Brexit a inceput, intram in necunoscut. Cum ne va afecta? Care va fi pretul? "Sah tridimensional, legat la ochi" Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 30 Martie 2017, ora 10:41
9702 citiri
Brexit a inceput, intram in necunoscut. Cum ne va afecta? Care va fi pretul? "Sah tridimensional, legat la ochi" Interviu
Foto: Facebook/Petru Clej

Brexit-ul este un proces ireversibil, intram in necunoscut, dupa cum spunea un ministru britanic, se joaca sah tridimensional legat la ochi, afirma de la Londra jurnalistul Petru Clej, fost redactor sef al BBC Romania, in prezent corespondent RFI la Londra.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Petru Clej a vorbit despre costul Brexit-ului: "E greu de crezut ca UK va scapa gratis, asa cum vor euroscepticii duri. Mai ales daca doreste sa fie cat mai aproape de Uniunea vamala, deci de piata unica, va trebui sa plateasca niste sume pentru acest acces. Nu pleci din UE fara o nota de plata semnificativa."

Petru Clej ne-a vorbit si despre situatia romanilor din Marea Britanie: "In mod normal, toti cei care erau aici la 29 martie au sanse de a ramane in continuare, deci de a le fi prelungite drepturile actuale. Vor fi probabil vize si permise de lucru in functie de necesitatile economiei britanice". Dar dimensiunea schimbarilor va incepe sa se vada din toamna.

Procesul inceput prin invocarea art 50 din Tratatul UE de catre premierul Theresa May este unul cu adevarat ireversibil?

Teoretic, orice e posibil, dar practic, ceea ce a inceput pe 29 martie este un proces ireversibil. Dupa ce se pune in miscare un asemenea proces, in care e implicata intreaga UE, in care 27 de tari negociaza cu o tara, daca, sa zicem, Marea Britanie se razgandeste, care ar fi interesul UE sa intoarca procesul? Sa creeze un precedent? Daca o alta tara va fi nemultumita sa invoce si ea art 50 si apoi sa se razgandeasca?

Majoritatea pro Brexit, la limita in momentul votului, s-a mentinut?

Sondajele arata ca nu s-a schimbat semnificativ nimic. Rezultatul a fost 52%-48%, tara a fost divizata atunci, este divizata si acum, dar oamenii s-au invatat cu gandul ca acest proces va merge mai departe, chiar vor sa mearga inainte, ca sa iasa din starea de incertitudine in care au trait in ultimele luni.

Cat de mare este riscul desprinderii Scotiei, care ar urma sa organizeze inca un referendum pe tema independentei?

Asta doreste majoritatea din Parlamentul Scotiei, alcatuita din nationalisti si verzi, care a votat in favoarea organizarii acestui referendum.

El nu se poate face insa fara aprobarea autoritatilor de la Londra, iar Theresa May a spus ca referendumul nu se poate organiza pana cand Brexit-ul nu se va consuma. Si sondajele de opinie arata mai toate ca o majoritate poate chiar mai mare decat la referendumul din 2014 este opusa independentei Scotiei.

De altfel, multi comentatori califica drept oportunista atitudinea sefei executivului scotian, dna Sturgeon, care a lansat aceasta idee chiar in momentul declansarii Brexit-ului.

Se pune acum problema consecintelor concrete ale Brexit-ului, incepand cu compensatiile pe care Londra va trebui sa le plateasca. Cum credeti ca se poate transa aceasta chestiune foarte delicata?

Greu de spus pentru ca procesul care incepe acum este fara precedent. Intram in necunoscut, dupa cum spunea un ministru britanic, se joaca sah tridimensional legat la ochi.

UE prin vocea presedintelului CE a spus ca UK are niste obligatii angajate deja, proiectele actuale, pensiile angajatilor britanici ai UE, pe care trebuie sa le onoreze. E greu de crezut ca UK va scapa gratis, asa cum vor euroscepticii duri. Mai ales daca doreste sa fie cat mai aproape de uniunea vamala, deci de piata unica, va trebui sa plateasca niste sume pentru acest acces. Nu pleci din UE fara o nota de plata semnificativa.

Mai este o zona sensibila: UK are un rol esential in arhitectura de securitate a Europei, pe noi ne intereseaza in mod special zona Marii Negre. Se va modifica ceva din acest punct de vedere?

UK este principalul contributor la securitatea si apararea europeana, pe langa faptul ca e o putere militara e una dintre putinele tari care respecta angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru aparare, face parte din NATO si cred ca e interesul tuturor, inclusiv al UK, ca aceasta cooperare in domeniul militar sa continue.

Si nu e vorba doar de componenta militara, ci si despre aceea de securitate. Uitati-va ce se intampla in domeniul securitatii, atacuri teroriste. Cooperarea este dorita atat din partea UE, cat si a UK.

Se simte Londra mai vulnerabila dupa atacul de saptamana trecuta?

N-as spune asta. Marea Britanie traieste in alerta aproape maxima de 12 ani, este implicata in actiuni militare in Orientul Apropiat si Mijlociu. Amenintarea exista si va exista in continuare. Atentatul din 22 martie era o chestiune de "cand", nu de "daca".

Ce se va intampla cu romanii din UK ca umare a Brexit-ului?

In UK exista 3,2 milioane de cetateni ai UE si as estima ca aproape 10% dintre ei sunt romani. E o populatie care a crescut foarte mult in ultimii 3 ani, provenita nu doar din Romania, ci si din tari ca Italia sau Spania, cu o situatie economica mai proasta.

Soarta acestor cetateni UE din UK, dar si a milionului de cetateni britanici din statele UE, va face obiectul negocierilor si e o chestiune prioritara. Sigur ca pluteste incertitudinea, pentru ca e greu sa vezi metode eficiente de regularizare a situatiei tuturor.

In mod normal, toti cei care erau aici la 29 martie au sanse de a ramane in continuare, deci de a le fi prelungite drepturile actuale. Pe de alta parte, romanii lucreaza aici mai ales in constructii, turism, ingrijirea persoanelor in varsta, sectoare care sunt foarte dependente de mana de lucru din UE.

Asa ca, dupa cum spunea si ministrul pentru Brexit, David Davis, usa nu se va inchide dintr-o data, nevoia de mana de lucru nu va disparea peste noapte, iar acesti oameni nu pot fi inlocuiti peste noapte.

Deci 29 martie nu inseamna nimic din punctul de vedere al politicii de imigratie care ramane neschimbata. Ea nu poate fi schimbata decat printr-o lege adoptata in Parlament, iar legea nu poate dispune decat dupa iesirea efectiva a UK si UE, ceea ce, teoretic, se va intampla pe 29 martie 2019, daca termenul nu se prelungeste.

Ati vorbit cu romanii de la Londra? Care e starea de spirit, sunt unii care se gandesc sa plece de acolo?

Majoritatea romanilor sunt decisi sa stea si, dupa cum arata tendintele oficiale, romanii sunt singurii dintre cetatenii UE care continua sa vina in ritm accelarat. Am vorbit cu romani, sigur ca sunt ingrijorati, de multe ori si din cauza zvonurilor si a proastei informari care circula pe Internet.

Exista posibilitatea ca romanii care au implinit cinci ani de sedere sa faca cerere de rezidenta permanenta, ceea ce insa nu e usor. Formularul de completat are 85 de pagini, trebuie dovezi ale sederii in UK, intrari, iesiri din tara, ceea ce e dificil.

In preajma referendumului privind Brexit-ul au existat niste pusee anti-imigranti, inclusiv anti-romanesti. Este mai calma situatia acum?

Mai sunt astfel de manifestari, dar marea majoritate isi dau seama ca imigrantii din UE sunt in UK ca sa faca treaba si au ajuns la concluzia ca acesti oameni nu pot fi usor inlocuiti in anumite sectoare.

In agricultura, jumatate din forta de munca sezoniera e alcatuita din straini. Sunt joburi pe care britanicii nu le fac, asa ca strainii sunt foarte utili economiei.

Se poate pune in perspectiva problema reintroducerii vizelor de intrare in UK, inclusiv pentru turism?

E o alta mare necunoscuta. Pentru turism cred ca nu, vor fi probabil vize si permise de lucru in functie de necesitatile economiei britanice.

Cand vom avea primele clarificari?

Catre toamna Guvernul va incepe sa trimita in Parlament proiectele de lege care vor inlocui legislatia europeana. Si e de asteptat ca o buna parte din aceasta legislatie sa fie introdusa in legislatia interna pentru ca e utila si greu de inlocuit cu altceva.

Deci UK va pleca cu o bucata de UE in ea.

Da, UK iese din UE, dar nu din Europa. Sa nu uitam ca UK a intrat in Comunitatea economica europeana in 1973. 44 de ani nu pot fi stersi cu buretele.

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#Brexit romani UE, #Marea Britanie iesire UE , #Marea Britanie