Brexit-ul o sa ne doara pe toti. Iata de ce avem atata nevoie de Marea Britanie

Marti, 15 August 2017, ora 14:50
17538 citiri
Brexit-ul o sa ne doara pe toti. Iata de ce avem atata nevoie de Marea Britanie

A trecut mai bine de un an de la referendumul organizat de David Cameron, prin care britanicii si-au luat adio de la UE si au votat pentru Brexit. Acum apar primele semne ca economia Regatului o ia la vale.

Numarul de masini noi vandute intr-o luna a atins cel mai scazut nivel din ultimii patru ani lira este intr-o permanenta devalorizare in raport cu euro si dolarul, inflatia a crescut, iar din toamna e posibil ca rata dobanzilor sa creasca, se arata intr-un raport publicat de presa britanica.

Negocierile pentru Brexit sunt un mare esec, iar Theresa May, actualul prim-ministru, nu are resurse pentru a le transforma intr-un succes.

Pare ca toata lumea asteapta o minune care sa opreasca acest proces distructiv pentru Marea Britanie, dar si pentru Europa.

Intr-un context politic international dominat de starile de furie ale lui Donald Trump si de frustrarile lui Vladimir Putin, lipsa Marii Britanii se face simtita.

Intotdeauna diplomatia Regatului Unit a fost una care sustinea sistemul democratic si venea cu solutii la o criza. De exemplu, ar fi fost foarte importanta astazi vocea echilibrata a unui premier britanic in criza declansata de Coreea de Nord. Dar cine o mai asculta azi pe Theresa May, un lider care lupta pentru supravietuirea politica si care incearca sa gaseasca o solutie pentru supravietuirea propriului partid?

Theresa May, o soprana care si-a pierdut vocea

Dupa 1990, Marea Britanie se afla in cel mai jos de punct in ceea ce priveste influenta in slefuirea relatiilor internationale.

A avut un rol important in eliberarea Europei de Est, in dezvoltarea democratiilor prin contributia conservatorului John Major, dar si a laburistului Tony Blair. Chiar si David Cameron si-a asumat un anumit rol in politica europeana.

Acum, e liniste. Theresa May nu are voce, iar acest lucru se simte dureros de o parte si de alta a Canalului Manecii.

Theresa May nu are solutii pentru ca Marea Britanie sa treaca peste criza provocata de Brexit - Foto: Hepta.ro

Emmanuel Macron, presedintele Frantei, e un salvator al UE, dar inca n-a reusit sa se impuna si nici sa propuna un program coerent de rezolvare a crizei declansate de Brexit. Pe de alta parte, Angela Merkel se pregateste pentru al patrulea mandat in fruntea guvernului german, fiind o personalitate erodata, contestata si care a facut multe compromisuri in fata corporatiilor germane lovite puternic de scandalul Dieselgate.

Era nevoie de Marea Britanie sa faca trecerea de la Angela Merkel la Emmanuel Macron, era nevoie de o voce puternica in Europa, care sa i se opuna autoritarismului lui Putin.

Angela Merkel, un politician corporatist

Doamna Merkel, in loc sa preia rolul de garant al democratiei si unitatii europene, pare a se ingriji mai mult de a spala onoarea companiilor germane, care ba si-au pacalit clientii, ba incearca sa faca profituri cat mai mari de pe urma relatiilor cu Putin.

Se simte lipsa unui arbitru, a unei personalitati care sa stie sa impinga lucrurile spre rezolvare fara a le brusca si fara a trage spuza numai pe turta lui. De asta ar fi avut nevoie Europa pentru a scapa cu adevarat de pericolul populismului si al destramarii.

In opinia mea, negociatorii europeni ar trebui sa aplice o tactica britanica in ceea ce priveste relatia cu Regatul Unit. Sa amane lucrurile cat mai mult posibil, sa nu le bruscheze si sa nu le definitiveze, dand dovada de o rabdare nesfarsita, pana cand britanicii se vor trezi la realitate si vor arunca Brexit-ul in lada de gunoi a istoriei, acolo unde-i e locul.

Cand o comunitate are ghinionul sa dea peste politicieni slabi si iresponsabili, cei din

vecinatate trebuie sa inteleaga si sa ajute, nu sa pedepseasca. Plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeana e o povara pentru noi toti, nu numai pentru britanici.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Theresa May Brexit dur, #Marea Britanie economie criza, #Angela Merkel alegeri Germania , #Marea Britanie