Poate beneficia Romania de iesirea Marii Britanii din UE?

Luni, 27 Iunie 2016, ora 06:53
7789 citiri
Poate beneficia Romania de iesirea Marii Britanii din UE?
Foto: Arhiva Ziare.com

E posibil ca Romania sa beneficieze direct de iesirea Marii Britanii din UE? Putem atrage mai multi investitori straini catre tara noastra?

Analistii Tradeville considera ca nu prea exista semnale care sa arate ca Romania ar avea ceva de castigat de pe urma faptului ca Uniunea Europeana se micsoreaza, cel putin luand in calcul evenimentele de dupa referendum.

"Este putin probabil ca tara noastra va putea beneficia in vreun fel de pe urma Brexit. Reactia initiala a pietelor financiare locale arata clar ca Romania continua sa fie tratata drept o economie de frontiera, din care investitorii tind sa-si retraga capitalurile in perioadele turbulente: dobanzile titlurilor de stat la 10 ani au sarit la maximul anului, in timp ce leul a fost cotat aproape de minimele ultimilor trei ani fata de euro si a pierdut aproape 5% fata de dolarul american.

La randul lor, actiunile de la BVB, in special bancile, s-au lichidat in deschidere, replicand evolutia burselor europene", au declarat analistii Tradeville pentru Ziare.com.

Bun, aceasta a fost reactia "la cald" a pietelor financiare. Insa daca situatia va persista, e posibil ca Romania - care a avut in ultima vreme o crestere economica solida - sa fie imbratisata de investitori? Cel mai probabil, nu va fi cazul. Motivul este unul simplu: exista alte locuri mai sigure pentru banii lor.

"Daca turbulentele vor continua pe pietele externe si in perioada urmatoare, investitorii vor prefera mai degraba siguranta activelor de refugiu decat plasamentele cu risc ridicat si putin lichide. Intr-un asemenea context, buna performanta economica a Romaniei din ultimele trimestre, alimentata, de altfel, de cresterea deficitelor de cont curent si bugetar, va trece in plan secund", au punctat analistii Tradeville.

Pe langa faptul ca nu vom reusi sa atragem investitorii de partea noastra, este de asemenea putin probabil sa reusim sa negociem un tratat bilateral mai bun in domeniul comertului cu Marea Britanie, dupa iesirea sa din UE. De ce? Nu prea avem asi in maneca, deoarece legaturile noastre de export-import nu sunt foarte semnificative. Nici noi nu le dam prea multe, nici ei nu vand prea mult la noi.

"In ceea ce priveste renegocierea tratatelor comerciale, este putin probabil ca tara noastra sa obtina conditii bilaterale mai bune negociind in afara blocului (notam ca, in 2015, doar 4,36% din exporturile Romaniei au fost destinate Marii Britanii) ", mai arata analistii Tradeville.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Brexit investitori Romania, #Brexit reactie investitori, #Brexit bursa , #economie