Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Marea Britanie iese din UE: Ce castiga si ce pierd Rusia si China dupa Brexit

Vineri, 24 Iunie 2016, ora 13:00
17956 citiri
Marea Britanie iese din UE: Ce castiga si ce pierd Rusia si China dupa Brexit
Foto: Kremlin.ru/Arhiva

Britanicii au ales sa se rupa de Uniunea Europeana, astfel ca Blocul comunitar si-ar putea pierde influenta la nivel global. Dar ce vor face Rusia si China dupa Brexit? Ce vor avea de castigat? Dar de pierdut?

Cele doua tari au multe lucruri importante in comun: o granita de 4.000 de km, o intelegere de 400 de miliarde de dolari in domeniul gazelor naturale si niste lideri care se incrunta adesea la Occident.

Cu toate ca sunt de acord pe multe teme, Rusia si China par sa aiba viziuni diferite in ceea ce priveste iesirea Marii Britanii din UE, potrivit International Business Times.

Liderii politici chinezi sunt tematori in privinta consecintelor de ordin politic cauzate de Brexit, dupa cum arata presa din tara asiatica. Vladimir Putin, pe de alta parte, nu si-a exprimat un punct de vedere clar despre aceasta situatie fara precedent pentru UE, insa o analiza a politicii editoriale a presei ruse arata ca ar fi in favoarea Brexit.

Dar ce vor avea de castigat si de pierdut Rusia si China de pe urma iesirii Marii Britanii din UE?

Castiguri:

  1. O criza in UE reprezinta o binecuvantare pentru Moscova: Fara Marea Britanie - unul dintre cei mai aprigi sustinatori ai sanctiunilor aplicate Rusiei ca urmare a interventiei militare in Ucraina - presiunea pentru mentinerea lor se va diminua, astfel ca balanta va inclina pentru Rusia in ceea ce priveste politica externa.
  2. O Europa slabita inseamna ca si Alianta Nord-Atlantica (NATO) va fi afectata: O ruptura in UE se poate traduce in diminuarea puterii militare si a influentei la nivel global a NATO, pe care Rusia o considera a fi o amenintare.
  3. Mai multe oportunitati pentru comert: China si Rusia pot avea de castigat de pe urma iesirii Marii Britanii din UE din punct de vedere comercial si financiar, prin acorduri bilaterale.
  4. Investitii: Iesirea Marii Britanii din UE ar putea produce relaxarea restrictiilor impuse in sectorul financiar, astfel ca proiectele Rusiei si Chinei ar putea beneficia de investitii din partea europenilor.

Pierderi:

  • UE si Marea Britanie isi vor pierde din putere: Dupa cum am spus anterior, Rusia si-ar putea extinde sfera de influenta, dar China se teme ca schimbarile la nivel global nu vor fi in avantajul sau. Fara o Europa puternica, SUA ar putea avea un cuvant mai greu de spus in ordinea mondiala, iar asta nu le va conveni tarilor din est.
  • Piedici: Chinezii au investit foarte mult in proprietatile din Marea Britanie, astfel ca iesirea din UE va pune cateva obstacole in calea celor care vor sa cumpere case sau terenuri in UK.
  • Monedele se vor deprecia: Economiile asiatice vor fi lovite puternic de deprecierea lirei sterline. De asemenea, investitorii isi vor scoate banii din China si ii vor plasa in zone mai sigure.
  • Pietele financiare: Londra si-ar putea pierde statutul de "poarta financiara a Europei", astfel ca firmele internationale, inclusiv cele rusesti si chinezesti, ar putea fi nevoiti sa-si mute afacerile din Marea Britanie in alta parte, platind costuri uriase.

Ce se intampla dupa BREXIT? URMARESTE LIVE evolutiile internationale dupa decizia britanicilor

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#Rusia China Brexit, #cine castiga Brexit, #castigatori Brexit, #Rusia efecte Brexit, #China efecte Brexit , #economie