Brexit: Avertisment de la George Soros - "Vinerea neagra" va face ravagii

Marti, 21 Iunie 2016, ora 11:53
9369 citiri
Brexit: Avertisment de la George Soros - "Vinerea neagra" va face ravagii
Foto: georgesoros.com

George Soros, investitor si om de afaceri, a avertizat ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit) va avea consecinta grave.

El a precizat, intr-un editorial publicat de The Guardian, ca lira sterlina se va deprecia puternic.

Soros considera ca moneda britanica sa fie afectata grav daca populatia va vota la referendumul de joi pentru iesirea Marii Britanii din UE.

E posibil ca lira sa se deprecieze cu mai mult de 20% de pe o zi pe alta, situatie ce ar putea ramane in istorie ca "vinerea neagra".

"Moneda va avea parte de un declin drastic. De asemenea, va avea un impact imediat si dramatic asupra pietelor financiare, investitiilor, preturilor si joburilor. (...) Britanicii subestimeaza adevaratele costuri ale Brexit. Prea multi considera ca votul pentru iesirea din UE nu le vor afecta castigurile, dar gandirea lor e gresita", a punctat Soros.

Afla rezultatele celor mai recente sondaje legate de Brexit

Deprecierea lirei ca urmare a votului pentru iesirea din UE la referendum, impreuna cu problemele intampinate de magazine legate de aprovizionare, ar putea duce la scumpirea alimentelor, bauturilor si hainelor, relateaza BBC.

Avertismentul vine de la USDAW, o asociatie ce cuprinde marii retaileri britanici, care arata ca populatia va da cu 580 de lire mai mult pe cumparaturile de baza. Ideea e ca supermarketurile si magazinele nu vor mai putea importa bunurile in aceleasi conditii pana acum daca Marea Britanie iese din UE.

Britanicii vor fi mai saraci

O alta problema o reprezinta faptul ca banca centrala a Marii Britanii nu are parghiile necesare pentru a combate o eventuala recesiune, deoarece a folosit toate resursele pentru a diminua impactul crizei financiare din ultimii ani.

Singurii care vor avea de castigat vor fi speculatorii financiari, care se vor putea imbogati daca pariaza pe deprecierea lirei.

Insa George Soros arata ca toti ceilalti vor pierde, ceea ce inseamna ca populatia tarii va fi mai saraca.

Omul de afaceri a devenit cunoscut in lumea larga dupa ce a facut un miliard de dolari intr-o singura zi, gratie speculatiei facute pe 16 septembrie 1992 impotriva lirei sterline si a Bancii Angliei.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#avertisment Soros Brexit, #avertisment efecte Brexit, #avertisment Brexit, #depreciere lira Brexit, #depreciere lira sterlina , #Marea Britanie