Acordul pentru Brexit a fost respins categoric, pentru May urmeaza o motiune de cenzura. Bruxelles-ul reactioneaza dur: Timpul aproape s-a scurs!

Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 23:30
37713 citiri
Acordul pentru Brexit a fost respins categoric, pentru May urmeaza o motiune de cenzura. Bruxelles-ul reactioneaza dur: Timpul aproape s-a scurs!
Foto: Arhiva Hepta.ro

Parlamentul britanic a respins, marti, acordul negociat cu UE de Theresa May pentru Brexit. Este o infrangere usturatoare pentru premierul britanic, cu doar 202 voturi pentru si 432 impotriva. Este cel mai categoric vot impotriva unui guvern din istoria recenta a Marii Britanii.

Imediat Opozitia a depus o motiune de cenzura impotriva Guvernului May, ce va fi dezbatuta si votata miercuri. May a dat de inteles ca se asteapta sa treaca de acest vot de neincredre cu bine si a anuntat ca apoi se asteapta ca toate partidele sa se aseze la masa negocierilor si sa ajunga la o forma acceptabila a acordului pe care spera sa o agreeze si Bruxelles-ul.

Insa liderii UE au aratat, in reactiile la cald, ca nu doar rabdarea le ajunge la capat, ci si timpul. Mai sunt doar doua luni si cateva zile pana pe 29 martie, cand este programata iesirea oficiala a Marii Britanii din UE: "Desi nu vrem un Brexit neordonat, vom continua munca pentru a ne asigura ca UE e pregatita si pentru acest scenariu".

Premierul Theresa May a amanat votul la inceputul lunii decembrie, anticipand un esec, in speranta ca o luna ii va da timp sa negocieze si cu liderii UE, dar si cu cei britanici. Niciuna dintre aceste tentative nu a avut rezultate.

Cel mai negru scenariu este acela al unui Brexit fara acord, care ar crea haos in Marea Britanie, unda de soc fiind de asteptat sa loveasca intreaga lume, in special Europa. Daca trece de motiunea de cenzura, May va avea 3 zile sa vina cu un Plan B, iar chiar daca si acesta e respins de Parlament tot exista si alte optiuni. Multi parlamentari au avansat chiar scenariul unui nou referendum si a anularii Brexit-ului.

Un Brexit fara acord ar putea da ceasul inapoi cu zeci de ani. Joaca la cacealma cu cel mai negru scenariu

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, principalele momente si declaratii de la dezbaterea si votul acordului pentru Brexit:

23:30 - Inchidem aici transmisia despre conditiile "divortului" dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana. Va asteptam si maine sa aflam impreuna daca Theresa May va supravietui si de aceasta data votului de neincredere si cum vor decurge in continuare discutiile Londrei cu Bruxelles-ul.

23:23 - Iata si mesajul presedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani: "Votul pe acordul Brexit este o veste proasta. Ne gandim in primul rand la cele 3,6 milioane de cetateni UE care traiesc in UK si la britanicii care traiesc in tarile UE. Ei au nevoie de asigurari in ce priveste viitorul lor. Noi vom fi mereu alaturi de ei".

23:19 - Premierul scotian, Nicola Sturgeon, a descris marti seara drept o "infrangere istorica" respingerea de catre parlamentul britanic a acordului privind Brexit-ul si a cerut guvernului conservator sa blocheze procesul de iesire din Uniunea Europeana pana la organizarea unui nou referendum.

23:17 - Incep sa apara si reactii de la liderii europeni. Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat ca regreta rezultatul negativ din Parlamentul britanic.

23:15 - Primarul Londrei Sadiq Khan spune ca Parlamentul a facut ceea ce trebuie respingand acordul lui May.

"Parlamentarii din toate partidele au realizat ca acest acord ar inrautati viata cetatenilor si ar reduce oportunitatile viitoarelor generatii. Ce se va intampla in continuare ne va afecta viitorul pentru deceniile ce vor urma. Este absolut vital ca premierul sa actioneze urgent ca sa indeparteze riscul unui Brexit neordonat. Asta inseamna extinderea Articolului 50.

Trebuie sa regandim din temelii cum vom aborda aceasta decizie cruciala. Politicienii au esuat si, in absenta unor alegeri anticipate, cetatenii britanici trebuie sa aiba posibilitatea de a decide ce urmeaza", a spus Khan, cerand, practic, un nou referendum.

23:11 - Dupa infrangerea istorica, membrii Guvernului May spun ca de acum mingea e in terenul Parlamentului.

"Sa vina cu solutii si sa spuna ce vrea, in loc de ce nu accepta", spune ministrul Rory Stewart.

23:04 - Negociatorul sef al UE pentru Brexit, Micheal Barnier, cere Marii Britanii sa spuna care e pasul urmator pe care il va face.

"Noi ramanem uniti si determinati sa ajungem la un acord", a spus Barnier, refuzand sa raspunda daca mai are sau nu incredere in Theresa May.

22:55 - Liderii sindicali si patronatele britanice au reactionat rapid, cerand masuri urgente pentru protejarea cetatenilor si a economiei.

22:50 - Fostul ministru de Externe de dupa Brexit Boris Johnson, aprig sustinator al iesirii Marii Britanii din UE, a declarat acordul mort si ingropat.

"Cred ca acest acord e mort si e important ca asta sa fie recunoscut si acceptat. Probabil ca e o infrangere mai mare decat era de asteptat, dar deja s-a intins pe prea mult timp aceasta poveste. Este clar un acord prost pentru UK", a spus Johnson pentru BBC, adaugand ca ar trebui sa se faca "pregatiri cu entuziasm" pentru un Brexit neordonat.

22:46 - Reactia protestatarilor din fata Parlamentului la rezultatul votului reflecta atmosfera din interiorul cladirii. Nicio coordonare intre cei prezenti: unii au aratat resemnare, altii si-au strigat furia, hotarati sa lupte in continuare, pe fetele altora se citea disperarea in timp ce altii jubilau.

Tabara sustinatorii Brexit-ului a parut a fi cea mai animata, cel putin cand scanda sloganuri prin care ii indemnau pe cei care vor sa ramana in UE sa isi "bage undeva" steagurile europene.

Insa in final, cand scandarile au amutit, in randul tuturor taberelor s-a raspandit ca un ecou marea intrebare ce se pune acum: "Ce va urma?".

22:28 - Aflat la Strasbourg unde Romania si-a prezentat marti viziunea pentru urmatoarele 6 luni in care se afla la presedintia UE, ministrul roman de Externe, Teodor Melescanu, si-a aratat ingrijorarea ca un Brexit fara acord ar putea crea probleme cetatenilor romani care lucreaza in Regat.

"Atat timp cat vor exista aceste proiecte care au fost acceptate de UE si de guvernul britanic, speram ca pe viitor se va ajunge la o respectare a lor. E greu de spus acum ce se intampla. Vom vedea zilele urmatoate, pentru ca nu sunt multe de asteptat", a spus Melescanu, citat de News.ro.

22:22 - Ministrul Sanatatii, Matt Hancock, insista ca Theresa May este in continuare "cea mai potrivita persoana sa conduca tara", in ciuda infrangerii istorice din Parlament.

Intrebat care este Planul B, Hancock a spus ca, dupa ce premierul trece cu bine de motiunea de cenzura, va discuta cu parlamentarii tuturor partidelor pentru a ajunge la un acord care poate obtine votul lor.

Intrebat daca se va ajunge la o extensie a Articolului 50, el a spus ca nu este ceea ce isi doreste si nici nu crede ca va fi necesar.

22:10 - DUP anunta ca parlamentarii unionisti nord-irlandezi o vor sustine maine pe May la motiunea de cenzura.

"May sa se intoarca la Bruxelles sa continue negocierile sau sa pregateasca tara pentru un Brexit fara acord", a spus Sammy Wilson, purtatorul de cuvant al partidului pe problematica Brexit-ului.

22:02 - Iata si declaratia presedintelui CE, Jean Claude Jucker:

"Am luat cunostinta de rezultatul votului din Camera Comunelor. In ce priveste UE, procesul de ratificare a acordului va continua. Acordul de retragere este un compromis corect si cel mai bun la care se putea ajunge. Reduce pagubele produse de Brexit pentru cetatenii si afacerile de pe continent. Este singurul mod in care putem sa asiguram un Brexit ordonat.

Comisia Europeana si negociatorul sef Michel Barnier au investit enorm in negocierile pentru acordul pentru Brexit. Am demonstrat creativitate si flexibilitate pe parcursul intregului proces. Eu, impreuna cu presedintele Tusk, am demonstrat buna credinta din nou oferind clarificari suplimentare si reasigurari intr-un schimb de scrisori cu premierul May la inceputul acstei saptamani.

Riscul unui Brexit neordonat a crescut cu votul din aceasta seara. Desi nu vrem sa se intample, Comisia Europeana va continua munca pentru a se asigura ca UE e pregatita si pentru acest scenariu. Somez Marea Britanie sa isi clarifice cat mai rapid posibil intentiile. Timpul aproape s-a scurs", se arata in declaratia semnata de Juncker.

21:57 - A fost remis si un comunicat asumat de cei 27 de membri ai Uniunii Europene.

"Regretam rezultatul votului si somam guvernul britanic sa arate respect si sa isi anunte cat mai repede intentiile in ce priveste pasii pe care ii va urma. Membrii EU27 raman uniti si responsabili, ca pe parcursul intregului proces de pana acum, si vor incerca pe cat posibil sa reduca pagubele cauzate de Brexit. Vom continua pregatirile pentru toate scenariile, inclusiv pentru cel al unui Brexit fara acord.

Riscul unui Brexit neordonat a crescut dupa votul de azi si, desi nu ni-l dorim, suntem pregatiti pentru el.

Noi vom continua procesul de ratificare a acordului la care am ajuns cu Guvernul britanic. Acest acord este si ramane singurul mod prin care putem asigura o iesire ordonata a Regatului Unit din Uniunea Europeana".

21:50 - O reactie extrem de rapida a venit de la presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

"Daca un acord e imposibil sa fie gasit si nimeni nu vrea un Brexit fara acord, atunci cine va avea macar curajul in final sa spuna care e singura solutie pozitiva?", a scris Tusk pe Twitter.

21:48 - Liderul Opozitiei Jeremy Corbyn a anuntat deja ca a depus motiunea de cenzura impotriva Guvernului May.

21:45 - Theresa May se adreseaza Parlamentului dupa votul masiv impotriva sa.

"Votul parlamentarilor ne spune ce nu vor, dar nu si ce vor", spune May, care ii asigura pe parlamentari ca se va supune fara probleme unei motiuni de cenzura, daca asta va fi decizia lor. Acest vot ar putea avea loc chiar maine.

21:40 - A fost anuntat rezultatul. Vot masiv impotriva acordului pentru Brexit. Au fost doar 202 voturi pentru si 432 impotriva. Este cel mai categoric vot impotriva unui guvern din istoria recenta a Marii Britanii.

21:37 - Se numara voturile. May si-a reluat locul in sala si se uita pe niste foi, cel mai probabil are pregatita declaratia si pentru scenariul tot mai evident al infrangerii.

21:29 - A inceput votul final pe acord. Parlamentarii care stau la coada sa voteze isi fac selfie-uri pentru a imortaliza "momentul istoric".

21:27 - Amendamentul lui John Baron a picat, cu doar 24 de voturi pentru si 600 impotriva. El prevedea ca Marea Britanie sa poata sa gestioneze cum doreste granita Irlandei de Nord, fara aprobarea UE.

In acord este prevazut sa fie o singura frontiera atat a UE, cat si a UK, dar Irlanda de Nord ar trebui sa respecte regulile europene. Aceasta ar urma sa fie o solutie tranzitorie, pana cand una definitiva va fi gasita.

Baron insista ca prin acest amendament forteaza UE la "negocieri mai constructive" si spune ca nu va vota acordul fara aceasta clauza inclusa.

21:26 - Se reclama probleme la votul amendamentelor.

"Ce haos! Procedurile de vot sunt ridicole si toti cei care au vrut sa voteze impotriva unui amendament nu au putut sa o faca in cele 8 minute pentru ca era coada! Presedintele Parlamentului a trebuit sa mimeze ca nu a observat ca a trecut timpul", a scris pe Twitter parlamentarul SNP Gavin Newlands.

21:10 - May si-a terminat discursul, cerand ca acordul sa fie votat. Pana la votul final, insa, a inceput votul pe amendamente. May a anuntat ca Guvernul nu sustine amendamentele: "Avem o opinie si interpretare diferite ale Conventiei de la Viena". Ea a promis insa ca va analiza "solutii creative".

21:06 - Din sala parlamentarii Opozitiei cer demisia Theresey May.

21:04 - May isi continua discursul. Spune ca intelege ingrijorarile parlamentarilor care spun ca va fi afectata puterea Regatului Unit: "Si eu sunt o unionista mandra".

May il critica pe Corbyn: "Discursul sau a fost foarte critic, dar deloc coerent. Nu face decat sa evite asumarea deciziilor dificile. Intrebarea e care e pozitia sa de fapt? Nu si-a asumat responsabilitatea unei alternative viabile si credibile la propunerea Guvernului pana acum.

Acesta este cel mai important vot pe care oricare dintre noi il vom da in intreaga noastra cariera politica. Acum e timpul ca fiecare dintre noi sa luam o decizie care va defini parcursul tarii noastre pentru decenii. Stim care sunt consecintele votarii acordului, dar nu stim ce se va intampla daca il respingem. Un vot impotriva e un vot pentru divizare, incertitudine si o mare amenintare".

20:57 - Rumoare in sala, presedintele Parlamentului face apel la "zen".

"Zen, rabdare", cere el.

20:48 - Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a revenit la Bruxelles pentru a coordona un raspuns rapid la rezultatul votului din Parlamentul britanic. Reactia va fi una in numele tuturor liderilor UE, spun surse pentru BBC.

20:39 - Discursul de inchidere a dezbaterilor este al lui Jeremy Corbyn. Acesta spune ca acordul nu tine seama de nevoile oamenilor si chiar si analiza Guvernului arata ca e un acord prost.

"Cetatenii europeni din UK nu mai au niciun fel de incredere in abilitatile Guvernului de a le oferi sanse corecte. Guvernul se cearta cu el insusi pe acord", spune Corbyn, care confirma ca laburistii vor vota impotriva.

20:44 - Premierul Theresa May si-a inceput discursul in fata Parlamentului. Ea multumeste tuturor celor care au participat la "dezbaterea istorica" a acordului pentru Brexit.

"Votul de astazi nu este despre ce e mai bun pentru liderii Opozitiei, ci despre ce e mai bun pentru tara. Alegerea de azi este pentru generatiile ce vor urma, despre respectarea alegerilor democratice", spue May, in ultima incercare de a-i convinge pe parlamentari sa voteze acordul.

Ea se opune unui nou referendum, despre care spune ca ar fi "pasarea responsabilitatii" catre popor si n-ar face decat sa creeze si mai multa divizare in societate.

"Un Brexit fara acord iarasi nu este ceea ce oamenii au votat. Acordul livreaza ceea ce am promis", mai spune May.

20:09 - Nici parlamentarul independent Ivan Lewis nu sustine acordul: "Ar fi trebuit sa fie o zi istorica pentru Marea Britanie, dar nu pot vota acordul". Nu e de acord insa nici cu un alt referendum, considerand ca sa ceara iar poporului sa se exprime ar fi o "abdicare de la responsabilitate".

20:06 - Conservatorul Geoffrey Clifton-Brown spune ca e "sustinator din nastere al Brexit-ului", asa ca va vota acordul, doar sa vada Marea Britanie iesita din UE. In schimbul votului sau, cere Guvernului May sa ii ia in seama criticile si sa tina cont de ele in negocierile ulterioare.

20:05 - Laburistul Chris Bryant spune ca nici macar nu se poate vorbi la modul serios ca exista un acord: "Cuvintele insirate acolo pot fi interpretate oricum vrea cel care le citeste. Sunt furios ca deja am risipit atatia bani cu Brexit-ul. Am ajuns o sursa de bancuri in toata lumea".

20:03 - Ca infrangerea sa fie mai putin usturatoare, se pare ca tabara May incearca sa convinga parlamentarii macar sa se abtina de la vot, daca oricum ar vota impotriva.

20:01 - Faptul ca acordul nu va trece de vot pare deja o chestiune acceptata de toata lumea, problema punandu-se acum ce se va intampla dupa. Conservatorul Marcus Jones spune ca este imperios necesar ca iesirea Marii Britanii din UE sa se intample pe 29 martie, excluzand prelungirea Articolului 50 si un al doilea referendum.

19:58 - Laburista Shabana Mahmood spune ca va vota impotriva acordului, pentru ca ignora 80% din economia Marii Britanii. Ea cere insa continuarea discutiilor, aratand ca trebuie evitat un Brexit fara acord.

19:52 - "Cum pot sa ma duc in fata alegatorilor mei sa le spun ca am platit 39 de miliarde de lire UE, dar nu avem bani pentru bibliotecile locale", spune in plen conservatorul Robert Halfon, care adauga ca, desi pana acum nu a votat niciodata impotriva lui May, o va face in seara aceasta.

19:50 - Laburistul Stephen Morgan spune ca situatia este undeva intre ciocan si nicovala, pentru ca acordul ar aduce penurie de medicamente si sistemul public de sanatate ar avea de suferit, in schimb un Brexit fara acord ar duce la o crestere de 29% a costurilor de import pentru alimente, ceea ce ar fi devastator pentru cei saraci.

Morgan spune ca nu poate vota sa-si faca electoratul mai sarac.

19:44 - Angus MacNeil, de la Partidul National Sotian, a luat cuvantul: "Un englez si-ar arde patul ca sa prinda un purice. Exact asta e Brexit-ul. E clar ca Theresa May nu are niciun plan. Scotia vrea sa se rupa de Marea Britanie ca sa ramana in UE".

19:37 - Conservatorul Stephen Crabb face un apel la parlamentari sa voteze acordul, chiar daca, recunoaste el, respingerea e aproape o certitudine.

"Sa votezi impotriva e calea usoara, dar nu cea corecta", spune el, adaugand ca va vota pentru acordul obtinut de Theresa May.

19:32 - Ideea unui nou referendum e avansata si de conservatori. Anna Soubry spune ca a votat pentru activarea Articolului 50, insa acum, ca vede ca la 3 ani de la referendum nu se ajunge la nicio decizie politica, soarta tarii ar trebui pusa din nou in mainile cetatenilor.

19:28 - Laburista Lisa Nandy spune ca nu a vorbit cu niciun parlamentar care sa creada ca acordul are vreo sansa sa treaca.

19:26 - Purtatorul de cuvant al liberal-democratilor, Tom Brake, spune ca modul in care e gestionat Brexit-ul e "o rusine internationala".

19:23 - Laburistul Ben Bradshaw e impotriva acordului, pe care il numeste "sinucidere". Cere o extindere a Articolului 50 in vederea alegerilor anticipate si a unui nou referendum.

19:19 - Caroline Spelman de la conservatori spune ca va vota pentru acord: "Nu este perfect, dar nu este timpul pentru luari de pozitie idealiste, ci al acceptarii realitatii pragmatice, cu ce avem pe masa".

19:11 - Intre timp, in Parlament continua dezbaterea. Conservatorul Shailesh Vara, care a demisionat din Guvern chiar pentru ca se opunea acordului, spune ca acceptarea lui ar fi o cedare totala in fata UE.

"Temporar inseamna ani de zile, Franta va avea acces la apele noastre teritoriale, Spania vrea drepturi asupra Gibraltarului. Nu e un compromis, ci o cedare totala", spune Vara.

19:02 - Situatia nu arata deloc roz pentru acordul Theresey May. Calculele Sky News sunt ca 425 de parlamentari vor vota impotriva si doar 200 pentru.

18:56 - Laburistul Stephen Doughty aduce din nou in discutie un al doilea referendum: "Nu ar fi nedemocratic, ci, din contra, o continuare a democratiei".

18:49 - Dominic Grieve de la conservatori spune ca nu e surprins ca asa putini parlamentari sustin acordul, de vreme ce si la nivelul pupulatiei sustinerea e de cel mult 20%.

"Am trait intr-un fals paradis in ce priveste asteptarile pe care le avem de la Brexit", arata Grieve, adaugand, "cu parere de rau", ca nici el nu va sustine Guvernul.

18:43 - Nici reprezentantii nord-irlandezilor nu sustin acordul, simtindu-se ofensati de cum e pusa problema frontierei. "Trebuie sa vedem o schimbare semnificativa, altfel vom vota impotriva acordului si a amendamentelor", spune sir Jeffrey Donaldson.

18:38 - Unul dintre amendamentele selectate pentru a fi supuse votului este cel al conservatorului John Baron si ar permite Marii Britanii sa gestioneze cum doreste granita Irlandei de Nord, fara aprobarea UE.

In acord este prevazut sa fie o singura frontiera atat a UE, cat si a UK, dar Irlanda de Nord ar trebui sa respecte regulile europene. Aceasta ar urma sa fie o solutie tranzitorie, pana cand una definitiva va fi gasita.

Baron insista ca prin acest amendament forteaza UE la "negocieri mai constructive" si spune ca nu va vota acordul fara aceasta clauza inclusa.

18:34 - Nici fostul ministru pentru Brexit Dominic Raab nu este de acord cu termenii acordului, pe care il considera "un risc pentru democratia, economia si viitorul nostru".

18:27 - Intre timp, creste numarul protestatarilor care cer "oprirea nebuniei numita Brexit".

Foto: Hepta.ro

18:22 - Conservatoarea Suella Braverman explica de ce va vota impotriva: "Din pacate, nu-mi face nicio placere, dar voi vota impotriva acordului in aceasta seara. Votez impotriva pentru ca am aceasta putere in mainile mele. Nu reprezinta un Brexit, nu ne garanteaza ca iesim de pe piata unica sau ca ne castigam inapoi controlul asupra propriei legislatii. Nu avem nici macar promisiuni concrete in ce priveste oprirea liberei circulatii", spune Braverman.

18:13 - Ministrul britanic al Muncii, Amber Rudd, a cerut sa fie luata de pe masa optiunea unui Brexit fara acord.

18:01 - Sir Bill Cash, sustinator al Brexit-ului, cere ca acordul sa fie respins.

"Nu vom fi iesit cu adevarat din UE daca nu controlam pe deplin legile pe care le urmam. Acest acord nu ne da astfel de asigurari, ba din contra, ne va lasa la mana UE pe termen nedefinit si ar fi o abrogare a democratiei si a intereselor noastre nationale.

Acest acord nu este un compromis, e o capitulare", spune parlamentarul.

17:56 - Parlamentarii sunt extrem de frustrati pentru ca Guvernul nu ii asculta, spune Caroline Lucas, de la Verzi.

"Tocmai a trebuit sa-l ascultam pe procurorul general vorbind timp de peste o ora, fara a raspunde intrebarilor si ingrijorarilor celor care nu o sustin pe Theresa May", a spus Lucas.

17:52 - Liderul Partidului National Scotian (SNP) spune ca e de neacceptat ca singurele optiuni pe care Parlamentul le are sunt acordul lui May sau niciun acord.

"Nu exista un Brexit bun, e responsabilitatea Guvernului sa ofere siguranta cetatenilor. Suntem foarte ingrijorati ca se pune capat liberei circulatii. Vorbim de oameni care sunt parte din vietile noastre, de prieteni, de rude. De ce nepotii mei sa nu aiba aceleasi drepturi si libertati de care m-am bucurat eu? Populatia e imbatranita, ultimul lucru pe care ar trebui sa-l facem ar fi sa oprim fluxul fortei de munca".

17:47 - Ken Clarke este primul parlamentar care ia cuvantul. El spune ca dezbaterea e haotica si ca vor fi aspru judecati de generatiile urmatoare. Clarke a militat pentru a ramane in UE si va sustine acordul pentru ca e doar o simpla hartie. Adevaratele negocieri abia apoi vor incepe.

17:34 - Votul pe acordul pentru Brexit nu e lipsit nici de mici picanterii. Anuntul parlamentarei Tulip Siddiq ca isi amana nasterea prin cezariana ca sa poata vota a starnit un val de opinii, si pro, si contra.

17:31 - Lungul discurs al procurorului general nu i-a convins pe parlamentari. Nich Thomas Symonds spune ca toata lumea ar vota fara probleme acordul daca acesta ar fi unul bun pentru Marea Britanie.

"Premierul spune ca vrea sa uneasca, insa tot ce face e sa dezbine. Tara merita mai mult decat acest acord. Putem si trebuie sa facem mai mult", a spus laburistul.

17:28 - Primarul Londrei Sadiq Khan a scris pe Twitter ca "pentru Londra, Liverpool, Manchester, Newcastle si comunitatile din jur, un Brexit fara acord ar fi dezastruos din punct de vedere economic. De aceea, cer sa fie scoasa din discutie optiunea unei iesiri neordonate".

17:23 - Procurorul general insista ca o iesire ordonata are nevoie de un acord si ca, daca acest acord nu este votat azi, nu se va mai putea intoarce nimeni la el.

"Este ilogic sa respingi un acord pentru simplul argument ca nu ofera destule certitudini, cand alternativa este nicio certitudine", spune Cox.

17:19 - Laburistul John McDonnell insista ca, daca acordul nu este votat, un nou referendum este calea de urmat.

17:11 - In fata Parlamentului sunt numerosi cetateni care asteapta sa vada care va fi rezultatul. Sunt si din cei care insista pe Brexit orice ar fi, si cei care au votat in 2016, dar acum s-au razgandit: "Nimeni n-a votat sa fie saracit", se citeste pe unele pancarte. Desigur, sunt si cei care cer cu totul renuntarea la Brexit.

16:33 - Doar 4 amendamente au fost selectate pentru a fi supuse votului in aceasta seara.

15:48 - Procurorul general Geoffrey Cox se afla acolo ca sa vada ce propuneri au parlamentarii si ce solutii legale sunt cele mai potrivite. Cox a facut apel la parlamentari sa "inteleaga valoarea compromisului" si spune ca un tratat este esential, urmand ca lucrurile sa fie ulterior reglate prin tratatele ce vor fi semnate de Regat.

"Nu sunteti copii, sunteti parlamentari", le-a spus procurorul general.

15:36 - Theresa May a convocat Cabinetul inainte de plenul Parlamentului si le-a atras atentia ca in primul rand "Guvernul serveste poporul" si ca ea a luptat sa le dea cetatenilor ceea ce ei au spus prin vot ca vor. Ea a promis ca va reactiona rapid, oricare va fi rezultatul votului.

15:00 - Dezbaterile au inceput la ora 14:50, ora Romaniei, cu o declaratie a procurorului general Geoffrey Cox.

La ora 20:30 este de asteptat ca Theresa May sa sustina declaratia finala, ultima tentativa de a-i convinge (chiar si pe unii dintre propriii colegi), sa voteze acordul. La ora 21:00 va incepe votul pe amendamente, urmat de votul final pe acordul lui May. E de asteptat si ca premierul sa sustina o declaratie dupa aflarea rezultatului.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Brexit vot parlament britanic acord May, #Brexit fara acord May , #Marea Britanie