Cum au fost pacaliti William si Kate sa sustina nationalismul urat al Poloniei

Sambata, 22 Iulie 2017, ora 20:19
13447 citiri
Cum au fost pacaliti William si Kate sa sustina nationalismul urat al Poloniei
Foto: Hepta.ro

Printul Williams si sotia sa, Kate, au vizitat in aceste zile mai multe tari europene, printre care si Polonia. "Plimbarea" celor doi este insa vazuta de presa britanica drept un compromis in favoarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana.

"William si Kate au fost pacaliti sa sustina nationalismul urat al Poloniei", titreaza The Guardian, intr-un articol semnat de Kate Maltby.

Aceasta sustine ca deschiderea aratata de cei doi in cadrul vizitei in tara est-europeana a avut un scop simplu - "am putea avea nevoie de ajutorul Varsoviei in ce priveste Brexit".

Cuplul regal a incheiat vineri turul de vara al Europei, iar The Telegraph a titrat ca ducesa "ne-a amintit de printesa Diana - cum s-au indragostit Germania si Polonia de ducesa de Cambridge".

"Aceasta vizita a fost catalogata drept un turneu pro-Brexit: o vizita care sa intareasca legaturile cu liderii eurosceptici ai Poloniei, urmata de cateva zile in care printii s-au facut placuti Angelai Merkel, in Germania", scrie insa autoarea The Guardian, adaugand ca britanicii trebuie sa stea "in genunchi".

Scandalul polonez

Tot in aceasta saptamana, Guvernul conservator de la Varsovia a adoptat o controversata reforma a Curtii Supreme a Poloniei. Apoi, vineri noaptea, Senatul a adoptat legea privind reforma Curtii. Ultimul cuvant il va avea presedintele Andrzej Duda, care insa a facut parte din Partidul Lege si Justitie in campania pentru prezidentiale, aflat acum la guvernare.

Reforma contravine recomandarilor Comisiei Europene, care este foarte aproape sa declanseze Articolul 7 din Tratatul UE impotriva Varsoviei, o decizie care ar putea sa duca la suspendarea drepturilor de vot ale unui stat membru. Articolul 7 al Tratatului UE nu a fost niciodata declansat pana acum.

Citeste mai multe despre situatia Poloniei:

In schimb, Ungaria, inclusiv prin vocea premierului Viktor Orban, a luat apararea Poloniei si a criticat Uniunea Europeana.

Intre timp, zeci de mii de polonezi au iesit pe strada joi seara, in semn de protest fata de anuntata reforma a Justitiei din tara lor.

William si Kate, acuzati ca au "albit" Guvernul de la Varsovia

Revenind la vizita britanica, autoarea articolului noteaza ca "nu trebuie sa fi urmarit urcusurile si coborasurile legislatiei juridice poloneze ca sa stii ca tinerii membri ai familiei regale britanice au petrecut aceasta saptamana dand mana cu cativa oameni foarte dezagreabili".

Potrivit sursei citate, Polonia "a alunecat in ultimii ani spre autoritarism nationalist", dand exemple controversate din Varsovia.

Maltby mai noteaza ca Ministerul britanic de Externe "stia deja ca, trimitand tinerii nostri membri fotogenici ai casei regale, impreuna cu dragalaseniile lor - printul George si printesa Charlotte - vom scoate basma curata un guvern ingrozitor". Mai rau, insa, sustine The Guardian - William si Kate au parcurs itinerariul pe care l-a avut partidul de guvernamant in campanie.

"Brexitul ne-a facut sa scarmam dupa aliati in Europa. Fiecare dintre celelalte 27 de state membre trebuie sa aprobe oferta finala a negociatorului UE Michel Barnier, iar acest turneu a avut ca scop magulirea acelei tari care cel mai probabil va atenua un acord punitiv", mai scrie autoarea The Guardian despre Polonia.

Maltby incheie in acelas ton dur, notand ca "aceasta este Marea Britanie acum": "Brexit ne-a lasat indeajuns de slabi incat nu mai putem sa ne permitem sa aratam un leadership democratic in lume. In schimb, ne trimitem membrii familiei regale sa ia cina cu parlamentari in pauzele lor scurte intre ruperea Constitutiei. Ar trebui sa le fie rusine ca au luat parte la albirea din aceasta saptamana. Insa ar trebui sa pastram mare parte din furie pentru politicienii care i-au trimis".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Kate William vizita Polonia, #William Kate vizitat Varsovia, #Polonia reforma Curtea Suprema, #UE Polonia Curtea Suprema , #Marea Britanie