Noaptea Independentei. Cum a devenit David Cameron cel mai slab politician din Marea Britanie

Sambata, 25 Iunie 2016, ora 21:55
14443 citiri
Noaptea Independentei. Cum a devenit David Cameron cel mai slab politician din Marea Britanie

Trecusera aproape doua ceasuri dupa miezul noptii cand am decis sa ma culc. Scorul era 52 la 48 pentru cei din tabara pro UE. Toate sondajele din ultimele zile dadeau ca sigura ramanerea Marii Britanii in grupul comunitar.

La ora sapte, cand a sunat desteptatorul, am deschis televizorul. Il lasasem pe CNN. M-am frecat la ochi. Pentru moment, am avut senzatia ca nu mai deosebesc culorile. Apoi, dezamagire.

Dar, incet, incet, am realizat ca, pana la urma, asta e frumusetea democratiei. Infrangerea unei parti si victoria alteia fac parte din joc. Britanicii vor plati cu varf si indesat nebunia acestui referendum. David Cameron a ajuns peste noapte dintr-un prim-ministru onorabil in cel mai slab politician pe care l-a avut Marea Britanie dupa razboi.

Nu e usor sa ajungi bataia de joc a unui intreg continent. Dar votul britanicilor trebuie respectat. Numai ca, multi dintre ei, au aflat cu stupoare imediat dupa primele strigate de bucurie faptul ca unitatea regatului e pusa din nou in discutie.

Boris Johnson, Partidul Conservator, si Nigel Farage, UKIP, nu banuiau ca liantul care tine Regatul Unit poate fi chiar detestata Uniune Europeana.

In mai putin de cinci ore de la anuntarea rezultatului, primarul Londrei a cerut secesiunea, premierul Scotiei a anuntat un nou referendum pentru independenta pentru simplul motiv ca scotienii vor sa ramana in UE, iar lideri politici din Irlanda de Nord au cerut unirea cu Republica Irlanda pentru ca si ei vor sa ramana in UE.

La scurt timp dupa anuntarea rezultatelor, au aparut si cele trei motive (good reasons) pe care le cerea regina inainte de vot: Scotia, Irlanda de Nord si 350 de miliarde de dolari cat a pierdut economia britanica dupa anuntarea rezultatului referendumului prin devalorizarea lirei si prabusirea actiunilor companiilor britanice. In zilele urmatoare vor aparea si altele.

Dar, intr-un fel, cred ca e mai bine ca s-a intamplat asa. Uniunea Europeana si-a pierdut din sustinerea publica pentru ca nu mai avea niciun sistem de comparatie.

Unii dintre liderii britanici sustineau ca Marea Britanie contribuie prea mult la bugetul uniunii (10 miliarde de euro pe an), ca imigratia a scapat de sub control si ca si-au pierdut independenta.

De azi inainte, vor fi obligati sa vada si partea goala a paharului, preturi mai mari, prabusirea turismului, criza de forta de munca inalt calificata (medici si asistente medicale din Europa de Est), taxe mai mari, preturi pentru vacante mai mari, preturi la mancare mai mari etc. Cand o sa vedem la stiri englezi care vin in Franta la cumparaturi ieftine sau cand scolile britanice se vor plange de faptul ca nu mai atrag cei mai straluciti elevi din Europa, poate vom aprecia realizarile comunitare.

Uniunea Europeana nu e perfecta. La Bruxelles e multa birocratie, dar realizarile in ce priveste pacea, prosperitatea, libera circulatie, protectia sociala, preturile sunt, in opinia mea, greu de contestat.

Oamenii au uitat cum se traia in Europa Occidentala acum jumatate de secol, nu mai vorbesc de statele aflate in lagarul socialist. Diferentele de nivel de trai, siguranta sociala si acces la educatie sunt inimaginabile, iar acesta e rezultatul acestei constructii europene.

E usor azi sa ne comportam ca o adunatura de copii rasfatati si iresponsabili carora nu le-a mai fost foame de o generatie si sa vorbim de dictatura de la Bruxelles. A naibii dictatura, unii dintre cetatenii Europei nici nu stiu ce-i aia Uniune Europeana. O stire anunta ca imediat dupa prezentarea rezultatelor referendumului a fost un boom de cautari pe Google cu privire la Uniunea Europeana.

David Cameron este un politician care a pus pe umerii britanicilor o povara de care acestia nu vor reusi sa se scuture in urmatorul deceniu. Si asta fara sa i-o ceara nimeni. A avut nevoie de un pariu pentru a-si contura profilul de mare lider, pentru a fi mai proeminent ca Tony Blair, fostul lider laburist. S-a ales praful. Dar ce vina am avut noi, ceilalti?

Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#marea britanie uniunea europeana, #Brexit Marea Britanie, #David Cameron Brexit , #David Cameron