Framantarile imigrantilor din Marea Britanie: Ce spune o romanca din UK care sustine Brexit

Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 15:23
12775 citiri
Framantarile imigrantilor din Marea Britanie: Ce spune o romanca din UK care sustine Brexit
Foto: Fotomontaj Ziare.com

La cateva luni de la votul pro-Brexit de la referendum, CNN a luat pulsul comunitatii de imigranti din Marea Britanie.

Desi cei mai multi dintre cei intervievati regreta votul in favoarea Brexit, sunt si unii, asa cum este o romanca, care sunt multumiti de rezultat.

Samantha Santiago, in varsta de 31 de ani, din Spania, locuieste in Marea Britanie de cinci ani. "Nu am avut nicio problema aici, dar prietenii mei, da", declara femeia, care a muncit in mai multe hoteluri din Londra inainte de a deveni chef intr-o patiserie.

"O prietena mi-a spus ca era in autobuz si vorbea cu mama sa la telefon, iar soferul s-a intors catre ea si i-a spus: 'Daca vrei sa vorbesti in afurisita ta de limba, du-te la etaj'", povesteste femeia nascuta in Spania.

Aceasta a mai spus ca, daca va fi fortata sa-si ia o viza pentru a ramane in Marea Britanie, n-o va face. "Oricand ma pot muta in alta tara", mai afirma ea.

Andreea Ababei, in varsta de 23 de ani, din Romania, studenta la inginerie, munceste intr-o cafenea pe o perioada determinata, de trei luni. "O sa radeti, insa sprijin Brexitul", spune ea.

Andreea munceste doar pe timpul verii, pentru a strange bani sa-si continue studiile in Romania.

"Marea Britanie este o tara cu propria economie. Nu ai nevoie de ceva mai mare, asa cum e UE, sa-ti spuna ce sa faci. Asa ca daca (britanicii - n. red.) vor sa fie independenti, ii sprijin", mai spune tanara care locuieste la unchiul sau, in Havering.

Totusi, romanca e de parere ca votul de la referendum le-a dat britanicilor o scuza sa trateze rau imigrantii. Unchiului ei sefii i-au spus ca salariul urma sa-i fie micsorat. Din fericire, angajatii au protestat si acest lucru nu s-a mai intamplat.

Robert Trojanek, in varsta de 39 de ani, un patron de supermarket venit din Polonia, traieste in Marea Britanie de 20 de ani. "Pentru magazinul meu, Brexitul va fi groaznic", spune el. Acesta isi aduce toata marfa din Polonia. "Nimeni nu stie ce se va intampla", mai afirma el.

Trojanek declara ca nu a vazut o schimbare de atitudine vizavi de el si familia sa, din partea britanicilor. Insa se gandeste la o eventuala intoarcere in Polonia si la cum ii va afecta aceasta pe cei doi copii ai sai.

"Ambii mei copii s-au nascut aici, aici au trait intreaga viata", declara el. "Isi fac griji legate de schimbarea scolii, de faptul ca-si parasesc prietenii", mai spune Trojanek.

Helen Hezeques, patron de cafenea in varsta de 40 de ani, din Franta, care de asemenea locuieste in regat de 20 de ani, declara ca atitudinea oamenilor fata de imigranti s-a schimbat de la votul din vara. Aceasta povesteste: "Oameni pe care nu i-am intalnit (clienti - n.red.) vin in cafenea si intreaba 'Si ce se va intampla cu voi? Veti pleca?'".

"Ma fac sa ma simt ca un strain din nou", mai spune mama a doi copii nascuti in Marea Britanie. "Cat trebuie sa mai fim in aceasta tara inainte de a fi acceptati?", se intreaba ea.

"Deodata nu mai suntem Helen si Serge", spune ea, referindu-se la ea si sotul sau. "Suntem francezi si portughezi", completeaza femeia.

Premierul britanic Theresa May a precizat recent ca nu va invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care va lansa procedura de divort de UE, inainte de sfarsitul anului. Din acel moment, Marea Britanie va dispune de doi ani pentru a negocia modul in care va iesi din Uniune.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#imigranti Marea Britanie Brexit, #puls Marea Britanie vot referendum iesire, #imigranti plecare Marea Britanie referendum, #imigranti Marea Britanie stare spirit Brexit , #Marea Britanie