Boris Johnson imparte UE in doua cu planurile sale pentru Brexit: Merkel vede un acord, Macron e pregatit de haos

Joi, 22 August 2019, ora 09:32
10271 citiri
Boris Johnson imparte UE in doua cu planurile sale pentru Brexit: Merkel vede un acord, Macron e pregatit de haos
Foto: Arhiva Facebook/Boris Johnson

Abordarea noului premier britanic Boris Johnson in ce priveste Brexit-ul ii divizeaza pe liderii europeni. Daca presedintele francez Emmanuel Macron spune un NU ferm cererilor lui Johnson, cancelarul german Angela Merkel e mai optimist si vede posibilitatea sa se ajunga la o intelegere in urmatoarele 30 de zile.

Merkel l-a primit pe Johnson la Berlin. Atat Merkel, cat si Johnsona vor sa se ajunga la un acord inainte ca Marea Britanie sa paraseasca UE la 31 octombrie. Totusi, Angela Merkel a spus ca pregatiri au fost facute si pentru cazul unui scenariu fara acord.

Cancelarul german a afirmat ca ea se concentreaza in prezent ca sa se asigure ca Marea Britanie sa paraseasca UE in asa fel incat cele doua parti sa poata avea in continuare o relatie stransa si amiabila in viitor.

Angela Merkel considera ca este posibil sa se ajunga in urmatoarele "30 de zile" la un acord negociat pentru o iesire a Marii Britanii din UE, ocolind blocajul generat de mecanismul "plasei de siguranta", potrivit AFP.

Acest mecanism controversat a fost considerat pana in prezent drept o polita de asigurare, pana cand Regatul Unit si cele 27 de tari din UE vor gasi o solutie pentru a stabili relatiile lor viitoare si aceasta in termen de doi ani. "Dar se poate ajunge la aceasta in urmatoarele 30 de zile, de ce nu?" si atunci plasa de siguranta ar fi inutila, a spus Merkel, invitand "sa se faca eforturi pentru a se ajunge la aceasta".

La randul sau, premierul britanic Boris Johnson a reafirmat ca vrea sa ajunga la un acord de iesire din UE, dar clauza privind "plasa de siguranta" ("backstop") intre cele doua Irlande trebuie suprimata, potrivit Reuters.

"Avem destul din ce sa facem un acord", a declarat seful eurosceptic al guvernului britanic in cursul aceleiasi conferinte de presa. "Vreau sa fie absolut clar pentru toti prietenii nostri germani si pentru guvernul german ca noi toti, in Regatul Unit, vrem sa ajungem la un acord", a afirmat Boris Johnson.

"Dar avem nevoie intr-adevar sa eliminam acest backstop", a declarat Johnson. "Si daca putem sa o facem, sunt absolut sigur ca vom putea sa mergem inainte impreuna", a adaugat el.

Macron e insa instransigent: Franta e pregatita de Brexit dur

De la Berlin, Johnson se duce joi la Paris. Presedintele Emmanuel Macron a anuntat insa ca ii va cere premierului britanic "clarificari", intrucat cererile sale pentru renegocierea Brexit "nu sunt o optiune viabila".

Presedintele francez a insistat, totusi, asupra necesitatii ca Boris Johnson, care va fi primit sa dejuneze la Elysee, sa isi schimbe cererile, caci "renegocierea in termenii propusi de britanici nu reprezinta o optiune viabila". "Si aceasta a fost afirmat intotdeauna foarte clar de negociatorul" UE, Michel Barnier, a spus Macron.

Pentru europeni, prioritatea este de a salva "integritatea pietei europene" si "stabilitatea Irlandei" pe baza unui "good Friday agreement", acordul de pace semnat in Irlanda de Nord, a insistat el.

Potrivit lui, un "Brexit dur", fara acord la 31 octombrie, "ar fi responsabilitatea guvernului britanic", care "are intotdeauna posibilitatea pana in ultima secunda sa retraga Articolul 50" pe care se bazeaza Brexit-ul.

Franta "s-a pregatit" pentru acest scenariu: "Toate textele au fost parcurse, suntem in termen. Au fost angajati vamesi, experti veterinari...."

Potrivit lui Emmanuel Macron, Brexit-ul este inainte de toate "o criza democratica britanica" si trebuie "ajutati britanicii sa o gestioneze". Dar, in afara de aceasta, Regatul Unit "este un partener strategic absolut fundamental" pentru Franta si celelalte tari europene, a adaugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, şi-a depus vineri, 19 aprilie, candidatura pentru Primăria Capitalei, el venind cu un tricou pe care era scris „Je suis Pepa Pig!” şi „Şi...
#Boris Johnson Merkel Macron Brexit acord , #Marea Britanie