BBC: May doreste un acord de tranzitie de doi ani cu UE. Marele anunt se face vineri

Joi, 21 Septembrie 2017, ora 22:03
3422 citiri
BBC: May doreste un acord de tranzitie de doi ani cu UE. Marele anunt se face vineri
Foto: Gov.uk

Premierul britanic Theresa May va declara vineri, in discursul pe care il va rosti la Florenta, ca doreste un acord de tranzitie de doi ani cu UE dupa iesirea Marii Britanii din blocul comunitar in martie 2019, a scris joi pe Twitter editorul politic al BBC, Laura Kuenssberg.

Theresa May se va adresa direct liderilor UE in discursul sau din Italia, cand isi va prezenta viziunea privind viitoarele relatii ale Regatului Unit cu Bruxelles-ul, relateaza Reuters.

Principalii ministri ai cabinetului sau au fost de acord cu necesitatea unei faze de tranzitie, dupa ce Marea Britanie va parasi blocul comunitar, pentru a se evita ca mediul de afaceri sa ajunga pe "marginea prapastiei", insa exista diferente de opinie cu privire la durata acestei perioade de tranzitie.

"In discurs (May) va declara ca va exista o (perioada) de tranzitie de pana la 2 ani.....nu va fi un model standard", a scris Laura Kuenssberg pe Twitter la sfarsitul unei reuniuni exceptionale de doua ore si jumatate a guvernului britanic la solicitarea premierului May.

In cadrul reuniunii, sefa guvernului britanic si-a prezentat in linii mari alocutiunea pe care urmeaza sa o rosteasca vineri in orasul italian Florenta cu privire la strategia sa privind Brexit-ul, relateaza AFP.

Discutiile, programate sa se reia luni la Bruxelles in cadrul celei de-a patra runde de negocieri, sufera de pe urma lipsei propunerilor concrete din partea Regatului Unit cu privire la conditiile iesirii sale din Uniunea Europeana, programata pentru martie 2019, potrivit negociatorului sef al UE, Michel Barnier.

Uniunea Europeana refuza sa intre in negocieri asupra viitoarelor sale relatii comerciale cu Londra inainte de a se inregistra progrese cu privire la termenii "divortului", inclusiv in ceea ce priveste chestiunea ultrasensibila a facturii pentru Brexit.

Potrivit presei britanice, Theresa May se pregateste sa se adreseze direct liderilor europeni si va incerca sa treaca de Comisia Europeana si Michel Barnier. Ea s-a intalnit cu unii dintre liderii UE saptamana aceasta in cadrul Adunarii Generale a Natiunilor Unite de la New York.

"Negocierile sunt structurate in cadrul Uniunii Europene. Astfel, Consiliul a delegat un mandat Comisiei, care l-a numit pe Michel Barnier, insa decizia va fi luata intotdeauna de liderii UE", a declarat ea pentru The Telegraph.

Potrivit Financial Times, sefa guvernului britanic se va oferi de asemenea sa compenseze pierderi de 20 de miliarde de euro ale bugetului Uniunii Europene dupa Brexit. Ziarul afirma ca Guvernul de la Londra a informat-o despre aceasta intentie pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

May ar oferi 20 de miliarde de euro UE ca nota de plata a Brexit UPDATE: Prima reactie de la Berlin

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Marea Britanie tranzitie UE Brexit , #Marea Britanie