Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce se va intampla imediat dupa referendum, daca britanicii voteaza sa iasa din UE

Vineri, 17 Iunie 2016, ora 13:24
54351 citiri
Ce se va intampla imediat dupa referendum, daca britanicii voteaza sa iasa din UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Ce se va intampla in urmatoarele zile dupa referendumul de joia viitoare din Marea Britanie, daca alegatorii spun "da" iesirii din UE?

Sondajele arata ca nu este deloc exclus ca votantii sa aleaga iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Cu toate acestea, se discuta foarte putin despre care ar putea fi consecintele imediate ale votului crucial, sustine Emran Mian, directorul Social Market Foundation, autorul mai multor carti si editorialist la diverse publicatii britanice.

Afla cati britanici voiau iesirea din UE, cu o saptamana inainte de referendum

Concentrarea mai mare este pe modul in care ar urma sa actioneze cateva institutii cheie - Banca Angliei, ministerele si institutiile UE -, decat daca premierul David Cameron isi va da sau nu demisia, scrie Mian intr-un editorial publicat de The Telegraph.

Banca Angliei

Guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, a recunoscut ca institutia sa are un plan de urgenta. In cazul unui vot in favoarea Brexit, bancherii se asteapta ca valoarea lirei sterline sa se prabuseasca peste noapte, iar declinul sa continue in dimineata zilei de vineri.

Banca Angliei nu a mai intervenit in cursul valutar al lirei sterline din 1992. Insa dupa referendum Banca ar putea intra in actiune, folosindu-se de propriile rezerve valutare si de cele ale Executivului de la Londra.

Vezi ce avertisment a facut FMI in caz de Brexit

Ministerele britanice

Este mai putin probabil ca aceste institutii sa ia masuri imediate. Pana la urma, Marea Britanie nu va iesi instantaneu din UE daca cetatenii voteaza pentru Brexit. Legile si politicile comune cu UE pot ramane valabile pana cand negocierile asupra termenilor de iesire sunt mult mai avansate.

De altfel, pozitia oficiala a Guvernului este ca Regatul sa ramana in Uniune, asa ca eforturile au fost mai degraba spre promovarea acestei idei decat spre pregatiri pentru un eventual rezultat opus.

In aceasta privinta, referendumul pe Brexit este foarte diferit fata de cel privind independenta Scotiei, din septembrie 2014, cand Guvernul scotian macar si-a facut planuri pentru o schimbare de statut.

Totusi, sunt cel putin trei aspecte in privinta carora analistii se asteapta ca Guvernul sa aiba ceva de spus.

Primul se refera la situatia cetatenilor britanici care traiesc in statele membre UE. In vinerea urmatoare votului, nu va exista nicio rezolutie care sa spuna clar ca acestia pot sta acolo ca pana acum si, tocmai din aceasta cauza, oamenii isi vor face griji si vor fi cuprinsi de neliniste.

Ministerul de Externe va oferi o serie de informatii utile pentru cetatenii de peste hotare, iar consulatele din tarile respective vor deschide linii telefonice speciale pentru a-i ajuta pe britanici sa-si rezolve problemele.

Citeste si scrisoarea emotionanta a unui pilot de razboi, de 96 de ani, impotriva Brexit

Peste 1,3 milioane de britanici s-au mutat in alte tari ale Uniunii Europene - 309.000 dintre ei traiesc in Spania, 255.000 in Irlanda, iar 185.000 in Franta. De asemenea, locuitorii Marii Britanii au calatorit in UE, in 2014, de 44 de milioane de ori, fie pentru relaxare sau pentru a-si vizita prietenii, fie in scop de afaceri, fara sa aiba nevoie de viza.

Urmatoarea chestiune pusa in discutie va fi legata de cetatenii UE care traiesc in Marea Britanie. Nici pentru ei nu se va schimba ceva imediat, iar Guvernul va trebui sa faca o declaratie in acest sens, asta pentru ca un numar mare din angajatii sectorului public sunt din Uniunea Europeana. Cativa cetateni europeni s-ar putea gandi sa plece, insa, avand in vedere ca ulterior le va fi mai greu, legal, sa se intoarca, numarul celor care ar parasi UK se asteapta sa fie limitat.

In al treilea rand, va exista un sentiment de nesiguranta in randul firmelor care fac comert. Probabil ca Guvernul va discuta cu reprezentantii firmelor, daca nu vineri, atunci in zilele urmatoare, despre faptul ca statutul Marii Britanii va ramane neschimbat pe termen scurt.

La putin timp dupa aceste discutii, indiferent cine va fi premier, va trebui sa numeasca mai multi specialisti care sa poarte negocierile pe partea de comert cu UE si alti parteneri importanti.

Iata un ghid tragi-comic de supravietuire post-Brexit: branza congelata si vacante in Albania

Uniunea Europeana

Institutiile care ar trebui, in special, urmarite cu atentie incepand de vineri sunt chiar cele ale Uniunii Europene. Este datoria Londrei sa invoce Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona privind functionarea UE si sa inceapa negocierile pentru iesire. Insa Bruxelles-ul ar putea sa grabeasca acest pas, daca, de exemplu, vineri dimineata si-ar anunta echipa de negocieri si ar infiinta linii rosii pentru discutii.

De asemenea, legitimitatea europarlamentarilor britanici si a functionarilor din Comisia Europeana ar fi imediat pusa la indoiala de cei ramasi in UE. De ce ar avea ei ceva de spus, daca sunt pe picior de plecare si nu vor fi aici sa suporte consecintele?, s-ar putea intreba unii.

Deci este posibil ca alte state membre sa inceapa discutii fara reprezentanti ai Marii Britanii, acolo unde nu este nevoie de unanimitate pentru a lua decizii.

In imaginea de ansamblu, toate acestea ar putea parea destul de neimportante peste 10-20 de ani, insa, vineri dimineata, dupa referendum, vor fi probleme fierbinti care vor avea nevoie de raspunsuri.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#referendum Brexit, #urmari referendum Brexit, #referendum Brexit UE , #Marea Britanie