculele unui politician ambitios decat de adevarate convingeri. Daca ii succede Theresei May, ''odata ajuns acolo, obiectivul sau va fi sa ramana'' si va urma o strategie in acest scop, spune fostul oficial european. Asadar, ''odata ce i se va spune ''nu, ne pare rau'', dar acordul nu este renegociabil, il vad revenind acasa afirmand: ''Ascultati, prieteni, trebuie sa luam o decizie si cei care vor decide sunteti voi!'', anticipeaza Lamy.

Altii se tem insa ca, dimpotriva, pozitiile arogante ale lui Johnson nu vor conduce la o atitudine flexibila din partea europenilor. ''Daca el se comporta imediat la fel de agresiv cum a inceput sa o faca prin solicitarea unei renegocieri, lucrurile vor evolua rapid rau'', iar ''rezultatul va fi precipitarea unei schimbari de spirit la Bruxelles pentru a grabi iesirea (Regatului Unit din UE), chiar si fara un acord'', estimeaza Pierre Sellal.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#cine este Boris Johnson Brexit , #Bruxelles