Decizie istorica: Theresa May a primit votul Parlamentului sa inceapa negocierile pentru Brexit

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 01:44
4370 citiri
Decizie istorica: Theresa May a primit votul Parlamentului sa inceapa negocierile pentru Brexit
Foto: Ziare.com

Parlamentarii britanici au votat un proiect de lege care ar urma sa ii acorde premierului Theresa May puterea de a activa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, ce va da startul oficial negocierilor ca Marea Britanie sa iasa din UE.

Decizia istorica a fost, miercuri seara, la finalul a 17 ore de dezbateri, cu 498 de voturi pentru si 114 impotriva.

Decizia ii permite Theresei May sa respecte programul anuntat de a declansa Articolul 50 pana la finalul lunii martie.

Proiectul de lege urmeaza sa fie analizat in detaliu in Camera Comunelor si in Camera Lorzilor, inainte de a intra in vigoare.

Theresa May a anuntat miercuri ca va publica joi o "carte alba", un document care sa apere o ruptura "clara si neta" de UE, implicand o iesire din piata unica, in vederea reluarii controlului asupra imigratiei provenind din statele membre UE.

Brexitul poate fi declansat doar cu aprobarea Parlamentului britanic, a decis Curtea Suprema

Ar putea Parlamentul UK sa blocheze Brexitul?

Tot miercuri, parlamentarii britanici au respins amendamentul depus de Partidul National Scotian (SNP) privind Brexit.

Amendamentul cere ca proiectul de lege privind Brexit sa nu fie studiat, deoarece Guvernul "nu a prevazut" sa consulte Parlamentele regionale, "nu a publicat o carte alba" despre strategia Theresei May, "refuza sa ofere garantii cu privire la situatia cetatenilor UE care traiesc in Regatul Unit" si nu a raspuns unei serii de interpelari cu privire la "implicatiile unei retrageri de pe piata unica" europeana.

336 de parlamentari au votat impotriva amendamentului, iar 100 pentru.

SNP, care detine 54 din cele 650 de mandate de deputati, a indemnat la votarea amendamentului. Fostul lider al formatiunii, Alex Salmond, si-a exprimat regretul cu privire la faptul ca perspectiva parasirii pietei unice a "slabit" deja regatul si a condus la "umilirea" Theresei May in fata presedintelui american Donald Trump.

Respingerea textului permite continuarea examinarii proiectului de lege saptamana viitoare in trei zile de dezbateri - 6, 7 si 8 februarie -, care se vor incheia cu un vot. 60 de pagini de amendamente, vizand sa nuanteze proiectul de lege, vor fi dezbatute atunci.

De la Camera Comunelor, proiectul de lege va fi trimis la Camera Lorzilor, unde este de asteptat sa fie aprobat pe 7 martie, dupa care urmeaza sa fie promulgat de regina.

Theresa May s-a angajat, in urma referendumului de la 23 iunie, prin care britanicii au decis Brexitul, sa lanseze divortul de UE pana la sfarsitul lui martie si intentioneaza sa respecte acest calendar.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Theresa May mandat declansare Brexit, #Theresa May declansare Articol 50, #Theresa May Brexit, #Parlament britanic Theresa May Brexit , #Marea Britanie