Brexit, succesul sinucigas al democratiei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 25 Iunie 2016, ora 07:30
15083 citiri
Brexit, succesul sinucigas al democratiei

Care vor fi pana la urma efectele votului Brexit cred ca putem anticipa doar in linii mari.

Deja unele consecinte economice rapide se vad, mai ales pe burse, Marea Britanie pare a intra la randul ei sub semnul presiunilor secesioniste la care ea a supus UE, in timp ce extremistii din multe tari europene, in general cu conexiuni cunoscute la Moscova, cum este dna Le Pen, amplifica aproape isteric mesajul fracturii.

Generic vorbind, clar este ca Europa nu are cum sa mai fie cea dinainte. Ceea ce nu e neaparat foarte rau, daca in urma socului Bruxelles-ul va intelege ce n-a mers, ce a indeparat o mare parte dintre cetateni de proiectul european si va actiona in consecinta.

Eu nu cred ca solutia este mai putina Europa. Pentru ca acolo unde crizele de pana acum ale UE au lovit crunt, adica in Grecia si in chestiunea migrantilor, tocmai despre deficit de integrare a fost vorba, adica despre lipsa unor reglementari si mecanisme de control comune care sa sustina doua mari edificii, moneda unica si spatiul de libera circulatie.

Dimpotriva, eu cred ca solutia, din pacate ingrozitor de greu de pus in practica acum si de aceasta garnitura de lideri foarte slabi, ar fi o integrare mai puternica, dar mai inteligenta, intr-o UE reformata, adica practic o reconstructie a tesutului european grav afectat.

Autismul politic de pana acum al Bruxelles-ului ne-a adus in situatia actuala si nu are cum avea alt efect si pe viitor. Nu vad unde poate duce reactia dura de culpabilizare a britanicilor pentru votul lor si mi se pare o imensa inadecvare, daca nu chiar prostie, ca tocmai in acest moment cele 6 state fondatoare sa transmita mesajul distantarii si al separatismului prin intalnirea in format restrans de saptamna viitoare care deja a creat iritare.

Dar pana sa masuram cu adevarat efectele, cred ca Brexit reprezinta un semnal de alarma extrem de serios privind virusul care se poate dovedi letal pentru democratie, cel care se naste din ea si pentru care ea nu are anticorpi: populismul, mai ales cel cu componenta nationalista.

Ceea ce s-a intamplat in Marea Britanie a fost, in fond, perfect democratic. Un lider politic a raspuns printr-o promisiune, pe care ulterior a onorat-o, convingerii unei parti extrem de insemnate, acum vedem ca majoritara, din electoratul tarii sale.

Eu, asadar, nu l-as blama foarte tare pe David Cameron. El a actionat conform unor reguli democratice, care sunt absolut firesti, chiar daca noi nu le intelegem. Ar fi fost mai normal sa dispretuiasca discernamantul electoratului britanic si sa-l socoteasca inapt pentru decizii grave?

Intrebarea este cum s-a ajuns la acest val antieuropean. Pe de-o parte din cauza viciilor UE despre care am vorbit si care au provocat erori majore in gestionarea crizelor de pana acum. Dar ele au fost exploatate la sange.

David Cameron a reactionat prin promisiunea de referendum la presiunea generata de UKIP. Presiune pe care o vedem generata in Franta de Le Pen si in mai multe tari europene de tot felul de populisti extremisti.

Ce folosesc ei? Chestiuni primare. Frica de toate felurile, in primul rand de ceea ce este strain. Nationalismul, pana la urma caracteristic in doze mai mici sau mai mari fiecarui popor si foarte util ca argument forte in vreme de criza mai ales. Furia. Orgoliul, in cazul Mari Britanii cel imperial.

Sigur ca toate acestea pot fi combatute rational. Sigur ca, daca o iei pe cifre, britanicii au avut mai mult de castigat decat de pierdut de pe urma imigrantilor, care reprezinta principala cauza a Brexit-ului. Dar mesajul extremist merge tocmai pe abolirea ratiunii si exacerbarea instinctelor.

Iar intr-o democratie functionala, vocea extremista nu poate fi amutita cu forta si efectele pe care le produce in electorat nu pot fi diminuate. Sunt produse ale democratiei care o mananca din interior. Nu-i asa ca in Rusia, de exemplu, asa ceva nu s-ar putea intampla?

Ca acesti vectori ai distrugerii UE sunt oamenii Moscovei mi se pare extrem de probabil. Putin distruge din interior ceea ce nu are forta sa striveasca din exterior, ca in Ucraina. Razboiul e neconventional si e crunt.

Dar indiferent cine e la butoane, extremismul si antieuropenismul au succes pentru ca primesc munitie, adica lideri slabi si erorile lor monumentale.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Brexit UE Cameron, #efecte Brexit, #Brexit analiza , #Marea Britanie