Brexit ori ba, UE trebuie sa vireze

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 17:45
6065 citiri

Uniunea Europeana nu se va destrama, fie ca Marea Britanie iese sau nu din Europa. Dar Uniunea Europeana trebuie sa inteleaga semnalele pe care le transmit simpla existenta a acestui referendum de iesire, botezat simplu Brexit, si ceea ce se intampla in mai toate statele sale.

Uniunea Europeana e intr-un echilibru precar. Nu e intr-o criza, ar trebui sa pastram cuvantul asta pentru lucruri cu adevarat importante. Este intr-o perioada in care pierde tot mai mult din increderea cetatenilor sai si in care se ridica mereu forte care o pot sfasia.

Am mai vorbit despre revolta prezenta in mai toate democratiile lumii (si nu numai in democratii) fata de vechea oranduire politica. Tot mai multe formatiuni se ridica impotriva modului in care sunt conduse statele lor si a vechilor elite.

Doar ca aceasta revolta nu e doar una impotriva structurilor politice nationale. In cele mai multe cazuri, ea se indreapta si spre Uniunea Europeana. Da, libera circulatie adusa de Uniunea Europeana este importanta, dar ea devine sacaitoare cand iti aduce imigranti nedoriti, ajunsi acolo in mod legal sau altfel.

Da, gestionarea in comun a multor domenii aduce beneficii, dar birocratia de la Bruxelles poate parea (nu intotdeauna fara temei) o incalcita irosire a banilor. Da, e bine sa ai standarde pe care sa le respecte toate tarile, dar te poti gandi si ca asta scade competitivitatea afacerilor tale. Da, cand se iau decizii e bine sa le discute toate tarile, dar asta poate dura chinuitor de mult si cu prea multe compromisuri, in ochii unora.

Si mai e ceva. "Uniunea" Europeana suna bine. Doar ca multi nu inteleg tot ceea ce face. De fapt, cei mai multi dintre cetatenii UE nu inteleg mare lucru din ce face UE, ca sa fim sinceri. Asta e nivelul de cultura si interes politic al societatii noastre, nu trebuie sa ne ascundem. Or cand nu intelegi bine ce face o anumita structura, mai ales pe un fond de frustrare generala, e usor sa zici ca "nu prea face nimic". Sau sa vezi doar partile rele.

Pe scurt, Uniunea Europeana are o uriasa problema de conectare cu locuitorii sai. Asta se traduce in lipsa unei loialitati politice profunde, dincolo de nivelul elitelor.

Uniunea Europeana nu are simboluri puternice, care sa inspire genul de loialitate necesara, iar beneficiile pe care le aduce sunt de multe ori greu de explicat si greu de atribuit doar ei.

In ochii publicului larg, idei precum "ne descurcam noi, suntem o tara puternica" sau "tari ca Norvegia si Elvetia o duc excelent in afara UE", prind foarte bine.

Asta desi sunt simpliste si ignora faptul ca, spre exemplu, cele doua tari nu doar ca sunt cazuri speciale, ci si ca ele sunt nevoite sa accepte o multime dintre regulile UE, fara a avea drept de decizie.

Doar ca nu conteaza adevarul, conteaza perceptia asupra adevarului. Iar perceptia asta se impleteste cu o contestare puternica a vechii ordini. Greoaia Uniune Europeana este, trebuie spus inca o data, perceputa ca parte a acestei vechi ordini.

Presiunile asupra sa vor continua sa creasca, mai ales din partea noilor actori politici antisistem (intr-un fel sau altul) care vor tot aparea in fiecare stat european.

In mod normal, Uniunea Europeana ar trebui sa se adapteze si sa se reformeze inainte ca fortele centrifuge sa ii ameninte cu adevarat existenta. Problema cu o structura precum Uniunea Europeana e ca e foarte greu de reformat, avand in vedere cat e de complexa sau faptul ca si pentru o schimbare mica trebuie sa armonizezi zeci de interese (statale sau nu).

De obicei, se intampla doar in urma unor socuri foarte puternice. Brexit ar putea fi acel soc. Fie ca el se va produce sau nu, UE trebuie sa faca schimbari inainte ca schimbarile s-o faca pe ea.

Mai usor de spus decat de facut.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com. Il mai puteti gasi si pe blogul Carbon14.ro

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Brexit Marea Britanie, #referendum Brexit Marea Britanie, #Marea Britanie referendum Uniunea Europeana , #Marea Britanie