Dupa Brexit, apar si intrebarile: Ce se intampla cu pasapoartele? Ce fac cu sotia mea italianca?

Sambata, 25 Iunie 2016, ora 18:39
28433 citiri
Dupa Brexit, apar si intrebarile: Ce se intampla cu pasapoartele? Ce fac cu sotia mea italianca?
Foto: clipartbest.com

Britanicii au decis: vor parasi Uniunea Europeana. Dar ce presupune asta? Ce se intampla cu pasapoartele, cu studiile in curs sau cu asigurarile de sanatate obtinute in "vremurile anterioare"?

Sunt intrebari simple, dar care asteapta raspuns cat mai repede, chiar daca procedurile de divort intre UK si UE se vor intinde pe parcursul urmatorilor 2 ani.

O echipa BBC a incercat sa se intereseze in numele celor care i-au scris solicitand lamuriri.

De exemplu, pasapoartele britanicilor, pe coperta carora scrie acum "Uniunea Europeana", vor fi valabile in urmatorii doi ani, asa ca nimeni n-ar trebui sa isi faca griji daca are o vacanta programata in aceasta perioada. Dupa finalizarea procedurilor de iesire din UE, insa, ele vor fi schimbate, dar nu se poate preciza de pe acum cand si cum se va intampla asta, informeaza sursa citata.

Acelasi lucru se va intampla si cu Cardul European de Sanatate, folosit acum de britanici in orice stat UE, precum si in Elvetia, Norvegia, Liechtenstein sau Islanda. El ramane in vigoare cat timp vor dura negocierile privind Articolul 50 din tratatul european, care stabileste ce se intampla cand o tara decide sa iasa din UE.

Dupa aceea, este posibil sa existe schimbari si in aceasta privinta, dar sa nu uitam ca Marea Britanie are acorduri bilaterale in acest domeniu si cu alte tari, precum Australia sau Noua Zeelanda, care acorda turistilor britanici tratament de urgenta gratuit. Este posibil va un asemenea acord sa fie incheiat si cu UE.

Cat priveste vizele de calatorie, acestea nu vor fi necesare pana in momentul in care ruptura UK de UE va fi declarata definitiva. Este posibil sa se incheie si in acest domeniu acorduri bilaterale privind libertatea de miscare, dar deocamdata acest lucru nu este cunoscut.

Totusi, este posibil ca restrictiile sa se aplice doar pentru britanicii care vor sa locuiasca sau sa lucreze in statele UE, nu si pentru turisti.

Ce se va intampla cu permisul european de conducere? Acelasi lucru ca si cu pasapoartele, spun jurnalistii de la BBC.

Vezi care au fost principalele momente si declaratii ale zilei in care a fost anuntat rezultatul final al referendumului din Marea Britanie.

"Ce vor face emigrantii?", este o intrebare care revine insistent. Raspunsul BBC este ca asa cum nu s-a vorbit despre o deportare in masa a celor 3 milioane de emigranti care traiesc in UK, e putin probabil sa ne asteptam la o alungare din tarile in care traiesc acum a celor 1,2 milioane de cetateni cu nationalitate britanica raspanditi pe teritoriul UE.

Insa acest lucru va face parte din negocieri, care vor stabili ce se intampla, de exemplu, si cu pensiile sau asigurarile de sanatate ale tuturor acestora.

"Ce se intampla cu sotia mea italianca?" a fost una dintre cele mai delicate intrebari primite la redactia BBC. "Sotia mea traieste si munceste in UK de 15 ani. Provine din Sardinia, Italia, si ne-am casatorit in martie", a scris un cititor.

"Este improbabil ca sotia ta sa fie fortata sa se intoarca in Italia, pentru ca nimeni nu a vorbit despre deportari", au raspuns jurnalistii de la BBC. Iar daca vor fi probleme, ea va putea aplica pentru cetatenia britanica, fiind eligibila pentru ca este casatorita cu un britanic si a stat in UK mai mult de trei ani, au completat acestia.

Cum era de asteptat, n-au lipsit intrebarile despre... bautura. "Se vor reintroduce restrictiile la vama? De exemplu, nu voi mai putea sa aduc la intoarcerea din Franta decat cel mult 6 sticle de vin?", a intrebat ingrijorat Andy.

Raspunsul primit i-a risipit temerile. Astfel, daca nu vor fi renegociate, conditiile de trecere la vama nu se vor schimba, iar in acest moment ele prevad ca o persoana nu poate intra in UE cu mai mult de 4 litri de vin.

Citeste ce spune despre Brexit un reputat investitor roman care locuieste la Londra.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Brexit pasapoarte britanici, #Brexit asigurari sanatate , #Marea Britanie