Din nou, cu sensibilitate - drama Brexit continua

Vineri, 18 Octombrie 2019, ora 14:19
6341 citiri
Din nou, cu sensibilitate - drama Brexit continua
Fotomontaj Ziare.com

Pentru a doua oara, UE a negociat un acord pentru Brexit cu guvernul britanic. Din nou este neclar, daca Parlamentul de la Londra il va adopta. Drama nu s-a incheiat.

Asadar, UE si guvernul britanic au reusit sa ajunga, din nou, la un acord. In timp ce, la Londra, emotiile sunt la ordinea zilei, Bruxelles-ul traieste sentimentul unui deja-vu.

Exact in acest punct ne-am mai aflat o data: in urma cu un an, cu Theresa May. Iar sansele ca acordul sa treaca de votul reprezentantilor din Camera Comunelor sunt, din nou, fragile.

Multi parlamentari sunt rezervati, fie pentru ca vor sa ramana in UE, fie pentru ca se tem de urmatorii pasi ai premierului Boris Johnson, prin care va incerca sa pozitioneze Marea Britanie mult mai departe de Europa, comparativ cu predecesoarea lui.

Mult zgomot pentru putin

Nici a doua incercare nu pare a fi mai usoara. Aceasta a devenit posibila de abia dupa ce premierul irlandez i-a prezentat omologului sau britanic o solutie creativa pentru problema irlandeza. Boris Johnson a inteles ca, in actualul context politic de la Londra, acordul este singura solutie.

Asa incat a schimbat macazul, a renuntat la stupizeniile din trecut, dar mai ales la ideile legate de statutul Irlandei de Nord, pe care-l aparase cu vehementa Theresa May. Intelegerea de acum are multe puncte comune cu vechiul plan "Backstop", propus initial de UE, pentru a evita o granita stricta intre Irlanda, membru UE, si Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit.

Ambele tabere au acceptat compromisuri, britanicii chiar ceva mai multe. UE a acceptat ca provincia britanica sa iasa formal din Uniunea Vamala. In schimb, Londra a trebuit sa accepte ca Irlanda de Nord sa respecte regulile europene, pentru a mentine status quo-ul pe ambele parti ale granitei. La mijloc sunt nu numai economia si comertul, ci si identitatea, apartenenta si viata de zi cu zi a oamenilor din regiune.

Europenii si Guvernul de la Dublin pot accepta aceasta solutie. In stilul binecunoscut, UE a reusit sa isi impuna drepturile.

Per total, un acord destul de bun pentru Bruxelles, care, in paralel, ii permite lui Boris Johnson sa declare ca va scoate din UE intregul Regat, cu sansa ca, in viitor, sa preia controlul total. Este, pur si simplu, propaganda Brexit, indiferent de gradul de adevar..

Votul este neclar

Exista deci un acord. Neclar este insa cum va fi primit el in Parlamentul britanic. Daca nord-irlandezii din DUP nu isi vor da acceptul, pentru ca unele prevederi merg prea departe, atunci Johnson ar mai putea pierde si alti hardlineri.

E greu de crezut ca ii va convinge, din nou, pe parlamentarii pe care i-a exclus recent din partid, iar Opozitia este, in marea ei majoritate, impotriva. Poate va reusi Boris Johnson vreo minune pana sambata. Altfel, Brexit-ul va reveni din nou pe masa negociatorilor de la Bruxelles.

Analisti: Acordul pe Brexit obtinut de Johnson ii va face mai saraci pe britanici fata de cel convenit de May

Scandalul Brexit nu a trecut, din contra

Printre multele promisiuni false ale Brexit-ului se numara si cea referitoare la finalizarea procesului imediat dupa parasirea structurilor comunitare. Multi dintre cetatenii Marii Britanii isi doresc ca procesul sa se termine cat mai repede. Este insa eronat, pentru ca de abia dupa iesirea din UE va incepe greul.

Intens negociata perioada de tranzitie dureaza doar un an. Daca Guvernul de la Londra nu o va prelungi, atunci va urma prabusirea in necunoscut. Toate aspectele viitoarei relatii bilaterale trebuie renegociate - de la traficul aerian la transportul terestru si pana la colaborarile stiintifice sau detaliile despre securitate.

Este o pace inselatoare ceea ce li se prezinta acum britanicilor. Mai ales negocierile referitoare la Acordul de Liber Schimb, in care Boris Johnson isi doreste cat mai putina integrare, ar putea avea un gust amar.

UE a dovedit ca nu are nimic de daruit. Britanicii trebuie sa decida insa la urne daca isi pot imagina un viitor dupa modelul "Singapore pe Tamisa", in care sa renunte la drepturi si protectie, precum si sa aiba o piata financiara nereglementata sau nu.

Se va decide si daca vor sa aiba un model pur neoliberal-anglo-saxon sau mai degraba o economie si o viata cu caracteristici europene. Mai au inca sansa de a renunta la cursa catre prapastie, sustinuta cu surle si trambite de Boris Johnson.

Barbara Wesel

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Brexit acord vot Londra , #Marea Britanie