Brexit: A fi sau a nu fi in UE? Totul despre referendumul de joi

Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 19:35
3492 citiri
Brexit: A fi sau a nu fi in UE? Totul despre referendumul de joi
Foto: Ziare.com

Peste 45 de milioane de alegatori sunt asteptati, joi, la urne pentru a decide in cadrul unui referendum daca Regatul Unit al Marii Britanii ramane sau nu stat membru al Uniunii Europene.

Numarul oficial de alegatori cu drept de vot la acest referendum este de 46.499.537, a anuntat Comisia Electorala, precizand ca 38,96 milioane sunt alegatori din Anglia, 3,99 milioane din Scotia, 2,27 milioane din Tara Galilor si 1,26 milioane din Irlanda de Nord, in timp ce in Gibraltar vor vota 24.117 alegatori.

Urnele se deschid la ora 07:00 (09:00 ora Romaniei) si se inchid la ora 22:00 (24:00 ora Romaniei), conform site-ului special dedicat acestui eveniment.

Participantii la referendum vor trebui sa raspunda la intrebarea "Ar trebui Regatul Unit sa ramana membru al UE sau sa paraseasca UE?" bifand cu pixul in casuta corespunzatoare raspunsului dorit.

Prezenta la urne va fi monitorizata in cadrul celor 382 de centre locale de numarare. Primele raportari ale prezentei se vor face pe parcursul noptii, cea finala fiind asteptata la ora 04:00 (06:00 ora Romaniei).

Televiziunile nu au mai primit permisiunea de a realiza exit-poll-uri, din cauza marjei mari de eroare, relateaza The Telegraph.

Totusi, compania YouGov va publica la scurt timp dupa inchiderea urnelor o estimare care va fi anuntata de Sky News in jurul orei 23:00 (ora Romaniei).

Rezultatul final va fi anuntat pe 24 iunie, dupa care premierul David Cameron, cel care a convocat aceste referendum, se va adresa natiunii.

Comisia electorala a precizat intr-un comunicat ca nu se va face nicio renumarare a voturilor la scara nationala, doar la nivel local si numai in anumite conditii.

Cei care vor dori sa conteste rezultatele, o vor putea face pe cale judiciara in termen de sase saptamani.

In cazul in care rezultatele vor fi in favoarea Brexit-ului, premierul David Cameron va invoca articolul 50 din tratatul UE, declansand mecanismul formal prevazut in asemenea cazuri.

Vor urma doi ani de negocieri pentru incheierea statutului de membru, dar specialistii spun ca ruperea definitiva va dura mult mai mult, poate chiar 10 ani.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Brexit Marea Britanie, #program Brexit, #referendum Marea Britanie , #Marea Britanie