Imigrantii dintr-un oras din Marea Britanie traiesc cu frica-n san: Sunt huliti si agresati

Luni, 11 Iulie 2016, ora 08:36
10440 citiri
Imigrantii dintr-un oras din Marea Britanie traiesc cu frica-n san: Sunt huliti si agresati
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa votul pro-Brexit, imigrantii din Marea Britanie au inceput sa fie mai des agresati in locurile publice, asa ca unii dintre ei se gandesc sa se mute.

Un bun exemplu il reprezinta orasul Boston, unde 76% dintre locuitorii cu drept de vot au ales sa paraseasca Uniunea Europeana, transmite New York Times.

La doar cateva zile dupa referendum, Monika Baginski se afla intr-un supermarket si vorbea la telefon cu un prieten, in poloneza. La un moment dat, un barbat s-a apropiat de ea si a inceput sa urle: "Straino! Vei fi data afara in curand!", isi aminteste femeia.

Avand in vedere ca pana atunci nu i se mai intamplase asa ceva, incidenul a fost un soc.

Insa un astfel de comportament ostil a iesit la suprafata la tot mai multi britanici dupa ce s-a aflat rezultatul referendumului. Iar in aceste conditii, comunitatile letoniene, lituaniene, poloneze si romane care traiesc in Boston se gandesc daca mai sunt in siguranta in acest oras.

"Ceva s-a defectat aici", a observat Paul Gleeson, un consilier municipal.

Noua realitate i-a izbit drept in fata pe imigranti, asa ca multi dintre ei au incetat sa mai vorbeasca in limba natala atunci cand se afla in locuri publice si se tem ca copiii lor vor fi agresati la scoala.

Mai mult, tinerii veniti din alte tari se asteapta sa fie discriminati la facultate sau la locul de munca, arata sursa citata.

Unii se gandesc sa se mute

Gregory Pacho, un italiano-polonez, conduce o firma de taxi. Iar pentru prima data in ultimii 16 ani, de cand locuieste in Boston, el se gandeste serios sa se mute. Ba mai mult, repulsia pentru imigranti parca s-a declansat dintr-o data, dupa referendum. El a marturisit ca multi dintre clientii sai vechi, originari din UK, acum nu-i mai vorbesc.

"In decurs de o saptamana am vazut cum oameni pe care i-am plimbat prin oras in ultimii ani si-au schimbat atitudinea la 180 de grade", a explicat Gregory Pacho.

La randul sau, Magdalena Korzeb sustine ca a lucrat si a platit taxe in Boston de 11 ani incoace, unde locuieste alaturi de sotul sau si de fiica lor, in varsta de 5 ani.

"Pana acum simteam ca apartin acestui loc, insa incep sa ma simt folosita. Acum 11 ani erau incantati sa ne invite sa ne mutam in oras. As putea sa-mi inchid magazinul, sa-mi impachetez lucrurile si sa plec", a spus femeia.

Ce uita britanicii

Unii localnici au uitat un lucru esential. Boston, un oras de 67.000 de locuitori, se bazeaza pe imigranti (cam 10% din rezidenti provin din tarile din Europa Centrala si de Est), iar multi dintre ei lucreaza pe salariul minim la plantatiile cu legume si pregatesc mancarea vanduta in supermarketuri.

Foarte putini traiesc din ajutoare sociale, iar prezenta lor a ajutat mult la transformarea orasului intr-un centru agro-industrial.

Nu numai in Boston are loc acest fenomen.

De curand, magazinul unei romance din Norwich a fost incendiat de un barbat mascat. Insa, spre uimirea femeii, un grup de englezi i-a sarit in ajutor, ceea ce inseamna ca nu toti britanicii au aceleasi sentimente fata de imigranti.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#imigranti agresati Marea Britanie, #imigranti Brexit, #imigranti Marea Britanie , #Marea Britanie