George Soros: Dezintegrarea UE este ireversibila

Duminica, 26 Iunie 2016, ora 10:40
15121 citiri
George Soros: Dezintegrarea UE este ireversibila
Foto: georgesoros.com

Investitorul miliardar George Soros a declarat sambata ca votul Marii Britanii pentru a parasi Uniunea Europeana face "dezintegrarea UE practic ireversibila" si a chemat la o reconstructie aprofundata a Uniunii Europene pentru a o salva, informeaza Reuters.

Soros, care a avertizat inaintea referendumului de joi asupra unui colaps financiar in cazul in care Marea Britanie voteaza sa paraseasca UE, a declarat de asemenea ca efectele deciziei probabil vor afecta Marea Britanie.

"Marea Britanie in cele din urma ar putea sau nu fi relativ mai bine decat alte tari prin iesirea din UE, dar economia si oamenii ei vor suferi in mod semnificativ pe termen scurt si mediu", a scris el intr-un comentariu pe site-ul Project Syndicate.

Soros a realizat profituri uriase in 1992 cand a pariat contra lirei britanice retrasa din mecanismul European Exchange Rate Mechanism (ERM), aminteste Reuters.

El a avertizat cu privire la un colaps similar la inceputul acestei saptamani, inainte de vot, si a prezis ca victoria Brexit-ului va prabusi lira sterlina cu cel putin 15%, probabil chiar mai mult de 20%, pentru a ajunge sub 1,15 dolari, intr-un articol in ziarul britanic The Guardian.

Vineri, lira sterlina a coborat in jur de 10% la suta, la cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani, dar nu a ajuns niciodata sub 1,32 dolari. Nu se cunoaste daca Soros a pariat contra lirei. Un purtator de cuvant al lui Soros a refuzat sa comenteze daca investitorul a facut bani la pariuri pentru Brexit, noteaza Reuters.

"Acum, scenariul catastrofal de care multi se temeau s-a materializat, ceea ce face dezintegrarea UE practic ireversibila", a scris Soros. "Pietele financiare din intreaga lume probabil vor ramane in criza atat timp cat procesul lung si complicat al divortului politic si economic de UE este negociat", adauga el.

Potrivit lui Soros, consecintele pentru economia reala ar fi comparabile cu criza financiara din 2007-2008.

UE a incetat sa isi satisfaca cetatenii si aspiratiile lor, adauga el, chemand totodata la reconstructia ei.

"Dupa Brexit, noi toti cei care credem in valorile si principiile pe baza carora UE a fost conceputa trebuie sa ne strangem pentru a o salva reconstruind-o temeinic", a scris el.

"Sunt convins ca in timp ce consecintele Brexit-ului vor aparea in urmatoarele saptamani si luni, tot mai multi oameni ni se vor alatura", adauga el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Soros avertisment Brexit, #Soros prognoza Brexit , #Marea Britanie