Alegeri anticipate in Marea Britanie. Un nou vot pro sau anti Brexit!

Marti, 18 Aprilie 2017, ora 22:36
13750 citiri
Alegeri anticipate in Marea Britanie. Un nou vot pro sau anti Brexit!

Pana la urma n-a avut ce face. Theresa May, actualul prim-ministru al Marii Britanii, a anuntat alegeri anticipate pentru data de 8 iunie.

Nu putea incepe negocierile pentru Brexit fara sa aiba o puternica sustinere populara. Dar intrebarea care se pune acum e daca va reusi s-o obtina?

Toata nebunia Brexit a fost generata de fostul prim-ministru britanic David Cameron care a pariat pe destinul propriei natiuni si a pierdut. In Partidul Conservator a existat intotdeauna o aripa eurosceptica, iar Cameron a vrut sa o anihileze definitiv, cazand in capcana referendumului.

Theresa May nu este o eurosceptica, ci, mai degraba, o pro-europeana moderata. A fost ministru de Interne (Home Secretary) in Guvernul Cameron, iar dupa Brexit a fost singura care si-a asumat rolul de lider al partidului.

Boris Johnson, fost primar al Londrei si liderul taberei proBrexit, a dat bir cu fugitii, fiind recuperat de May, numindandu-l in pozitia de ministru de Externe.

Planul Theresei May nu a fost unul spectaculos din punct de vedere politic pentru ca nu a avut niciun fel de spatiu de manevra.

A devenit prim-ministru pentru a pune in aplicare rezultatul referendumului.

Dupa contestarea juridica, dupa ce a trecut prin Parlament, rezultatul Brexit-ului s-a concretizat prin declansarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona de catre Theresa May, prin care Marea Britanie anunta inceperea procedurilor de iesire din Uniune.

Mandatul politic al doamnei May a tinut exact pana la declansarea Brexit si are nevoie de un nou mandat popular pentru a negocia cu Bruxelles-ul termenii despartirii. Intrebarea care se pune: il va obtine sau nu?

Citeste si Anticipate in Marea Britanie: Ce sanse are Theresa May la urne. Cine o lauda si cine o contesta

Trei scenarii posibile

Daca Partidul Conservator va castiga alegerile din iunie la scor, atunci Theresa May va declansa un "hard" Brexit, iar negocierile dintre Marea Britanie vor fi dure, rapide si fara a se gasi prea multe puncte comune.

Theresa May, prim-ministrul Marii Britanii, a decis sa organizeze alegeri anticipate, cautand sustinerea populara pentru a putea negocia un Brexit dur cu Uniunea Europeana - Foto: Hepta.ro

Daca Partidul Conservator va castiga alegerile, dar la o diferenta de sub 5 puncte procentuale, atunci Theresa May va merge pe sarma in negocierile cu UE si va cauta o solutie de compromis, astfel incat Marea Britanie sa-si pastreze accesul pe piata Uniunii, iar cetatenii UE sa poata calatori liber si in Regatul Unit.

In cea de a treia situatie, putin probabila, daca Theresa May va pierde alegerile, vom avea in realitate o anulare a rezultatului votului de la referendumul de anul trecut. Respingerea de catre alegatori a planului de negociere propus de catre actualul premier reprezinta o "razgandire" a alegatorilor care nu-si mai doresc sa paraseasca Uniunea.

Theresa May doreste cu disperare sa evite cea de a treia situatie care ar insemna prabusirea Partidului Conservator.

Ar fi vrut sa evite alegerile, dar nu a putut, pentru ca nu "am gasit sustinere parlamentara", a declarat ea la putin timp dupa ce a anuntat scrutinul.

In acest moment, conservatorii au 330 de locuri dintr-un total de 650 in Parlament. Conservatorii britanici sunt si ei impartiti in privinta Brexit si nu reusesc sa-i ofere doamnei May un mandat politic. Astfel, "s-a ajuns la popor".

Pe de alta parte, Theresa May e interesata ca in cazul in care nu a putut evita alegerile acestea sa se desfasoare cat mai curand posibil pentru ca tabara proBrexit sa nu-si piarda entuziasmul. Dar nimeni nu poate sti in acest moment daca acest "entuziasm" anti-european este la fel de puternic ca in urma cu un an.

S-au intamplat multe din 23 iunie 2016. Donald Trump a castigat alegerile in SUA, strategia lui Putin de a sustine populismul si miscarile antidemocratice a fost dezvaluita publicului, exista rapoarte oficiale ca au existat interferente ale Kremlinului in procesul de consultare populara de anul trecut, iar Marea Britanie insasi si-a pierdut mult din influenta internationala dupa referendum.

In opinia mea, toate aceste efecte adunate au slabit semnificativ tabara populistilor galagiosi condusa de Farage si Johnson.

Theresa May n-ar avea nicio sansa sa castige alegerile daca Partidul Laburist, condus de Jeremy Corbin, un socialist militant, n-ar fi intr-o acuta criza de identitate.

Un lider charismatic de centru-stanga ar fi reusit sa blocheze fluierand planurile doamnei Theresa May.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Theresa May alegeri, #Theresa May Brexit, #Theresa May Partidul Conservator , #Marea Britanie