Drumul catre Brexit: Dur, lin sau parcurs doar pe jumatate?

Vineri, 07 Octombrie 2016, ora 07:18
8098 citiri
Drumul catre Brexit: Dur, lin sau parcurs doar pe jumatate?
Foto: Arhiva Ziare.com

Destinatia a fost stabilita in iunie, la referendum: Marea Britanie iese din Uniunea Europeana. Insa drumul pana acolo va fi complex si complicat, caci este presarat cu numeroase obstacole.

Premierul Theresa May a transmis ca va invoca Articolul 50 pana in martie 2017, ceea ce va declansa numaratoarea inversa. Astfel, UK are la dispozitie 2 ani ca sa negocieze termenii divortului de UE.

Mai mult, seful Guvernului de la Londra a dat de inteles ca separarea va fi una oarecum dura, cel putin in trei domenii: munca, comert si piata financiara. Adica cele mai importante. Asa ca tara trebuie sa isi asigure cel putin o plecare eleganta si nu prin usa din spate.

"Dur, lin sau parcurs doar pe jumatate?" - aceasta este intrebarea pusa de publicatia The Economist in legatura cu drumul catre Brexit.

Comertul

Punctul central al negocierilor il reprezinta accesul UK la piata unica europeana. Cei care sunt in favoarea Brexit au sugerat ca, odata iesita din UE, tara va putea obtine tarife mai mici sau zero costuri in ceea ce priveste comertul de bunuri.

Dar ideea e ca asta e doar o parte a problemei. Caci fara legislatia unitara firmele din Marea Britanie s-ar putea trezi ca produsele lor incalca normele UE si viceversa. Mai mult, e putin probabil ca acordul sa acopere si serviciile, iar asta ar putea fi o lovitura pentru sectorul financiar, care e unul dintre cei mai mari exportatori ai UK. Sa nu uitam ca Londra e centrul financiar al lumii.

Theresa May pare a fi destul de sigura ca va putea parafa o intelegere care sa asigure faptul ca produsele locale vor putea fi vandute fara probleme in UE si sa obtina acces total la piata unica europeana.

Insa ea ar putea supraestima dorinta liderilor din blocul comunitar de a ceda presiunilor UK. Sa nu uitam ca fiecare stat membru are drept de veto in ceea ce priveste negocierile pe fiecare domeniu in parte, de la imigranti la comert, asa ca e putin probabil ca oferta ce va fi pusa pe masa de Theresa May sa satisfaca pretentiile tuturor. Dar asta ramane de vazut.

In cazul Romaniei, Marea Britanie a insemnat anul trecut o piata de desfacere de 2,38 miliarde de euro. Iar afaceristii din tara noastra nu vor sa piarda accesul la una dintre cele mai puternice tari de pe continent.

Exista o cale de mijloc

Treaba sta cam asa: fiind in UE, UK face parte automat si din Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), asa ca dispune de libera circulatie a bunurilor cu celelalte 53 de state membre. Dupa ce va pleca, va pierde acest privilegiu. Asa ca trebuie sa se pregateasca sa adere din nou la OMC, de data asta ca stat independent, iar acest lucru trebuie aprobat de toate tarile care fac parte din organizatie.

Insa aici ar putea avea o cale de scapare: Theresa May ar putea obtine pentru inceput calitatea de membru temporar al Zonei Economice Europene, din care fac parte si alte tari non-UE, printre care si Norvegia.

Asta inseamna ca va contribui la bugetul UE si va accepta libera miscare, insa, in schimb, va cere mai mult timp ca sa se puna la punct pentru aderarea la Organizatia Mondiala a Comertului si pentru a incheia acordurile comerciale cu celelalte state membre UE, avand totodata acces la piata unica.

Cartoful fierbinte

Pentru a obtine ce vrea in alte domenii, Theresa May ar putea face unele concesii in ceea ce priveste imigratia. Asta in conditiile in care strainii au un aport semnificativ la dezvoltarea tarii.

Ca sa prospere in continuare, Marea Britanie trebuie sa ramana deschisa strainilor si investitiilor externe. Insa acest lucru e pus sub semnul intrebarii de planul aflat in dezbatere publica la initiativa ministrului de Interne, Amber Rudd, care impune masuri mai stricte pentru imigrantii care vin sa munceasca in UK, dar si pentru studentii din afara.

Astfel, firmele ar putea fi obligate sa faca public numarul strainilor angajati. Mai mult, pentru a diminua fluxul de studenti din afara Europei - care reprezinta 167.000 din cei 600.000 de imigranti ce sosesc anual in aceasta tara - autoritatile britanice vor sa lege acordarea vizelor de studii de prestigiul facultatilor.

"Asta ar trebui sa ne asigure ca oamenii vin aici pentru a umple golurile de pe piata muncii si nu sa ia joburile pe care le pot face si britanicii", a explicat ministrul de Interne.

Planul prezentat de Amber Rudd a starnit un val de critici dure, care contin acuzatii de xenofobie si ura.

Imigratia e un punct de interes pentru noi. Asta pentru ca numarul romanilor si bulgarilor care au plecat in Marea Britanie s-a inmultit dupa ridicarea restrictiilor de pe piata muncii, la 1 ianuarie 2014. Astfel, in perioada iulie 2014 - iunie 2015, au ajuns in UK 50.000 de imigranti din aceste doua tari, cu 19.000 mai multi decat in precedentele 12 luni.

In aceste conditii, The Economist concluzioneaza ca iesirea din UE e inevitabila si Theresa May va determina traseul de urmat, iar pentru ca Marea Britanie sa nu sufere un accident pe drum, premierul trebuie sa aiba privirea fixata inainte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#Brexit masuri imigranti, #Brexit acorduri comerciale, #Brexit comert , #Marea Britanie