Ghid tragi-comic de supravietuire post-Brexit: branza congelata si vacante in Albania

Joi, 16 Iunie 2016, ora 07:53
10536 citiri
Ghid tragi-comic de supravietuire post-Brexit: branza congelata si vacante in Albania
Foto: Arhiva Ziare.com

O tara lipsita de celebrii instalatori polonezi, sfarsitul calatoriilor bahice in Calais, congelarea branzeturilor, vacante in Albania si absenta nevoii de a invata limbi straine se numara printre consecintele insolite ce au fost incluse intr-un amuzant "Ghid de supravietuire post-Brexit", publicat de The Guardian.

"A venit timpul sa ne imaginam inimaginabilul. Brexit este mai mult decat o posibilitate, daca ar fi sa ne incredem in sondaje. In curand, am putea sa fim cu totii nevoiti sa ne obisnuim cu tot felul de schimbari de neconceput in privinta stilului nostru de viata.

Totusi, sa nu fim defetisti. In definitiv, suntem britanici. Acesta este ghidul nostru de reguli care va invata cum sa supravietuiti dupa Brexit. Da, este un ghid la fel de speculativ si de ticnit ca filmele informative guvernamentale, care ne arata ce trebuie sa facem pentru a supravietui unui razboi nuclear, dar... ei bine, nu exista nicio formula buna pentru a incheia aceasta fraza", se afirma in debutul acestui articol publicat de jurnalistul Stuart Jeffries in The Guardian.

Expediati un SMS lui Wladislaw

Toaleta dumneavoastra prezinta scurgeri? Nu mai amanati! Expediati un SMS lui Wladislaw chiar acum, inainte ca el sa se intoarca in Poznan. Va amintiti ce s-a intamplat cand l-ati chemat pe nepriceputul Ken sa va repare acea scurgere? Exact, acea pata ciudata de pe tavan continua sa creasca.

Deveniti irlandezi

Permiteti-mi sa va intreb ceva. Aveti ceva sange irlandez in voi? Bineinteles ca aveti. Daca cel putin unul dintre parintii vostri a fost cetatean irlandez nascut in Irlanda, atunci si voi sunteti in mod automat cetateni irlandezi, indiferent de locul in care v-ati nascut. In acest fel, veti putea sa fiti in continuare cetatean al UE, in timp ce veti trai in orasul Godalming de dupa Brexit.

Daca unul dintre bunicii vostri este cetatean irlandez nascut in Irlanda, dar niciunul dintre parinti nu s-a nascut in Irlanda, puteti totusi sa deveniti cetatean irlandez.

Daca niciuna dintre situatiile de mai sus nu se aplica, puteti incerca sa adoptati un aspect demn de mila, sa mimati un interes deosebit pentru sansele Republicii Irlandeze la Euro 2016 si sa recitati fragmente lungi din monologul lui Molly Bloom (personaj fictiv din romanul "Ulise" al scriitorului irlandez James Joyce - n.red.) la audierea pentru obtinerea cetateniei irlandeze. Probabil nu veti avea succes.

Mergeti intr-o "misiune" la Calais

Nu intrati in panica. Aveti inca destul timp pentru o calatorie bahica. Nu exista limite pentru cantitatile de alcool si tutun pe care puteti sa le aduceti din tarile din UE, atat timp cat intentionati sa le consumati voi insiva sau sa le faceti cadou - ceea ce inseamna deja foarte mult.

In contrast, daca nu sunteti in UE, puteti sa aduceti acasa doar 16 litri de bere si 4 litri de vin neacidulat - cantitati probabil insuficiente pentru a-l mentine in forma pe suporterul englez mediu in timpul meciurilor din grupe de la Euro 2016.

Citeste si cum se pozitioneaza vedetele, Biserica si oamenii de afaceri din UK fata de Brexit

Asadar, inchiriati o dubita alba pentru o zi si cumparati o cantitate suficient de mare de pileala continentala, pentru a crea in gradina din spatele casei voastre un fel de reproducere retro din anii 1970 a unui lac plin cu vin.

Nu va rupeti mainile facand schi in Alpii Francezi

Da, in zilele de dinainte de Brexit, Cardul European pentru asigurari medicale va permitea sa beneficiati de servicii medicale gratuite sau la tarife reduse in alte tari din UE. Nu mai este cazul (in caz de Brexit).

Daca trebuie neaparat sa va rupeti o mana la schi, faceti acest lucru in Aviemore (statiune turistica din Scotia - n.red.). Da, este foarte posibil sa nu existe deloc zapada in Scotia, dar nu despre asta era vorba.

Congelati delicatesele de pe continent pentru multi ani de acum inainte

Exista un foarte bun sfat pe site-ul moneysavingexpert.com, intitulat "Ce pot sa fac cu aceasta bucata uriasa de Camembert?". Unul dintre raspunsuri va indeamna sa congelati branza. Acest sfat va da deja un indiciu despre cum trebuie sa procedati. Doamnelor si domnilor, trebuie sa cumparam cu totii frigidere uriase pentru a pastra branzeturi frantuzesti, carnati nemtesti, tarte cu sarlota portugheze, antreuri tapas spaniole etc.

Afla motivele pentru care mai multi laureati britanici ai Premiului Nobel spun NU Brexitului

Da, exista - din cate se pare - si branzeturi camembert si brie britanice si asa mai departe, dar merita oare ele cu adevarat sa le cumparati?

Savurati bunul si batranul carnat britanic

De prea mult timp, eurocratii s-au amestecat in productia carnatilor nostri, nu-i asa? Da, asa au facut. The Sun s-a plans in trecut ca acei continentali afurisiti s-au amestecat in practica noastra britanica libera, ce permite adaugarea unei anumite cantitati de grasime, in locul carnii, in carnati. Nu mai este cazul.

Hai sa permitem cancerului de colon si diabetului de tip 2 sa devina expresia noului spirit de independenta al britanicilor.

Fiti amabili cu colegii vostri de munca de pe continent

Colegii vostri de munca francezi/ germani/ polonezi ar putea sa se simta respinsi din cauza Brexitului si se vor intoarce in curand la ei acasa. Asadar, tratati-i cu un pahar de bitter la temperatura camerei si cu o mancare britanica autentica - "broasca in groapa" ("toad in the hole") si "budinca patata" ("spotted dick"), de exemplu. Asta ii va face fericiti ca pleaca de aici.

Uitati de agricultura, apucati-va de pescuit

Sunteti un fermier, al carui model de business s-a bazat pe incasarea de miliarde de lire sterline sub forma subventiilor agricole acordate de UE, in timp ce stateati sprijinit de poarta si mestecati fire de iarba, cu privirea pironita in zare.

Afla cata nevoie are Marea Britanie de UE, dar si invers.

E timpul sa va reprofilati. Mergeti la biblioteca din apropiere si imprumutati un CD cu cantece marinaresti. Acesta va fi primul vostru pas spre o noua cariera. Daca Marea Britanie preia controlul asupra apelor sale si incepe sa interzica vaselor industriale de pe continent sa epuizeze bancurile de pesti, ei bine, pescuitul ar putea sa devina o meserie profitabila.

Abandonati cursurile de franceza

Exista oare alte doua cuvinte mai dulci in limba engleza decat "dezinvatati franceza"?. Bineinteles ca nu exista. Nu va mai trebui niciodata sa invatati franceza, germana, italiana si spaniola. In plus, nu va mai trebui niciodata sa priviti toate acele drame europene pe serviciul video la cerere Walter Presents sau pe BBC 4, care, in secret, nu v-au placut niciodata, dar despre care ati spus ca v-au placut, pentru a va impresiona colegii.

In schimb, puteti sa priviti in continuare reluari ale sitcomului "On The Buses", asa cum a intentionat naturelul dvs dintotdeauna.

Invatati bucuria asteptarii

Va amintiti acele zile fericite cand va plimbati prin aeroporturile din UE si treceati pe langa cozi foarte lungi formate din ratati, cetateni din afara UE, care ii asteptau pe angajatii biroului de imigrari sa vina sa ii perchezitioneze si sa se incrunte la ei?

Multumita Brexitului, va veti afla si voi in acele cozi, in curand. Ce e de facut? Reapucati-va de citit in timp ce asteptati. Ceea ce pare sa reprezinte romane grotesc de lungi - "A Little Life", de Hanya Yanagihara, "The Goldfinch", de Donna Tartt, tetralogia scrisa de Elena Ferrante sau acel sextet de romane autobiografice scrise de un norvegian - vor fi o companie perfecta in timp ce veti astepta ore intregi pentru ca un angajat al Biroului francez de Imigratie sa vina la voi si sa va vorbeasca de sus.

Indragostiti-va de bunul si frumosul litoral britanic

Va amintiti de epoca in care obisnuiati sa mergeti pe acea insula frumoasa si insorita dintr-o anume tara europeana binecuvantata? Acele zile s-au dus. Obisnuiti-va sa aveti nisip in ochi, grasime in par, sa fiti ciupiti de pescarusi, sa fiti cuprinsi de hipotermie imediat ce varati un deget de la picior in mare si sa stati patru ore in trafic pe autostrada M6 in drum spre casa.

Ca alternativa, vizitati o tara europeana din afara UE

Islanda, Moldova, Kosovo si Andorra. Se spune ca Ucraina este foarte draguta in aceasta parte a anului. Cine spune asta, va intrebati. Ucrainienii, in principal. Astept cu nerabdare o vacanta intr-un buncar din epoca Albaniei comuniste, ce a fost transformat intr-un hostel.

Veti avea parte ori de asta, ori de o vacanta in Prestatyn (statiune din Irlanda, renumita pentru vanturile sale puternice - n.red.).

Cheltuiti!

Va amintiti de toti acei acum-lipsiti-de-valoare euro pe care i-ati pus intr-o soseta in sifonier? Schimbati-i in lire sterline la Posta si cumparati jocul "Doom" pe consola de jocuri video PS4. Asa, ca un fel de alternativa...

Economisiti!

Micile afaceri din Marea Britanie au inceput deja sa stranga bani lichizi, care sa le asigure un fel de tampon protector fata de ceea ce economistii numesc "volatilitate post-Brexit". Asadar, nu fiti nebuni si faceti economii.

Vizitati-l pe bunicul

Nu-i asa ca in anii 1970 bunicul vostru a dat un ultim jaf armat inainte sa o stearga in Benidorm (statiune din Spania - n.red.), pentru a evita sa ajunga la puscarie spre incantarea Majestatii Sale? Bineinteles ca asa a facut. Acum a venit timpul sa il vizitati in "Costa del Crime", inainte ca el sa isi faca o operatie plastica, sa isi cumpere o noua peruca si sa se mute sub pseudonim intr-un apartament semidecomandat din Leicester.

Intrati in contact cu norvegianul din voi

Bineinteles, odata ce veti fi uitat acele limbi europene inutile, veti dispune de mult timp liber pentru a invata norvegiana, ca sa ii imitati pe cetatenii acelei minunate tari scandinave. Norvegienii sunt aceia care le-au aratat suporterilor Brexitului cum sa fie fericiti, bine integrati si liberi, in afara acelor constrangeri nebunesti ale super-statului european.

Repetati dupa mine: "Jeg foler meg veldig selvsentrert, naermest hovmodig" ("Ma simt foarte egocentric, aproape trufas").

Vezi si cum ar fi afectata Romania daca Marea Britanie decide sa iasa din UE.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Brexit dezavantaje, #Brexit Marea Britanie , #Marea Britanie