Avertisment despre Brexit de la reuniunea G20: Un divort urat si de lunga durata va destabiliza economia globala

Duminica, 24 Iulie 2016, ora 13:43
4893 citiri
Avertisment despre Brexit de la reuniunea G20: Un divort urat si de lunga durata va destabiliza economia globala
Foto: Arhiva Ziare.com

Decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana "amplifica incertitudinile" pentru economia mondiala, sustin duminica, intr-un comunicat de presa comun, ministrii de finante ai celor mai puternice state din lume (G20).

Ei s-au reunit in acest weekend in sud-estul Chinei, aminteste AFP.

Totusi, ministri de Finante ai statelor G20 au dat asigurari ca tarile UE "sunt bine pozitionate" pentru a contracara "de maniera dinamica" eventualele repercusiuni economice si financiare declansate de Brexit, potrivit comunicatului prezentat de ministrul chinez de finante, Lou Jiwei.

G20 a inclus un posibil Brexit printre "amenintarile" pentru economia mondiala inca inainte de rezultatul votului britanic, in urma cu trei luni.

Intre timp, acest risc s-a concretizat si reuniunea de la Chengdu a fost marcata de numeroase intrebari privind modul in care va avea loc divortul intre Londra si Bruxelles.

Guvernatorul Bancii Japoniei a insistat sambata ca este vorba despre un subiect "major" pe ordinea de zi. Cu toate ca iesirea Marii Britanii din UE nu a inceput in mod oficial, intarzierile in ceea ce priveste aceasta procedura vor avea efecte asupra economiei intregii lumi.

"Evident, negocierile nu se vor incheia intr-o saptamana sau chiar o luna, ci este un proces care va dura mult mai mult timp", a recunoscut in marja summitului G-20 un inalt responsabil al Trezoreriei americane. Iar daca asta s-ar transforma intr-o confruntare masiva intre cele doua parti, atunci lucrurile vor degenera si va exista o destabilizare in ceea ce priveste increderea in actorii economici.

Insa potrivit unor surse, ministrul de Finante britanic Philip Hammond, recent numit in functie, s-a deplasat la Chengdu pentru a incerca sa calmeze spiritele. El ar fi avut intrevederi cu omologul sau francez si cu cel german.

Votul pro-Brexit are deja consecinte negative asupra economiei Marii Britanii. Citeste raportul care arata ca tara se indreapta catre prapastie.

Alte riscuri la adresa economiei mondiale

Dincolo de cazul britanic "persista riscuri puternice (...), volatilitatea financiara ramane ridicata si conflictele politice, terorismul si fluxul de migranti continua sa complice mediul economic", se mai mentioneaza in comunicat, care vorbeste despre o redresare "mai slaba decat se spera".

Insistand asupra faptului ca politicile monetare foarte flexibile ale marilor banci centrale nu sunt suficiente, mai multe tari sau organizatii, au facut apel, ca si FMI, la statele care au aceste mijloace sa-si sporeasca cheltuielile publice pentru a sustine o crestere fragila.

Comunicatul G-20 mai mai face apel la utilizarea "tuturor instrumentelor disponibile" pentru a relansa activitatea si a consolida cheltuielile cu infrastructura, reluand o formula deja utilizata in acest an, in ciuda reticentelor Berlinului pe acest subiect, noteaza AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#efecte economie globala Brexit, #efecte Brext, #consecinte Brexit , #economie