Constructorii de masini avertizeaza: Un Brexit fara acord va costa 50.000 de lire sterline pe minut

Luni, 23 Septembrie 2019, ora 11:30
5233 citiri
Constructorii de masini avertizeaza: Un Brexit fara acord va costa 50.000 de lire sterline pe minut
Foto: Arhiva Ziare.com

Cu aproximativ o luna inainte de data programata pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, constructorii auto din blocul comunitar si-au unit fortele pentru a trage un semnal de alarma cu privire la pierderile in valoare de miliarde de euro care vor aparea in conditiile unui Brexit fara acord.

Opririle de productie ar urma sa coste 50.000 de lire sterline pe minut numai in Marea Britanie, transmite Reuters.

Marea Britanie urmeaza sa iasa din UE la data de 31 octombrie, insa companiile sunt din ce in ce mai ingrijorate cu privire la lipsa de progrese inregistrate de premierul Boris Johnson spre un nou acord de retragere care sa inlocuiasca precedentul acord negociat de Theresa May, pe care Parlamentul britanic l-a respins de trei ori.

Intr-un comunicat de presa comun publicat luni, mai multe asociatii, printre care Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), Asociatia furnizorilor europeni de componente auto si alte 17 asociatii nationale, au tras un semnal de alarma asupra consecintelor unui Brexit fara un acord asupra unei industrii care regrupeaza 13,8 milioane de angajati in Uniunea Europeana, incluzand Marea Britanie, sau 6,1% din forta de munca totala.

"Plecarea Marii Britanii din UE fara un acord ar declansa o modificare fundamentala a conditiilor de tranzactionare, cu tarife in valoare de miliarde euro care ameninta sa afecteze alegerile consumatorilor pe ambele maluri ale Canalului Manecii", se arata in comunicatul de presa publicat luni.

"Sfarsitul comertului fara bariere ar putea provoca intreruperi modelului de functionare de tip just-in-time al industriei auto, costul unui singur minut de oprire a productiei numai in Marea Britanie fiind de 50.000 de lire sterline (54.700 de euro)", se mai arata in comunicat.

Daca cele doua parti vor reveni la regulile de tranzactionare practicate in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului, organizatiile avertizeaza ca cea mai probabila consecinta a unui Brexit fara acord va fi un plus de 5,7 miliarde euro la schimburile comerciale cu automobile intre UE si Marea Britanie.

Industria auto europeana este puternic dependenta de lanturile de aprovizionare transfrontaliere, a caror eficienta depinde de tarifele vamale zero si eliminarea granitelor in interiorul uniunii vamale europene.

La randul sau, industria auto britanica, controlata aproape in intregime de firme straine, este deosebit de vulnerabila la introducerea de tarife vamale, in conditiile in care este dominata de uzine detinute de producatori din Germania, Franta si Japonia.

Vezi si Brexit-ul afecteaza deja industria auto din UK: asamblarea unei masini, mai scumpa cu 3.000 de dolari

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#producatori auto efecte brexit, #efecte brexit fara acord , #Marea Britanie