Institutiile de presa dintr-o tara UE care scriu despre Brexit risca amenzi de mii de euro - cu ce au gresit

Luni, 10 Aprilie 2017, ora 20:44
4616 citiri
Institutiile de presa dintr-o tara UE care scriu despre Brexit risca amenzi de mii de euro - cu ce au gresit
Foto: Ziare.com

Institutiile de presa slovace care scriu despre Brexit risca amenzi de pana la 6.600 de euro pentru ca au folosit termenul "Marea Britanie" in loc de denumirea oficiala a tarii, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, a anuntat o agentie guvernamentala slovaca, ce intentioneaza sa puna in aplicare pentru prima data o lege din anii '90.

Autoritatea pentru Geodezie, Cartografie si Cadastru de la Bratislava a explicat ca va aplica legea adoptata in 1995, cand Slovacia abia se obisnuia cu statutul de tara independenta, in urma a zeci de sesizari primite de la public.

Guvernul a dat, insa, asigurari ca va organiza un seminar pentru a le explica jurnalistilor terminologia corecta, inainte de a da amenzi.

De asemenea, Autoritatea a trimis institutiilor media o notificare prin care le avertiza ca au incalcat in mod repetat legea, daca au folosit denumirea de "Marea Britanie".

"Obiectivul nostru cheie este sa atragem atentia, nu am amendat niciodata pe nimeni in trecut, dar acum suntem pregatiti sa impunem legea", a spus sefa institutiei, Maria Fridrichova.

Majoritatea presei a refuzat sa schimbe ceva dupa ce a primit scrisoarea agentiei.

"Cred ca scrisoarea este absurda si nu le voi cere editorilor nostri sa foloseasca termeni diferiti", a spus redactorul-sef al cotidianului SME, Beata Baloghova.

Lista cu denumirile oficiale ale tarilor, publicata pe site-ul agentiei, arata ca este permisa denumirea prescurtata "Regatul Unit", pentru Marea Britanie.

Ambasada Londrei la Bratislava a dat asigurari ca nu este deranjata de folosirea denumirii "Marea Britanie" in presa slovaca.

"Pe logo-ul oficial al Ambasadei scrie 'Ambasada britanica la Bratislava', dar ne vom supune legii slovace, daca ni se cere acest lucru", a declarat o purtatoare de cuvant a reprezentantei diplomatice.

Citeste mai multe despre Brexit:

Brexit: Parlamentul European a adoptat conditiile-cheie pentru a aproba acordul de iesire a Marii Britanii din UE

Istoria Europei, pe "repeat": Un studiu a descoperit dovezi ale existentei "Brexit 1.0"

Care este cea mai vulnerabila tara la un divort dureros intre Marea Britanie si Uniunea Europeana

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#amenzi Slovacia termen Marea Britanie, #lege Marea Britanie Regatul Unit , #Marea Britanie