Cum poate ramane Marea Britanie in UE, desi a votat pentru Brexit

Vineri, 24 Iunie 2016, ora 22:12
14269 citiri
Cum poate ramane Marea Britanie in UE, desi a votat pentru Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

Britanicii au votat joi pentru iesirea din UE, dar liderii lor ar putea, in acord cu expertii de la Bruxelles, sa evite Brexitul, explica analisti citati de Associated Press.

"UE este cam ca Hotelul California din cantecul celor de la Eagles. Poti face check out oricand, dar nu poti pleca niciodata cu adevarat", a explicat unul dintre colaboratorii centrului de analiza IDEAS de la London School of Economics, Tim Oliver.

O mare parte din incertitudine vine din ambiguitatea privind ceea ce inseamna cu adevarat Brexit. Abandonarea Europei poate insemna orice, de la o retragere completa din institutiile UE, pana la o serie de retrageri limitate din unele sectoare, care sa lase stalpii integrarii europene, precum libera circulatie a fortei de munca, intacti.

"Iesirea poate insemna un milion de lucruri diferite" si ofera autoritatilor britanice o marja considerabila de manevra pentru a ramane in anticamera UE, in timp ce euroscepticii se cearta intre ei despre unde este iesirea, a subliniat Oliver.

Unii experti cred ca Londra va ajunge, in mare, de unde a plecat.

Marea Britanie, la fel ca alte tari zdruncinate de revolte ale euroscepticilor, va negocia, pur si simplu, "un nou acord, aproape identic cu cel vechi, il va deghiza intr-un limbaj opac si il va ratifica", a apreciat profesorul de stiinte politice de la Universitatea Princeton Andrew Moravcsik. "Opinia publica, in mare parte ignoranta in legatura cu Europa, este intotdeauna de acord", a adaugat el.

Un astfel de demers nu ar fi nou. Acorduri si tratate reimpachetate au mai salvat proiectul european in trecut. Dupa ce alegatorii irlandezi au respins reformele UE in 2008, politicienii de la Dublin au obtinut concesii modeste din partea omologilor lor europeni si au supus documentul la vot in anul urmator, cand rezultatul a fost pozitiv. Cosmetizari similare au transformat un "nu" irlandez intr-un "da" privind Tratatul de la Lisabona in 2009 si au asigurat un "da" danez in 1993 privind Tratatul de la Maastricht.

Vezi care au fost principalele momente si declaratii ale zilei in care a fost anuntat rezultatul final al referendumului.

Pentru britanici nu-i la fel de usor

Dar chiar si cei care spun ca un al doilea referendum este posibil, sunt constienti ca aceasta solutie nu este usoara in cazul Marii Britanii.

"Este cale lunga pana acolo si este posibil sa nu se intample niciodata", a explicat un expert in Drept constitutional european la University College Dublin, Gavin Barrett.

Drumul catre un al doilea referendum in Marea Britanie este mult mai ingust, partial pentru ca - spre deosebire de cazul Irlandei - conducerea este divizata in privinta Europei. Daca euroscepticul Boris Johnson va deveni premier - o posibilitate tot mai mare in prezent - sansele unui al doilea vot scad si mai mult.

Directorul adjunct al Catedrei de studii constitutionale de la University College London, Alan Renwick, explica faptul ca o astfel de reimpachetare a acordului este posibila numai "daca alegerile din 2020 sunt castigate de un partid cu o platforma in care sa figureze un al doilea referendum si incercarea de a intra din nou" in UE.

Acest lucru este putin probabil tinand cont de peisajul politic actual, dar nimic nu este exclus in totalitate in ceea ce priveste un potential Brexit.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#brexit Marea Britanie ramane UE, #Marea Britanie ramane UE , #Marea Britanie
Comentarii