Nu va fi Brexit fara un acord, a decis Parlamentul britanic la o zi dupa ce a respins acordul. May a votat impotriva propriei motiuni, dupa o dezbatere haotica

Miercuri, 13 Martie 2019, ora 23:28
37776 citiri
Nu va fi Brexit fara un acord, a decis Parlamentul britanic la o zi dupa ce a respins acordul. May a votat impotriva propriei motiuni, dupa o dezbatere haotica
Foto: Hepta.ro/Arhiva

Parlamentarii britanici s-au intors miercuri in sala de plen pentru un nou vot in legatura cu modul in care vor iesi din UE. Theresa May a propus o motiune confuza, in care nu si-a asumat clar nicio optiune, desi sustinea ca militeaza pentru un Brexit doar pe baza de acord.

Parlamentul a adoptat insa un amendament care a modificat textul motiunii, astfel ca el sa precizeze clar ca un Brexit fara acord nu va fi permis. Asta a facut ca totul sa o ia si mai mult razna. Astfel, am urmarit cum May a votat impotriva propriei motiuni, la fel si mai multi ministri care au sustinut modificari pe care UE le respinsese deja categoric. Toate astea dupa o dezbatere marcata de declaratii razboinice si populiste, ceea ce i-a facut pe oficialii de la Bruxelles rugati sa comenteze situatia sa exclame: "Doamne, sunt nebuni!".

Joi ar urma sa aiba loc un al treilea vot, urmand ca deputatii sa decida daca cer UE amanarea "pe termen limitat" a Brexit-ului. Doar ca aici deja decizia nu mai e doar a lor. Oficialii europeni au anuntat de marti seara ca Londra va trebui sa vina cu un plan foarte clar si termene precise si ca propunerea le va fi aprobata doar daca obtine unanimitatea celor 27 de membri UE. Pe langa asta, ramane de vazut cine va mai fi in functie joi dimineata in Guvernul de la Londra, dupa ce un ministru a demisionat deja si si altii si-au anuntat intentia.

Cert este ca, daca divortul nu se produce pana pe 23 mai, Marea Britanie va fi in situatia hilara de a fi obligata sa participe la alegerile europarlamentare.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, noile dezbateri din Parlamentul britanic. Va asteptam si joi alaturi de noi, pentru un nou episod din telenovela britanica numita Brexit:

Vezi aici cum s-a desfasurat dezbaterea de marti: May a vorbit in Parlamentul gol. Si-a chemat colegii si sotul sa umple scaunele. Glume cu Titanicul in timpul votului

22:58 - E oficial! Sarah Newton, ministru al Muncii si Pensiilor pentru persoanele cu dizabilitati in Guvernul May, a demisionat. Ea a votat, impotriva indicatiilor partidului de la votul final, pentru motiunea modificata, adica pentru respingerea optiunii unui Brexit fara acord.

Se pare ca May a decis ca ministrii care au votat astfel sa plece din Guvern. Cei care s-au abtinut de la vot pot ramane.

22:52 - Theresa May pare ca nu e atinsa de nimic din tot ce s-a intamplat si incearca sa transforme intreg absurdul intr-un avantaj. Ea ar incerca acum sa forteze un al treilea vot pe acordul care deja a fost respins cu o majoritate covarsitoare de doua ori. Ieri i-au lipsit nu mai putin de 150 de voturi ca sa-l treaca. Ea spera ca acum ca Parlamentul a decis ca Brexitul nu se poate intampla fara un acord, va fi in sfarsit votat cel negociat de ea cu UE.

Asta i-a infuriat peste masura pe multi parlamentari, chiar si din partidul sau. "E revoltator sa fiu pus sa votez acel acord mizerabil cu pistolul la tampla", a spus un parlamentar, in timp ce altii o numesc pe May iresponsabila.

22:38 - Parlamentul a trecut acum la pregatirile pentru ziua de maine, cand politicienii sunt din nou chemati sa voteze daca cer sau nu UE prelungirea Articolului 50. Asta ar insemna ca pana la 23 mai UE si Marea Britanie sa ajunga la un nou acord, de vreme ce cel deja negociat in ultimii 2 ani si jumatate a fost respins in urma cu 24 de ore.

Cum un nou acord e greu de crezut ca va fi obtinut in 2 luni si o saptamana, asta inseamna ca putem declara oficial ca Marea Britanie va fi obligata sa candideze la alegerile europarlamentare. Ramane de vazut si ce va avea de spus UE. Exista si varianta ca liderii europeni sa respinga cererea Regatului Unit si sa forteze astfel un Brexit fara acord la 29 martie.

22:27 - Culmea ironiei! Vorbind din Parlamentul European de la Strasbourg, Nigel Farage, unul dintre arhitectii Brexitului, vorbeste despre situatia creata. "Nu am avut niciodata incredere in politicienii de cariera ca vor livra Brexitul", spune fostul lider UKIP, care adauga ca el le cere sefilor de guverne din UE sa respinga prelungirea Articolului 50 si Marea Britanie sa iasa din Uniune la termen, pe 29 martie, fara un acord.

22:14 - Parlamentarii scotieni spun ca Marea Britanie se afla din acest moment intr-o criza constitutionala.

22:09 - Apar primele reactii de la Bruxelles: "Am luat la cunostinta rezultatul votului din aceasta seara din Camera Comunelor. Sunt doar doua moduri de a iesi din UE: cu sau fara acord. UE e pregatita pentru ambele variante. Sa excluzi optiunea unui Brexit fara acord nu e de ajuns pentru ca asta sa nu se intample. Mai trebuie si sa fii de acord cu un acord. Am pregatit un acord impreuna cu premierul si UE e gata sa-l semneze", e reactia Comisiei Europene.

22:02 - Theresa May ia cuvantul in Parlament. Ea spune ca votul din aceasta seara nu schimba cu nimic problema fundamentala, aceea ca un acord trebuie acceptat si semnat. Ea spune ca daca nu va fi votat un acord cat de curand, va trebui sa ceara UE o prelungire mare a Articolului 50, ceea ce va insemna ca Marea Britanie sa participe la alegerile europarlamentare.

21:56 - Este oficial. Theresa May a pierdut si acest vot din Parlament, chiar ea votand impotriva propriei motiuni, dupa ce a fost amendata.

321 de voturi au fost pentru motiune, 278 impotriva. Amintim ca motiunea prevede ca Marea Britanie nu va iesi din UE fara sa aiba un acord agreat.

21:50 - 14 ministri au votat pentru cel de-al doilea amendament. Practic, ei nu doar ca au votat impotriva textului propus de Guvernul din care fac parte, dar au votat pentru masuri pe care UE le-a declarat ca inacceptabile si nenegociabile.

21:47 - Unii ministri s-au abtinut de la vot. Se pare ca nu si May. Astfel, haosul a atins cote maxime. Dupa ce de peste 2 ani a negociat un acord cu UE, acum May a votat impotriva motiunii care exclude un Brexit fara acord. Confuzia atinge cote maxime in Parlamentul britanic.

21:46 - Parlamentarul laburist Jess Phillips a scris pe Twitter: "Tocmai am privit-o pe Theresa May cum a votat pentru un Brexit fara acord. I-am spus ca este o rusine. Sper sa-si dea demisia pana dimineata. Nu-si merita functia".

21:39 - Acum se voteaza motiunea finala. Amintim ca ea prevede urmatoarele, dupa ce a fost modificata printr-un amendament: "Parlamentul respinge ca Regatul Unit sa paraseasca Uniunea Europeana fara un acord de retragere si un cadru de lucru pentru relatiile viitoare".

Practic, se reia primul vot, care a trecut la o limita de 4 voturi. Rezultatele ar trebui sa fie identice, dar nu este exclus ca in cele cateva minute care au trecut unii politicieni sa se fi razgandit. Nimic nu ne mai poate surprinde cand vine vorba de Parlamentul britanic.

21:38 - Amendamentul Malthouse a fost respins cu o majoritate larga - 164 de voturi pentru, 374 impotriva. Se pare insa ca mai multi ministri ai lui May au votat pentru modificarea textului motiunii depuse de premier.

21:32 - Laburistii savureaza victoria, dupa ce amendamentul care exclude Brexitul fara acord a trecut. Ei spun ca Theresa May a suferit o noua infrangere usturatoare: "Parlamentul a recastigat controlul!".

21:27 - In timp ce parlamentarii voteaza al doilea amendament, mai multi ministri ai Guvernului May se cearta in sala, transmite BBC. Se pare ca se vorbeste si despre demisii, in timp ce unii ministri ar vrea sa voteze pentru amendamentul Malthouse. Amintim ca acest amendament include situatii pe care Bruxelles-ul le-a respins deja.

21:23 - Se voteaza acum amendamentul care propune un compromis respins deja de Bruxelles.

21:21 - Amendamentul lui Spelman a fost votat la limita - 312 voturi pentru, 308 impotriva. Parlamentul urmeaza sa voteze, astfel, daca e de acord ca nu va iesi din UE fara un acord cu Bruxelles-ul.

21:17 - Opozitia ameninta Guvernul ca daca nu trece amendamentul care interzice un Brexit fara acord nu vor vota nici motiunea lui May. "Cu acest amendament Parlamentul are ocazia sa voteze pentru o motiune simpla, clara", spune Yvette Cooper.

Iata textul motiunii cu amendament: "Parlamentul respinge ca Regatul Unit sa paraseasca Uniunea Europeana fara un acord de retragere si un cadru de lucru pentru relatiile viitoare".

Iata varianta lui May: "Parlamentul respinge parasirea Uniunii Europene fara un acord de retragere la 29 martie, dar noteaza ca iesirea din UE fara un acord ramane singura optiune juridica in cazul in care nu este convenit un acord".

21:09 - Conor Burns anunta ca nu va vota amendamentul care exclude un Brexit fara acord, pentru simplul motiv ca asta va da pe viitor avantaj Uniunii in negocieri.

21:05 - Se voteaza amendamentele. Motiunea lui May ar deveni, daca acestea trec, "Parlamentul respinge ca Regatul Unit sa paraseasca Uniunea Europeana fara un acord de retragere si un cadru de lucru pentru relatiile viitoare".

20:56 - Amendamentul lui Spelman, care exclude total un Brexit fara acord, va fi preluat de laburista Catherine West. "Asta daca nu ma constrange cineva sa nu o fac", a spus ea, facand o ironie la situatia lui Spelman, care a cedat dupa numeroase presiuni din partea Guvernului May.

20:41 - Parlamentarul conservator Andrew Bridgen spune ca singura sansa a Marii Britanii e sa iasa din UE fara acord. El sustine ca pregatirile Guvernului pentru acest scenariu au fost numeroase si ca astfel nu doar ca britanicii ar prospera, dar "ar ingenunchea UE".

Lui ii raspunde independenta Anna Soubry, care spune ca e rusinoasa o astfel de atitudine si ca cetatenii vor intelege ca au fost mintiti.

20:33 - In fata Parlamentului atmosfera e ca de carnaval.

20:29 - O reactie similara cu a liderilor europeni o are si premierul irlandez Leo Varadkar. Aflat intr-o vizita oficiala in Washington, Varadkar a vorbit despre politicienii britanici care au dorit Brexitul.

"Pe masura ce trece timpul si ne apropiem de termenul limita ar trebui sa devina tot mai evident ca unicornii exista doar in povesti. Ma adresez celor care au militat pentru Brexit: asta e ce ati vrut? Pretectionism, granite, taxe, restrictii comerciale... Despre asta ati vrut sa fie Brexitul?", a spus premierul irlandez, aratandu-si speranta ca politicienii britanici vor decide macar azi ca un Brexit dur sa nu fie vreodata o optiune.

20:20 - Jurnalistul independent Jon Stone a scris pe Twitter ca oficiali de la Bruxelles i-au scris, dupa ce au vazut ce discuta Parlamentul britanic miercuri: "Doamne, sunt nebuni!". Si alti jurnalisti care au cerut reactii pe amendamentele propuse de britanici povestesc raspunsuri asemanatoare.

19:46 - Ca si cum ar trai intr-un univers paralel, unde mesajele liderilor europeni nu ajung nicicum, parlamentarii britanici insista sa discute solutii deja desfiintate de Bruxelles.

Astfel, Damian Green a depus un amendament care presupune sa ceara UE o perioada de tranzitie de 3 ani, timp in care sa fie discutat un nou acord de Brexit. Asta fara ca Marea Britanie sa fie de acord insa cu conditiile UE de la granita nord-irlandeza, ceea ce negociatorul sef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a anuntat deja foarte clar ca e exclus.

19:40 - In timp ce parlamentarii britanici par ca nu vor ajunge vreodata la vreun consens nici macar in ce priveste daca vor sau nu sa iasa din UE fara un acord, liderii europeni le transmit un mesaj transant prin vocea presedintelui francez Emmanuel Macron.

"Acordul privind Brexit nu este negociabil. Daca Marea Britanie va cere o amanare, aceasta ar putea fi o amanare tehnica ce ar oferi mai mult timp pentru a pune in aplicare iesirea din UE. Insa, daca o amanare va fi ceruta, ei (britanicii) trebuie sa vina cu o explicatie. O astfel de amanare nu poate fi oferita pentru prelungirea negocierilor asupra a ceea ce noi am negociat deja timp de mai multe luni si nu pot exista alte negocieri", a spus Macron, in timpul vizitei sale oficiale desfasurate in Kenya.

19:29 - Haosul domneste in Parlamentul britanic. Spelman nu e lasata sa isi retraga amendamentul care exclude Brexitul fara acord. Guvernul May facuse presiuni asupra ei sa il retraga. Cand in sfarsit a cedat, presedintele parlamentului i-a spus ca nu poate sa il retraga, pentru ca deja a fost dezbatut. Votul se va tine.

19:20 - Dame Caroline Spelman anunta ca isi retrage amendamentul. El prevedea ca optiunea unui Brexit fara acord sa fie blocata total. Se pare ca conservatoarea a fost supusa multor presiuni din partea Guvernului.

18:44 - Sir Keir Starmer, ministrul Brexitului din umbra, spune ca spera ca "optiunea unui Brexit fara acord sa fie ingropata atat de adanc, incat sa nu mai fie discutata vreodata".

18:35 - Doua amendamente au fost selectate pentru a fi votate de parlamentari, alaturi de motiunea lui May.

Primul, Amendamentul A, prezentat de Caroline Spelman si sustinut de parlamentari din mai multe partide, exclude un Brexit fara acord, in orice circumstanta.

Al doilea, Amendamentul F, propus de un grup de parlamentari conservatori, solicita guvernului sa amane Brexit-ul pana la data de 22 mai 2019 pentru a permite punerea in aplicare a unor masuri de limitare a consecintelor parasirii UE fara un acord.

18:18 - Conservatorii anti-Brexit intreaba Guvernul daca va cere UE revocarea Articolulu 50, deci anularea Brexitului, in cazul in care Bruxellesul refuza prelungirea termenului. Gove raspunde ca revocarea Art 50 nu este o optiune, pentru ca nu poate apoi fi din nou activat.

18:12 - Laburistii insista pe organizarea unui nou referendum. "De ce e democratic sa ne tot puneti pe noi sa votam de atatea ori acelasi lucru, dar nu e democratic sa intrebam din nou poporul?", intreaba Hilary Benn.

18:01 - Conservatorii si laburistii deopotriva cer garantii ca un vot pentru motiunea de azi a lui May inseamna ca Marea Britanie nu va parasi UE pe 29 martie fara un acord. Motiunea nu blocheaza optiunea unui Brexit dur, insa textul e construit astfel incat sa nu o incurajeze, spune Gove.

17:44 - Textul motiunii depuse de Guvern azi e destul de confuz. Pentru ca May a anuntat ca ea nu va vota niciodata pentru un Brexit fara acord, textul e astfel formulat incat cei care doresc acelasi lucru sa voteze da. Britanicii glumesc ca asta e singura sansa a lui May sa primeasca un vot pozitiv in Parlament, dupa doua infrangeri istorice.

"Parlamentul respinge parasirea Uniunii Europene fara un acord la 29 martie, dar noteaza ca iesirea din UE fara un acord ramane singura optiune juridica in cazul in care nu este convenit un acord", este textul motiunii lui May.

17:27 - A inceput dezbaterea. Ministrul Mediului tine discursul de inceput, in care lauda eforturile facute de Theresa May pentru acordul pentru Brexit. Relatia dintre Gove si May a fost una nu tocmai prietenoasa in trecut, astfel ca britanicii au umplut internetul de glume in fata acestei ironii a sortii.

"Trebuie sa fie atat de dureros pentru May sa-l vada pe Gove vorbind despre ea, in timp ce ea nu poate vorbi deloc", este unul dintre comentariile care fac referire la faptul ca premierul britanic si-a pierdut vocea.

"Michael Gove pare ca citeste necrologul Theresei May", remarca un altul.

16:52 - Theresa May a anuntat deja ca ea nu va vota pentru un Brexit fara acord.

16:48 - In fata Parlamentului s-au strans mai multi protestatari din ambele tabere.

16:32 - May trebuia sa vorbeasca in deschiderea dezbaterii, insa a cedat locul ministrului Mediului, Michael Gove. May s-a chinuit si marti sa isi duca la bun sfarsit discursul, chinuita de o evidenta durere in gat, care spre final a lasat-o fara voce.

16:27 - Tot mai multi parlamentari sunt auziti pronuntand "Malthouse compromise". Acesta este un amendament care presupune ca Marea Britanie sa se conformeze regulilor UE timp de trei ani, timp in care un nou acord sa fie negociat.

16:00 - Dezbaterile pe Brexitul dur incep in jur de 17:30. Se pare ca si votul de azi e foarte putin probabil sa fie unul pozitiv, pentru ca nu sunt multi cei care iau in calcul Brexitul dur.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Brexit fara acord vot parlament , #Marea Britanie