Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Iese Marea Britanie din UE? Petitia care poate schimba totul

Vineri, 24 Iunie 2016, ora 14:50
16720 citiri
Iese Marea Britanie din UE? Petitia care poate schimba totul
Foto: Ziare.com

O petitie a fost depusa pe site-ul Parlamentului britanic pentru organizarea unui nou referendum privind apartenenta la UE.

Aceasta petitie sustine ca in urma votului de joi ar fi indeplinite conditiile pentru organizarea unui nou scrutin.

Ce se intampla dupa BREXIT? URMARESTE LIVE evolutiile internationale dupa decizia britanicilor

Prin petitia online se cere aplicarea unei reguli care prevede, daca optiunea de ramanere sau de parasire a UE obtine mai putin de 60 la suta din voturile exprimate de mai putin de 75 la suta din cetatenii cu drept de vot, ar trebui sa aiba loc un alt referendum.

Toate petitiile care primesc mai mult de 100.000 de semnaturi pot fi luate in considerare pentru dezbatere in Parlament, cum a fost, de exemplu, cazul legalizarii canabisului.

Pragul de 100.000 de semnaturi a fost deja depasit, la miezul zilei in Marea Britanie, petitia putand fi trimisa astfel Parlamentului.

Putin peste 72% a fost prezenta la referendumul privind apartenenta Regatului Unit la UE, iar cei care au votat in favoarea iesirii Marii Britanii din UE au reprezentat aproape 52% dintre cei prezenti la urne. Astfel, sunt intrunite conditiile pentru ca parlamentarii sa ia in considerare petitia si sa accepte organizarea unui nou referendum.

Care sunt pasii urmati dupa referendum si de ce acesta nu are putere legala directa

Rezultatul referendumului de joi nu genereaza nicio consecinta legala, fara notificarea transmisa Consiliului European.

Astfel, pe blogul de legislatie britanica Jack of Kent se subliniaza clar ca doar rezultatul referendumului in sine nu are niciun impact legal, fiind un scrutin consultativ, nu obligatoriu.

Toate legile britanice raman aceleasi ca pana inainte de referendum, iar referendumul nu are nicio semnificatie legala, ci doar notificarea respectiva, potrivit Articolului 50 al Tratatului UE, insa deocamdata niciun politician britanic nu se grabeste sa faca acest pas.

Dupa ce va fi transmisa, mai trec doi ani inainte ca Regatul Unit sa paraseasca UE, iar nicio schimbare fundamentala ca urmare a votului de joi nu va intra in vigoare cel putin pana in 2018, deoarece legal nu este posibil acest lucru.

Prin urmare, daca exista acordul Parlamentului pentru un al doilea referendum, ceea ce este perfect posibil, se poate ca nici macar sa nu mai fie transmisa notificarea catre Consiliul European.

Statele membre UE au o traditie a referendumurilor repetate pana cand se ajunge la raspunsul considerat "corect", se mai arata pe blogul respectiv.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#petitie referendum Marea Britanie, #Marea Britanie iesire UE, #referendum Brexit, #reluare referendum Marea Britanie UE , #Marea Britanie