Banca Angliei: Brexit a costat deja Marea Britanie 80 de miliarde de lire sterline

Joi, 14 Februarie 2019, ora 16:29
5557 citiri
Banca Angliei: Brexit a costat deja Marea Britanie 80 de miliarde de lire sterline
Fotomontaj Ziare.com

Brexit-ul a costat deja economia britanica cel putin 80 de miliarde de lire sterline de la referendumul din 2016, iar iesirea din UE fara un acord ar putea forta o scadere urgenta a ratelor dobanzilor, a avertizat, joi, Gertjan Vlieghe, membru al Comitetului de politica monetara a Bancii Angliei (BoE).

De la votul din iunie 2016, Regatul Unit a pierdut aproximativ 2% din PIB, comparativ cu un scenariu in care nu ar fi fost niciun fel de evenimente interne economice semnificative, a apreciat Gertjan Vlieghe,citat de publicatia The Guardian.

El a explicat ca Marea Britanie a pierdut anual venituri de aproximativ 40 de miliarde de lire sterline sau aproximativ 800 de milioane de lire sterline pe saptamana, in perioada scursa de la referendum, deoarece economia a stagnat in timp ce restul lumii inregistra una din cele mai solide expansiuni din ultimul deceniu.

Estimarea lui Vlieghe privind costul saptamanal de pana acum al Brexit-ului este mai mult decat dubla fata de suma de 350 de milioane de lire sterline pe saptamana promisa de sustinatorii iesirii tarii din Uniunea Europeana. Aceasta suma, care era inscriptionata pe autobuzele electorale care circulau in perioada campaniei, a reprezentat unul dintre subiectele controversate inaintea referendumului din 2016.

Vlieghe a declarat, joi, la Londra: "Acea scadere de 2% din PIB nu este lipsita de importanta, este vorba de 40 de miliarde de lire sterline sau, daca preferati in afise pe autobuze, este vorba de 800 de milioane de lire sterline pe saptamana".

Oficialul a explicat ca investitiile in afacerile din Marea Britanie sunt aproape de zero, cu un declin de 3,7% inregistrat in 2018, chiar daca in celelalte tari din G7 (grupul celor mai bogate tari din lume - SUA, Germania, Franta, Italia, Japonia, Canada si Marea Britanie) a fost un avans anual de aproximativ 6%.

Si cheltuielile de consum au incetinit, deoarece gospodariile sunt sub presiune din cauza inflatiei ridicate, provocata de deprecierea semnificativa a lirei sterline dupa votul Brexit.

"Este foarte neobisnuita o scadere atat de accentuata a investitiilor, cand restul lumii se descurca atat de bine, cel putin pana de curand.

Cresterea economiei britanice in ultimii doi ani a fost mai slaba decat ne-am fi asteptat pe baza evolutiei economiei globale. Pe baza a ceea ce s-a intamplat in restul lumii, ne-am fi asteptat ca PIB-ul Regatului Unit sa accelereze dar, de fapt, a incetinit", a declarat oficialul Bancii Angliei.

Vlieghe, economist independent in randul celor noua membri ai Comitetului de politica monetara a Bancii Angliei, a apreciat ca magnitudinea efectelor negative asupra economiei inca nu sunt sigure, mai ales pe termen lung.

Desi a explicat ca exista o dezbatere democratica privind consecintele Brexit, el a avertizat ca iesirea din UE fara un acord ar putea forta o scadere urgenta a ratelor dobanzilor.

Totusi, daca se ajunge la un acord, iar economia globala evita o noua incetinire iar presiunile inflationiste in Marea Britanie cresc, atunci ar fi adecvat ca Banca Angliei sa majoreze o data pe an dobanzile, a afirmat Vlieghe.

Marea Britanie urmeaza sa paraseasca UE la finalul lui martie 2019, dar pana in prezent nu exista un acord cu Bruxelles-ul privind viitoarele relatii.

Theresa May a cerut, marti, in Parlament o amanare de doua saptamani pentru a renegocia Brexit-ul

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#costuri Brexit , #economie