Furtuna financiara cauzata de Brexit: Consecintele economice ale iesirii Marii Britanii din UE

Vineri, 24 Iunie 2016, ora 11:20
12806 citiri
Furtuna financiara cauzata de Brexit: Consecintele economice ale iesirii Marii Britanii din UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Care sunt consecintele economice dupa Brexit? Fara indoiala Marea Britanie va incasa un soc substantial, iar avantajele vor fi umbrite de colapsul financiar.

Isabel Schnabel, profesor la Universitatea din Bonn si membru in Consiliul de Experti Economici ai Germaniei, arata care vor fi efectele, intr-un editorial publicat de Financial Times.

Economia Marii Britanii va avea de suferit din cauza "divortului" de UE, in special pe partea comerciala. De asemenea, investitiile straine vor fi alungate, iar pozitia Londrei ca un centru global financiar va fi amenintata.

E clar ca Uniunea Europeana va fi afectata de Brexit, insa consecintele sunt greu de cuantificat. Dar chiar conteaza magnitudinea acestui "cutremur"? Isabel Schnabel crede ca nu. "Costurile directe vor pali in fata celor indirecte, care vor rezulta din schimbarile din interiorul UE si miscarile de pe scena politica", a explicat aceasta.

Ea considera ca UE ar putea deveni o entitate mai protectionista, mai interventionista si mai putin atragatoare pentru pietele financiare. Sunt cuvinte putin pompoase, dar care vor avea un efect clar: reformele in statele membre si in UE, ca tot unitar, vor fi mult mai greu de implementat.

Astfel, vor creste subventiile de la stat, vor fi introduse masuri care protejeaza companiile locale si vor exista interventii directe in mecanismele care stabilesc preturile.

Cu alte cuvinte, economia libera de piata va fi pusa sub semnul intrebarii. Iar situatia nu va dauna doar tarilor care raman in UE, ci si Marii Britanii. In incercarea de a-si mentine legaturile cu restul pietelor de pe Batranul Continent, aceasta tara va fi nevoita sa impuna noi regulamente, care vor diminua beneficiile eliberarii de "jugul" UE.

Dezbinare

Uniunea Europeana se teme ca si alte tari vor vrea sa iasa din blocul comunitar. Dar si Marea Britanie se confrunta cu riscul dezbinarii. Exista posibilitatea ca unele regiuni sa doreasca sa se rupa de Regatul Unit, sentimentul nationalist va fi mai puternic, iar miscarile politice populiste vor lua amploare.

Fragmentarea UK si UE va face si mai grea indeplinirea unor visuri precum uniunea energetica si a pietei de capital.

Dar chiar daca secesiunile nu vor avea loc, UE isi va pierde cuvantul important pe care il are la nivel global, astfel ca nu-si va mai putea apara interesele la fel de bine ca inainte pe scena internationala.

Ideea e ca UE pierde puterea diplomatica a Marii Britanii, iar Marea Britanie pierde puterea politica a UE. Domeniile de interes variaza de la drepturile omului pana la protejarea mediului inconjurator.

De asemenea, o UE slabita vine in avantajul unor tari ca Rusia, caci o politica unitara pe securitate va fi aproape imposibil de realizat.

Concluzie

"Nu in cele din urma, poate cel mai important lucru este ca Europa unita a garantat pacea in statele membre in ultimii 70 de ani. Avem tendinta sa uitam cat de importanta e pacea", mai arata sursa citata.

Isabel Schnabel incheie cu faptul ca UE se afla la o rascruce de drumuri.

"Amenintarea pentru unitatea europenea nu a venit din exterior. Mai degraba, a fost ca urmare a vointei poporului britanic. Argumentele populiste nu ar trebui sa puna in umbra beneficiile imense pe care UE ni le-a adus tuturor, inclusiv Marii Britanii", a punctat aceasta.

Ce se intampla dupa BREXIT? URMARESTE LIVE evolutiile internationale dupa decizia britanicilor

Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#Brexit efecte economie, #Brexit consecinte economice, #efecte Brexit , #economie