Istoria Europei, pe "repeat": Un studiu a descoperit dovezi ale existentei "Brexit 1.0"

Marti, 04 Aprilie 2017, ora 23:30
10674 citiri
Istoria Europei, pe "repeat": Un studiu a descoperit dovezi ale existentei "Brexit 1.0"
Foto: captura YouTube / essay229

O echipa de oameni de stiinta a descoperit o dovada ce explica modul in care vechea Britanie s-a separat de Europa - fenomen pe care l-a numit "Brexit 1.0". Este vorba despre o inundatie ce s-a petrecut in doua etape, in urma cu mii de ani.

In cadrul unui studiu publicat marti in jurnalul "Nature Communications" oamenii de stiinta sustin ca detin dovada potrivit careia zona Stramtorii Dover din Canalul Manecii, care taie regiunile de uscat dintre Marea Britanie si Franta, a aparut in doua episoade - o revarsare initiala a unui lac, urmata de o inundatie catastrofala, informeaza Reuters.

"Ruptura zonei de uscat asemanatoare unui pod dintre Dover si Calais a fost, fara indoiala, unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Angliei, aceasta contribuind la formarea identitatii nationale a insulei noastre", sustine Sanjeev Gupta, profesor in cadrul Imperial College din Londra, coautor al lucrarii.

"La finalul Epocii de Gheata, nivelul marilor a crescut si a inundat definitiv zonele joase, Britania pierzandu-si legatura pe care o avea cu continentul", a mai spus el adaugand ca "acesta este Brexit 1.0 - un Brexit pe care nimeni nu l-a votat".

Primele piese din acest puzzle au fost descoperite in urma cu aproximativ zece ani, cand cercetatorii au gasit dovezi de natura geofizica ale unor vai gigantice aflate pe fundul marii, in partea centrala a Canalului Manecii. Ei au emis atunci ipoteza conform careia reteaua acestor vai dovedea existenta unei megainundatii care a inghitit zona de uscat, cauzata probabil de o rupere a coastelor calcaroase ce legau Britania de Franta.

In cadrul studiului recent, au fost combinate date geofizice noi, colectate de colegi din Belgia si Franta, cu informatiile obtinute de oamenii de stiinta britanici cu privire la gropile de mari dimensiuni si la sistemul de vai de pe fundul marii. Acest lucru a ajutat echipa sa afle modul in care s-au distrus coastele calcaroase. Potrivit cercetatorilor, acestea din urma actionau ca un baraj urias in spatele caruia se afla un lac proglaciar ce s-a revarsat. Ca urmare, s-au format cascade uriase ce au erodat versantii abrupti, slabindu-i si in cele din urma determinand prabusirea lor si eliberarea unui volum imens de apa in valea de dedesubt.

"Inca nu cunoastem cu exactitate motivul pentru care lacul proglaciar s-a revarsat", a declarat Jenny Collier din cadrul Departamentului pentru stiinta si ingineria pamantului din cadrul Imperial College. "Probabil ca o parte din calota glaciara s-a rupt si s-a prabusit in lac provocand un val care a determinat apa sa se reverse in cascada peste versantii calcarosi. Poate un cutremur... a slabit mai departe zona de coasta si a facut-o sa se prabuseasca, fapt ce a dus la megainundatia despre care am gasit dovezi in cadrul studiilor noastre", a completat cercetatoarea.

Oamenii de stiinta sustin ca daca nu ar fi existat acest lant de evenimente geologice, Britania ar fi putut ramane conectata la Europa continentala, iesind in afara spre mare precum Danemarca, precizeaza sursa citata. Cercetatorii nu cunosc inca ordinea cronologica a acestor evenimente, insa au anuntat ca intentioneaza sa preleveze si sa analizeze mostre din sedimentele aflate pe fundul vailor din Stramtoarea Dover, desi recunosc faptul ca operatiunea va fi foarte dificila din cauza imenselor schimbari ale mareelor si a faptului ca acesta este cel mai aglomerat culoar navigabil.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Marea Britanie formare canal Dover , #Marea Britanie