Acordul Marii Britanii cu UE pentru Brexit, periclitat de o cearta istorica pentru o stanca UPDATE

Sambata, 24 Noiembrie 2018, ora 20:07
7030 citiri
Acordul Marii Britanii cu UE pentru Brexit, periclitat de o cearta istorica pentru o stanca UPDATE
Foto: Wikimedia Commons

Gibraltarul a fost pe punctul de a reprezenta o piedica surprinzatoare pentru acordul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Pedro Sanchez, premierul Spaniei, avertizase ca summitul UE pe tema acordului Brexit, programat duminica, ar putea fi anulat in cazul in care nu se ajunge la o intelegere privind statutul viitor al provinciei britanice Gibraltar.

"Daca nu va exista nicio intelegere, este evident ca ceea ce se va intampla este ca cel mai probabil Consiliul European nu va avea loc", a declarat liderul Guvernului spaniol, aflat intr-o vizita oficiala la Havana.

Oficialii de la Madrid au acuzat Marea Britanie ca a introdus o clauza in acordul de retragere care ar permite ca in provincia britanica Gibraltar sa fie aplicati termenii unui viitor tratat comercial cu UE fara sa mai fie necesar acordul Spaniei.

UPDATE Intre timp, dupa interventia lui Jean-Claude Junker, presedintele Comisiei Europene, Spania a anuntat ca a primit toate garantiile necesare din partea Marii Britanii si Consiliul European va avea loc. De asemenea, Donald Tusk presedintele Consiliului European, a recomandat tarilor membre aprobarea acordului prind Brexit.

Marco Aguiriano, secretarul de stat pentru UE de la Madrid a declarat: "Suntem ingrijorati pentru ca acest paragraf, introdus aproape in mod perfid si sub acoperirea intunericului, ar putea fi folosit de Marea Britanie in viitor pentru a sustine ca un viitor acord intre UE si Marea Britanie ar putea fi aplicat in Gibraltar fara a necesita neaparat acordul prealabil al Spaniei".

Londra doreste ca acordul privind iesirea Marii Britanii din UE si cel privind relatiile viitoare post-Brexit sa se aplice si provinciei Gibraltar, in timp ce Madridul vrea ca viitorul statut al acestui teritoriu sa fie negociat bilateral.

Iohannis merge duminica la Consiliul European, unde se va agrea acordul pe Brexit

Theresa May: Negocierile pentru Brexit au ajuns intr-un moment crucial

Ce vrea de fapt Spania?

Spania isi metine pretentiile asupra peninsulei cedate Coroanei Britanice ca parte a Tratatului de la Utrecht din 1713 si vrea sa se asigure ca discutiile despre viitorul UE in contextul Brexit nu vor acoperi si subiectul Gibraltarului, transmite BBC.

Cele doua tari au derulat negocieri bilaterale, in paralel cu cele organizate la nivel european, pentru a stabili viitorului acestei regiuni, iar Sanchez vrea sa se asigure ca o decizie nu se va lua fara a se tine cont de parerea autoritatilor de la Madrid.

El crede ca articolul 184 al acordului Brexit, care stipuleaza ca UE si UK "vor cauta sa ajunga rapid la intelegerile care vor guverna viitoarele relatii intre cle doua parti", este ambiguu. In plus, vrea sa se asigure ca nu se va aplica si in cazul Gibraltarului.

Spania insista si sustine ca este dreptul sau de a purta discutii bilaterale cu Marea Britanie despre viitorul peninsulei, deci nu la nivel european.

Ce vor locuitorii din Gibraltar?

Gibraltar este un mic teritoriu britanic de peste mari, asa ca va iesi din UE odata cu Regatul Unit, in martie 2019. La referendumul legat de Brexit, locuitorii au votat in proportie de 96% in favoarea ramanerii in blocul comunitar.

Decizia Consiliului European din martie de a oferi Spaniei dreptul de veto asupra soartei teritoriului dupa Brexit a starnit cateva controverse, in sensul ca Madridul s-ar putea folosi de acest lucru pentru a forta anumite schimbari constitutionale, dar si pentru a crea legaturi bilaterale mai puternice.

Insa politicianul care conduce regiunea, Fabian Picardo, a spus ca - cel putin deocamdata - suveranitatea teritoriului este asigurata: "Avem legaturi stranse cu Marea Britanie, vedem lumea prin ochii britanicilor si asa vrem sa ramana", a spus acesta, citat de The Week.

Dscutiile dintre UK si Spania au avut ca efect stabilirea unui protocol legat de combaterea traficului cu tigari, asigurarea drepturilor muncitorilor care trec granita, controlul frontierei si protectia mediului.

Temeri si incertitudini

Dar exista temeri ca guvernul spaniol s-ar putea folosi de negoicierile viitoare pentru a distruge statutul de paradis fiscal al Gibraltarului, gratie caruia regiunea a devenit un important centru bancar, al industriei de asigurari si al jocurilor de noroc, potrivit The Guardian.

O alta problema ce poate deveni spinoasa are legatura cu granita dintre Gibraltar si Spania, trecuta de mii de oamenii zilnic pentru a merge la munca.

"Astfel, daca Brexit-ul devine urat, Spania ar putea decide sa inchida pur si simplu frontiera", arata sursa citata.

Un alt spin in coasta Marii Britanii o reprezinta pozitia Madridului referitoare la aeroportul International din Gibraltar, care este un activ britanic pe un teritoriu britanic, acceptand insa zborurile ce au legatura cu investitorii spanioli. Numai ca Madridul ar cam vrea sa renegocieze statutul aeroportului, dar nu cu autoritatile din Gibraltar, ci cu cele de la Londra.

Pana una-alta, duminica este programat summitul european in care se va discuta soarta acordului Brexit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#brexit gibraltar, #tensiuni brexit gibraltar , #Gibraltar
Comentarii
Poza MATAPSD
MATAPSD
rank 5
Stinca din sandaua Marii Britanii, ne aduce aminte de Iugoslavia..