Brexit: Cum a ajuns articolul 50 din Tratatul de la Lisabona in centrul dezbaterii

Sambata, 25 Iunie 2016, ora 20:51
21025 citiri
Brexit: Cum a ajuns articolul 50 din Tratatul de la Lisabona in centrul dezbaterii
Foto: captura YouTube / Nuno Mendes

Marea Britanie se va retrage din Uniunea Europeana dupa referendumul din 23 iunie, insa nu este deloc limpede cat de repede se va petrece acest lucru. In timp ce britanicii trag de timp, liderii europeni grabesc despartirea, dar puterile lor sunt limitate.

Cel putin asta sustin specialistii chestionati de The Guardian cu privire la modul in care se va aplica, in premiera, articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.

El vorbeste despre o parasire voluntara a Uniunii, fiind acum subiect de disputa intre liderii UE, disperati sa scape cat mai repede de Marea Britanie din cauza temerilor ca referendumul din 23 iunie va genera un val de contagiune in uniune.

Deja, un partid de extrema dreapta din Slovacia cere referendum pentru iesirea tarii din UE.

"Orice stat membru poate decide retragerea din Uniune in acord cu cerintele sale constitutionale", se arata in celebrul articol 50.

De asemenea, se precizeaza ca statul respectiv trebuie sa notifice Consiliul European cu privire la intentiile sale, dupa care urmeaza negocierile pentru stabilirea relatiilor viitoare intre statul care paraseste Uniunea si Bruxelles. De partea cealalta, acordul va trebui parafat de o majoritate calificata a statelor membre si trebuie sa se bucure de consimtamantul Parlamentului European.

Negociatorii au la dispozitie doi ani pentru a ajunge la o intelegere. Niciun stat nu a invocat din 2009 pana acum acest articol.

Referendumul din Marea Britanie nu impune guvernului sa declanseze imediat procedura de retragere, iar David Cameron a subliniat in discursul sau de retragere ca nu intentioneaza sa se grabeasca apasand pe buton.

"O negociere cu UE va incepe sub un nou premier", a declarat Cameron, dupa ce a anuntat ca demisia sa va intra in vigoare in trei luni de acum inainte.

De aceeasi parere sunt si cei doi lideri ai taberei pro-Brexit, Boris Johnson si Michael Gove, care spera ca vor obtine astfel capital politic.

In schimb, partidul de extrema dreapta UKIP cere sa se faca "tot ce este omeneste posibil" pentru ca Marea Britanie sa iasa din UE, iar opinia sa este impartasita de liderii statelor fondatoare ale UE. Frustrati, maniosi si extraordinar de dezamagiti de decizia britanicilor, acestia vor ca problema sa fie rezolvata "imediat".

Ce se poate face?

"Nu exista niciun mecanism prin care un stat sa fie obligat sa se retraga din UE. Articolul 50 permite retragerea voluntara, dar cealalta parte nu il poate invoca, nici un alt stat, nici o alta institutie. Desi o intarziere nu este de dorit din punct de vedere politic, legal vorbind nu se poate face nimic", a comentat Kenneth Armstrong, profesor la Cambridge.

UE ar putea avea un as in maneca, articolul 7 din tratat. El vorbeste despre faptul ca UE poate suspenda un stat membru daca incalca principiile fundamentale ale libertatii, democratiei, egalitatii si statului de drept.

"Pentru a invoca art. 7 ar trebui sa existe un argument (...) Nu a fost niciodata folosit. (...) Au existat discutii in acest sens in legatura cu Polonia si Ungaria, dar este extrem de dificil sa aplici acest articol Marii Britanii. Nu cred ca UE va folosi ceea ce e considerata 'arma nucleara'", a declarat Nikos Skoutaris, de la Universitatea de Est din Anglia.

Ce trebuie stiut este ca dupa activarea articolul 50 Marea Britanie va trebui sa renegocieze cu UE 80.000 de pagini de acorduri si sa decida cat mai pastreaza in propria legislatie. Mai multi oficiali au declarat off the record ca nu se stie cat va dura asta, iar unii ministri au spus ca parlamentul va avea de lucru mai multi ani de acum inainte.

Exista un precedent, comenteaza ironic jurnalistii de la The Guardian. Groenlanda a parasit Comunitatea Europeana in 1885, dupa doi ani de negocieri. Dar Groenlanda are o populatie de 55.000 de locuitori si vinde doar peste.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#articol 50 tratat Lisabona Brexit , #Marea Britanie