A treia agentie de rating care retrogradeaza Marea Britanie: Fitch arata efectele votului pro-Brexit

Marti, 28 Iunie 2016, ora 14:11
4505 citiri
A treia agentie de rating care retrogradeaza Marea Britanie: Fitch arata efectele votului pro-Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

Un nou avertisment legat de impactul pe care il va avea Brexit asupra economiei Marii Britanii a venit, marti, de la Fitch, care este a treia agentie de rating care a revizuit in scadere calificativul acordat acestei tari.

Regatul Unit are in fata o perioada plina de incertitudini si provocari: inca nu se stie daca referendumul va fi validat in Parlament, au existat companii care au amenintat ca isi muta sediul in alta parte, in timp ce premierul David Cameron va demisiona peste 3 luni, iar asta inseamna schimbari pe scena politica. Iar lista poate continua.

In plus, marti, au loc mai multe intalniri cruciale la nivel european, in cadrul carora se va discuta despre parcursul european al Marii Britanii.

Astfel, Fitch considera ca incertitudinile vor afecta cresterea economica pe termen scurt, in contextul in care sefii firmelor se vor gandi de doua ori inainte de a face investitii si vor fi nevoiti sa ia in calcul schimbari legislative.

"Votul dat la referendum pentru parasirea Uniunii Europeane va avea un impact negativ asupra economiei tarii, finantelor publice si scenei politice", a aratat Fitch, in raportul in care arata motivele pentru care a retrogradat Marea Britanie cu o treapta, de la "AA+" la "AA".

De asemenea, calificativul este insotit de o perspectiva negativa, ceea ce inseamna ca exista mari sanse ca tara sa fie retrogradata din nou in perioada imediat urmatoare.

Dar de ce conteaza aceasta scadere a ratingului? Principalul efect il reprezinta faptul ca Marea Britanie se va imprumuta mai scump ca inainte de pe pietele externe, adica dobanzile vor fi mai mari.

Avertismentele Fitch

Fitch a revizuit estimarile legate de cresterea economica a Marii Britanii, astfel:

  • 2016: de la 1,9% la 1,6%
  • 2017: de la 2% la 0,9%
  • 2018: de la 2% la 0,9%

O crestere economica mai mica va avea efect asupra veniturilor colectate la buget din taxe, dar va duce si la cresterea deficitului bugetar. In aceste conditii, Guvernul va fi nevoit sa implementeze noi masuri de consolidare fiscala.

Marea Britanie va exporta mai putin ca pana acum in UE, cel putin pana cand vor fi renegociate noi contracte de comert. Insa David Cameron a aratat ca discutii pe aceasta tema vor incepe abia in ultimul trimestru din 2016, insa va mai dura ceva timp (poate cativa ani) pana cand sa se ajunga la o concluzie.

In tot acest timp, firmele britanice care vand produse in afara se vor confrunta cu un scepticism din partea clientilor.

In plus, faptul ca David Cameron va demisiona peste trei luni provoaca incertitudini pe scena politica, caci nu are nimeni de unde sa stie ca viitorul Executiv va face demersurile necesare ca sa aplice masurile de care tara are nevoie pentru a iesi din UE cat mai lin, arata Fitch.

Si agentia S&P a coborat ratingul de credit al tarii la AA cu perspective negative, de la AAA, luni, iar o masura similara a fost luata, sambata, si de Moody's.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#Fitch rating Marea Britanie, #rating Marea Britanie, #avertisment Brexit , #Marea Britanie