Trei voturi si un santaj

Joi, 14 Martie 2019, ora 15:32
4895 citiri
Trei voturi si un santaj
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa scene de haos, Parlamentul britanic a votat impotriva unui Brexit dur. Theresa May a suferit o noua infrangere, dar ea vrea un al treilea vot pe marginea acordului cu UE.

A fost ziua in care Parlamentul britanic trebuia sa preia controlul asupra Brexit-ului. Rezultatul a fost o noua infrangere a premierului Theresa May, in conditii de haos. Ea a raspuns, insa, prin convocarea unui al treilea vot asupra acordului de Brexit incheiat cu UE. Asta dupa ce, abia cu o zi inainte, documentul respectiv fusese respins clar de deputatii britanici. Dar sefa Guvernului nu se lasa deloc cu una, cu doua.

Haos la Westminster

A fost o noua seara haotica in Camera Comunelor, prea mult de suportat pana si pentru deputatii cu experienta. Guvernul a aratat din nou cat de putin este in stare sa controleze desfasurarea dezbaterii si a procedurii de vot.

La vot urmau sa fie supuse doua texte impotriva unui asa-numit No Deal Brexit, adica parasirea fara un acord a UE. A fost mai intai varianta mai dura, redactata de deputatul conservator Carolyn Spelman, a doua varianta fiind mai moale si provenind chiar din randurile Guvernului.

Theresa May a considerat, insa, ca varianta Spelman ar fi lasat executivul ei fara prea mare spatiu de manevra si a incercat sa blocheze votarea in ultimul moment. Nu a reusit si s-a ajuns la un teatru al absurdului, in care May a ajuns sa voteze chiar impotriva propunerii ei de evitare a Brexit-ului dur, doar pentru a scoate din joc primul text al deputatului amintit.

Inca o dovada a puterii distructive pe care Brexit-ul o exercita asupra sistemului politic britanic.

Dar nici acest plan nu i-a reusit, dupa ce mai multi membri ai Guvernului s-au abtinut de la vot sau au votat impotriva sefei Cabinetului. Rezultatul: cu o majoritate de 43 de voturi a fost aprobata propunerea ca Regatul Unit sa nu iasa sub nicio forma din UE fara un acord de Brexit.

A fost asa de frumos, hai sa mai votam o data

Theresa May si-a pierdut miercuri seara ultima farama de control asupra Guvernului, partidului si Brexit-ului, precum si minima credibilitate de care se mai bucura. Dar ea nu renunta.

Cu hotararea respingerii unui Brexit dur nu s-a castigat inca nimic, le-a amintit ea deputatilor. Deoarece Regatul Unit va iesi automat din UE pe 29 martie, daca acest proces nu va fi oprit in mod activ.

In acest sens este nevoie de aprobarea Uniunii de a prelungi data limita oficiala cu cateva luni, timp in care sa fie lamurite aspectele tehnice care creeaza acum dificultati. Baza pentru acest deznodamant ar fi un al treilea vot pe marginea acordului de Brexit prezentat de May, un vot care de data aceasta sa aprobe documentul.

Sau ar urma o amanare mai lunga a Brexit-ului, perioada in care ar fi posibile alegeri anticipate sau chiar un al doilea referendum. A fost in mod clar o tentativa de santaj a premierului la adresa adeptilor Brexit-ului dur.

Conservatorii radicali au fost intrebati de doamna May ce prefera: actualul acord finalizat de Brexit si o iesire rapida din UE sau un alt acord care nici macar nu este negociat, cu amanarea pe termen lung a Brexit-ului sau chiar anularea lui.

Prin urmare, Camera Comunelor ar urma sa voteze miercurea viitoare pentru a treia oara pe marginea aceluiasi acord pe care l-a respins deja clar de doua ori. Steve Baker, purtator de cuvant al adeptilor Brexit-ului dur, a reactionat cu indignare: "Vom vota impotriva acestui acord indiferent de cate ori este el supus la vot."

Jacob Rees-Mogg, unul din membrii cei mai marcanti ai aripii dure din Partidul Conservator, a dat insa de inteles ca s-ar putea razgandi, daca partidul nord-irlandez DUP ar accepta la randul sau sa-si schimbe pozitia si sa aprobe acordul.

Titanic si aisberg

Bruxelles-ul a ramas rece la haosul de la Londra. Un diplomat a atras atentia ca doar pentru ca Brexit-ul dur nu este dorit, el nu dispare de la sine. In acest sens trebuie luate inca masuri suplimentare, votul din Camera Comunelor nu este suficient.

Parlamentul britanic ar urma sa decida joi sa oblige Guvernul sa ceara la UE amanarea datei oficiale de Brexit.

Dar au preluat oare deputatii controlul asupra procesului de iesire a tarii din Uniune? Theresa May pare inca la butoane, daca ii poate obliga pe parlamentari sa voteze pentru a treia oara acordul de Brexit respins.

S-ar putea ca deputatii sa verifice pe cont propriu care varianta de Brexit ar putea obtine o majoritate: un Brexit moale, cu mentinerea uniunii vamale, cu ramanere pe piata unica? Un al doilea referendum? Alegeri anticipate? Cu un scenariu mai clar profilat, ar urma sa fie ceruta si prelungirea termenului de la UE.

La Londra circula zvonul ca tabara dura a conservatorilor ar fi dispusa sa voteze saptamana viitoare acordul doamnei May doar cu conditia ca aceasta sa demisioneze.

Ar fi un rezultat cu adevarat ciudat, daca May ar reusi sa salveze acordul de Brexit, dar si-ar pierde postul. Greu de crezut ca ea va accepta un astfel de schimb. Si, mai mult: radicalii din Tory au aratat pana acum doar ca sunt buni de gura - Theresa May a supravietuit tuturor atacurilor lansate de ei.

Barbara Wesel

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#iesire Marea Britanie UE , #Marea Britanie