Incepe Brexit: Merkel respinge cererea UK pentru negocieri paralele

Miercuri, 29 Martie 2017, ora 20:02
5313 citiri
Incepe Brexit: Merkel respinge cererea UK pentru negocieri paralele
Foto: Ziare.com

Cancelarul german Angela Merkel a estimat ca discutiile asupra viitoarelor relatii dintre Marea Britanie si UE nu pot fi purtate decat dupa ce vor fi incheiate cele privind Brexitul, respingand astfel cererea pentru negocieri paralele formulata de premierul britanic Theresa May.

"Mai intai va trebui clarificat in cadrul unor negocieri cum sa fie dezlegate legaturile stranse" ce unesc astazi UE de Marea Britanie "si abia dupa ce aceasta chestiune va fi clarificata vom putea, destul de repede daca va fi posibil, sa vorbim despre viitoarele noastre relatii", a declarat, la Berlin, cancelarul federal german.

Iata cele mai importante momente ale zilei in care a fost declansat Brexitul

Angela Merkel a raspuns astfel in mod clar, fara a o mentiona totusi, scrisorii adresate Bruxelles-ului de premierul britanic pentru declansarea Brexit, in care se solicita negocieri asupra viitorului acord intre Marea Britanie si UE, in paralel cu negocierile pentru iesirea din UE.

La fel ca Merkel, Comisia Europeana a atentionat de mai multe ori ca exclude o asemenea eventualitate, estimand ca va fi nevoie pentru inceput sa se convina asupra conditiilor de iesire a Marii Britanii, situatie inedita in istoria europeana.

"Noi, in cadrul UE, vom purta in mod corect si echilibrat negocierile viitoare si sper ca va fi la fel din partea guvernului britanic", a continuat Merkel, adaugand ca Theresa May a asigurat-o de acest lucru la telefon, marti.

Potrivit Angelei Merkel, europenii vor cauta "un echilibru intre drepturi si obligatii" in punerea in aplicare a Brexitului.

"Doresc ca Marea Britanie si UE sa ramana parteneri apropiati. Pentru mine, Marea Britanie ramane o parte a Europei cu care impartim multe, incepand cu valorile noastre comune", a adaugat cancelarul federal german.

Merkel a dat asigurari ca UE "este o reusita istorica fara precedent si va ramane la fel dupa iesirea Marii Britanii", cu "numeroase obiective importante", printre care lupta impotriva terorismului, criza migratiei si schimbarile climatice.

Evocand soarta oamenilor vizati direct de aceste negocieri, in special cetatenii altor tari din UE care locuiesc in Marea Britanie si al caror drept de sedere ramane incert, Angela Merkel a declarat ca doreste ca si "consecintele asupra vietii lor cotidiene sa fie pe cat posibil reduse".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Angela Merkel Theresa May negocieri paralele, #Angela Merkel Brexit, #Merkel May Brexit negocieri paralele, #Theresa May declansare Brexit , #Germania