A trecut un an de cand britanicii au votat sa iasa din UE. Ce s-a schimbat intre timp si cum ii afecteaza pe oameni?

Duminica, 25 Iunie 2017, ora 16:31
8073 citiri
A trecut un an de cand britanicii au votat sa iasa din UE. Ce s-a schimbat intre timp si cum ii afecteaza pe oameni?
Foto: Arhiva Ziare.com

A trecut deja un an de la votul istoric pentru iesirea Marii Britanii din UE. Un an in care lira sterlina a scazut cu 10% in comparatie cu felul in care a evoluat dolarul si in care bursa de la Londra a scazut si cu 8% la un moment dat.

Daca bursa de la Londra si-a revenit intre timp, lira strelina e in scadere cu 16%, in comparatie cu dolarul, iar acest lucru incepe sa afecteze consumul britanicilor, pentru ca inflatia incepe sa muste, arata Al Jazeera.

Premierul Theresa May a atins in discursurile sale prea putin efectele deciziei-soc a britanicilor asupra economiei, concentrandu-se pe scaderea migratiei, remarca publicatia.

Si s-a mai intamplat ceva intre timp. Recentele alegeri parlamentare din Marea Britanie, desi castigate in final de partidul lui May, nu au adus stabilitatea politica de care era nevoie in UK, mai cu seama ca o sumedenie de legi legate de Brexit urmeaza sa treaca prin Parlament, si asta repede, pana in martie 2019.

Desi negocierile la nivel inalt au pornit saptamana aceasta la Bruxelles, pozitia de pe care trateaza Londra e mai slaba decat in urma cu un an, mai arata sursa.

Un prim moment important al acestor discutii a fost cel in care premierul britanic a promis liderilor UE ca cetatenii blocului comunitar pot ramane in Marea Britanie dupa Brexit. Acestia vor beneficia de acest drept daca au locuit in regat in ultimii cinci ani.

Cancelarul Angela Merkel e de parere ca "inceputul e bun", dar chiar sa fie asa?, se intreaba Al Jazeera. Oferta, remarca publicatia, are mult de-a face cu contributia economica importanta a cetatenilor UE la economia Marii Britanii.

Mai e vreo speranta?

"La un an de la referendum, se mai poate face ceva, astfel incat Londra sa nu o ia pe drumul fara intoarcere?", se intreaba publicatia. Raspunsul il da profesorul Kern Alexander, de la Universitatea din Zurich. Potrivit acestuia, Parlamentul britanic ar putea trece legea care sa faca Brexitul reversibil, sa anuleze activarea Articolului 50. Aceasta posibilitate este perfect legala. Insa, remarca Alexander, "din punct de vedere politic nu cred ca se va intampla asta, pentru ca la recentele alegeri Partidul Laburist nu a pus la indoiala Brexitul".

"Nu cred ca este vointa politica in Parlament" ca decizia legata de Brexit sa fie schimbata, mai afirma el.

"Adevarata problema este daca va fi un hard Brexit sau un soft Brexit. Si cred ca pozitia Theresei May in acest moment ne duce catre un hard Brexit", e de parere profesorul.

Pe scurt, termenul de hard Brexit inseamna ca Marea Britanie va renunta complet la accesul la piata unica europeana, pentru a avea control total asupra granitelor sale.

Ce s-a schimbat pentru britanici?

Dar ce cred oamenii de rand despre ce se intampla cu tara lor in aceasta perioada? Cum vad ei lucrurile, cum s-a schimbat viata lor, la un an de cand au decis?

The Guardian a adunat cateva pareri trimise de cititori, iar situatia nu e roz.

Sophia, o tanara de 23 de ani din Bournemouth, care lucreaza in sectorul financiar, a votat ca tara ei sa ramana in Marea Britanie. "Principalul motiv pentru votul de a ramane a fost pentru ca mediul sa fie protejat. UE a reusit sa ajute Marea Britanie sa-si curete raurile si plajele si face guvernul responsabil pentru criza poluarii din Londra", explica tanara.

Un alt motiv pentru votul sau, mai spune Sophia, il reprezinta angajatii din sistemul public de sanatate, foarte multi veniti din Europa, oameni bine pregatiti, de care tara are nevoie.

Tanara e de parere ca tarii ii va fi mai rau odata iesita din blocul comunitar. "As vota si acum sa ramanem, dar nu as mai suporta alte referendumuri. Astfel de decizii ar trebui luate de Parlament", afirma ea.

Pana in acest moment, Brexitul nu a afectat-o, mai spune Sofia, decat in masura in care a ajuns sa-si ia informatiile de pe mult mai multe surse externe.

Criza financiara din 2008 va parea un carnaval

Jamie Watt, in varsta de 29 de ani, arhitect, locuieste in Dundee, Scotia, si a votat ca UK sa ramana in UE. "Chiar nu inteleg care e rostul de a iesi din UE", sustine el. Mai ales din punct de vedere cultural, tara sa va pierde mult, spune el. "As vota din nou sa ramanem in UE. Ma simt un pic rusinat cand vorbesc cu oameni de pe continent", mai afirma el.

In plus, e de parere ca tara sa ar putea suferi un soc economic care va face ca criza financiara din 2008 "sa para un carnaval". "Nu cred ca oamenii realizeaza gravitatea a ceea ce urmeaza sa li se intample. Principalii protagonisti ai acestei drame, Michael Gove si Boris Johnson, nu vor simti nicio durere. Ca de obicei, cei saraci, batrani si infirmi vor suferi", mai spune el.

"Sunt extrem de trist ca fiica mea nu va avea ocazia sa lucreze si sa calatoreasca in UE asa cum am avut-o eu. Aceasta e cea mai mare tragedie", afirma el.

Ca locuitor al Scotiei, viitorul ar fi mai bun cu o Scotie independenta, parte din UE, crede el. Acesta aminteste ca nu degeaba tarile mici din nordul Europei exceleaza atunci cand vine vorba de educatie, sanatate, fericire.

Jamie deplange insa situatia celor din Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord, care nu au "nicio raza de sperranta", nicio cale de iesire din aceasta situatie.

Cred ca Europa priveste inainte si nu inapoi, ca SUA

Linda Hills, pensionara in varsta de 67 de ani din Suffolk, spune ca traieste cu speranta ca Brexitul nu va exista in final, dar admite ca asteptarile sale sunt "foarte nerealiste".

"Ma simt europeana si am vrut ca nepotii mei sa fie europeni. Am multi prieteni europeni care traiesc aici (in Marea Britanie - n.red.). Am votat sa ramanem in UE cu inima si capul. As vota din nou la fel, mai ales acum, ca Emmanuel Macron conduce Franta. Ma simt lasata in afara, exclusa. Am probleme cu somnul, ma simt abatuta si deprimata.

Simt ca Marii Britanii i-ar fi fost mai bine ca parte din UE (...) Cred ca Europa priveste inainte si nu inapoi, ca SUA.

Avem nevoie de comertul cu UE, avem nevoie de asistentele din Europa, de personalul care ne ingrijeste, de medici si de toti strainii care ne imbogatesc vietile.

Traiesc cu gandul ca, asa cum se schimba lucrurile pe scena politica, de la o ora la alta, inca mai e o speranta. Dar probabil ca e nu e deloc realist", incheie ea.

Citeste si:

The Guardian: Brexitul a fost, este si va fi gresit

La un an de la referendum, marile intrebari despre Brexit raman. Iata si cateva raspunsuri

Ambasadorul UK la Bucuresti: Romanii sunt bineveniti in continuare, in pofida Brexit

Cea mai mare companie de brokeraj din Japonia pleaca din Londra si se muta la Frankfurt, dupa Brexit

Regina Marii Britanii a prezentat prioritatile Guvernului: Negocierile pentru Brexit sunt pe primul loc (Foto)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#un an referendum efecte UK, #Brexit efecte viata britanici, #Brexit efecte, #Scotia independenta Brexit , #Marea Britanie