Efectul Brexit: E corect sa comparam pierderile pe bursa cu banii pe care ii da Londra Uniunii Europene?

Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 08:57
12752 citiri
Efectul Brexit: E corect sa comparam pierderile pe bursa cu banii pe care ii da Londra Uniunii Europene?
Foto: Arhiva Ziare.com

Votul dat de britanici pentru iesirea tarii din Uniunea Europeana a condus la o scadere pe bursa londoneza, insa este corect sa comparam suma pierduta de pe pietele financiare cu contributia tarii la bugetul UE?

Principalul indice bursier al Marii Britanii, FTSE 100, care cuprinde cele mai mari companii listate pe piata de capital londoneza, a scazut, vineri, cu 9% imediat dupa anuntarea rezultatului referendumului privind apartenenta la UE.

La randul sau, lira s-a depreciat puternic vineri dimineata, cu 12% fata de sedinta precedenta, astfel ca a ajuns la cel mai scazut nivel din 1985 incoace.

In aceste conditii, Guy Verhofstadt, presedintele grupului ALDE din Parlamentul European, a scris pe Twitter ca Marea Britanie a pierdut in 8 ore o suma mai mare decat contributia la bugetul UE din ultimii 15 ani.

In acest fel ne putem face o idee despre cat de mare a fost scaderea pe piata financiara londoneza, dar ar trebui sa "sapam" putin mai adanc.

"Comparatia intre contributia anuala a Regatului Unit la bugetul Uniunii Europene si pierderile cauzate pe bursa de la Londra de Brexit nu este potrivita, pentru ca banii provin din surse diferite", au explicat analistii Tradeville pentru Ziare.com.

Contributiile la bugetul UE se achita din buzunarele cetatenilor. Mai exact, platile se fac de catre Trezorerie, din banii colectati din taxe si impozite.

Pe de alta parte, o scadere a indicelui FTSE 100 ii afecteaza doar pe cei care detin actiuni listate la bursa londoneza. Analistii Tradeville arata ca, in acest caz, e vorba fonduri de pensii, fonduri de investitii locale sau internationale, investitori persoane fizice cu portofolii mici ('de retail') sau mari (indivizi 'high net worth').

Cetatenii pot fi afectati de o scadere pe bursa doar indirect, deoarece o parte din salariu merge catre fondurile de pensii, care fac tranzactii pe piata de capital. Iar daca profitul acestor fonduri e mai mic, atunci si banii primiti la pensie vor fi mai putini.

Concluzia este ca se pierd bani din economia reala

In orice caz, o scadere pe bursa inseamna ca se pot pierde bani din economia reala. Fara o evolutie buna pe piata de capital, companiile sunt mai reticente si e posibil sa nu mai dispuna de banii necesari pentru a face investitii, care ajuta la dezvoltarea tarii, prin crearea de joburi, prin plata birurilor la stat etc.

"Detinerile de actiuni nu sunt incluse in masa monetara, in niciuna dintre formele ei, dar reprezinta o destinatie reala pentru banii investitorilor - fie pentru economisire pe termen lung, fie pentru speculatii pe termen scurt. Chiar daca sunt transformate din nou in numerar, abia dupa marcarea profiturilor sau a pierderilor, portofoliile sunt evaluate la piata zilnic, deci miscarile burselor au un impact asupra sentimentului si deciziilor investitorilor.

In plus, un investitor poate avea ghinionul sa fie fortat sa-si marcheze pierderi in aceasta perioada din motive personale (de exemplu, sa aiba nevoie de numerar pentru o achizitie urgenta), astfel incat Brexitul sa aiba consecinte imediate si palpabile asupra sa", au mai spus analistii Tradeville.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Brexit pierderi bursa, #Brexit contributii buget UE, #Marea Britanie contributie buget UE , #economie