La un an de la referendum, marile intrebari despre Brexit raman. Iata si cateva raspunsuri

Vineri, 23 Iunie 2017, ora 19:05
6071 citiri
La un an de la referendum, marile intrebari despre Brexit raman. Iata si cateva raspunsuri
Fotomontaj Ziare.com

In urma cu exact un an a fost votul privind Brexit-ul, referendumul in care britanicii au optat pentru iesirea din Uniunea Europeana.

La 12 luni distanta, procesul merge inainte greoi, cu un alt premier si un alt Parlament si inconjurat de discutii si negocieri.

Dar ce s-a intamplat de atunci, in ce priveste soarta britanicilor si a Uniunii? Iata cateva raspunsuri si ce scrie azi presa din toata lumea pe aceasta tema.

Plusuri si minusuri pe partea economica, dar tara e departe de dezastru

Una dintre cele mai importante televiziuni din Regatul Unit, BBC, aminteste ca inaintea votului de anul trecut au fost avertismente din partea multor economisti ca tara va suferi un soc economic catastrofal si chiar va urma recesiunea. Pana acum, cel putin, s-a dovedit ca aceste predictii au fost pesimiste.

E drept ca lira sterlina s-a depreciat semnificativ in ultimul an, fata de celelalte valute, insa acest lucru a impulsionat remarcabil cererea pentru exporturi, astfel ca a existat o compensatie in economia britanica.

La fel de reala este insa si franarea cresterii economice, multe urmand sa depinda de acordul pe care liderii de la Londra vor reusi sa il incheie cu restul Uniunii Europene.

Bloomberg a intervievat patru directori executivi de la patru companii engleze. Acestia au explicat care a fost impactul de pana acum al votului pentru Brexit.

Dintre cei patru, doi sustin ca o duc foarte bine, un al treilea a vorbit despre comenzi si cooperari cu firme din Statele Unite si Franta si doar al patrulea s-a plans ca a fost un an greu.

Acesta din urma are o afacere cu pasari si se teme ca Brexit-ul va aduce si mai multe probleme, din moment ce 60 la suta dintre angajatii sai sunt est-europeni, care astfel ar avea dificultati pe piata muncii.

"Cea mai mare problema practica pe care o avem acum este dificultatea de a recruta angajati. In fiecare saptamana, trebuie sa ne intalnim si spunem 'Hai sa angajam mai multi localnici', dar pur si simplu nu sunt dispusi", spune acesta.

Analizand marii invingatori si marii pierzatori ai Brexit, The Week scrie ca in prima categorie sunt sectorul turistic al Marii Britanii si producatorii, in ambele cazuri ca urmare a deprecierii lirei. Apoi, sunt si companiile listate pe bursa in Marea Britanie, dar care isi fac majoritatea banilor in afara tarii.

La polul opus se afla cei care nu isi mai pot schimba calatoriile deja rezervate sau care au familii ce locuiesc in afara tarii. Este lesne de inteles de ce in aceste cazuri au crescut costurile. Apoi, desigur, sunt si companiile care trebuie sa importe bunuri.

Acord prost sau niciun acord? Cine pierde?

The Independent scrie ca, "la un an de la referendumul european, este tot mai clar ca Uniunea Europeana va decide acordul Brexit pentru noi".

In plus, adauga sursa citata, adevarata provocare pentru vulnerabilul guvern de la Londra este sa convina asupra extraordinarului "cost al Brexit-ului", care ar putea fi de 85 de miliarde de lire sterline.

"Insa sa nu ne amagim singuri, crezand ca niciun acord este mai bine decat un acord prost", mai scrie The Independent, cu referire la cuvintele Theresei May - "No deal is better than a bad deal". "Iesirea din UE fara vreun acord ar fi un dezastru pentru economia noastra, pentru prosperitatea noastra viitoare, pentru locurile noastre de munca, pentru standardul de viata al tuturor si pentru viitorul copiilor nostri", adauga publicatia britanica.

Anterior, tot The Independent se intreba "a cui pierdere este" Brexit-ul, din moment ce Uniunea Europeana "este mai unita decat oricand".

Iar relatiile dintre cele doua parti sunt departe de a fi unele excelente. Liderul Consiliului European, Donald Tusk, care a reunit in aceste zile, la Bruxelles, sefii de stat si de guvern din cele 28 de tari membre, a criticat oferta Regatului Unit pentru cetatenii UE dupa Brexit.

"Prima mea impresie este ca oferta Regatului Unit este sub asteptarile noastre si ca risca sa inrautateasca situatia cetatenilor", a spus Tusk.

Un an haotic pentru britanici

"La multi ani, Brexit! Un an mai tarziu si inca nu este clar ce inseamna Brexit", titreaza Quartz, care trece in revista mai multe etape din ultimele 12 luni, ce au avut darul de a provoca si mai multa confuzie:

  • "Iulie 2016: Brexit inseamna Brexit;
  • Ianuarie 2017: Brexit inseamna 'hard Brexit';
  • 29 martie 2017: Brexit inseamna ca iesim in doi ani;
  • 8 iunie 2017: Mai inseamna Brexit Brexit?;
  • 13 iunie 2017: Brexit inseamna Brexit cu totul;
  • 19 iunie 2017: Brexit inseamna orice vrea UE sa insemne;
  • 20 iunie 2017: Brexit inseamna 'soft Brexit';
  • 21 iunie 2017: Brexit inseamna 'hard Brexit';
  • 22 iunie 2017: Brexit inseamna apartententa la UE dupa 2019;
  • Inca iunie: Brexit inseamna...?".
  • Daily Express intreaba ce s-a intamplat de cand Marea Britanie a votat iesirea din UE, notand ca "Brexit a schimbat fata politicii britanice, insa Regatul Unit are inca un drum lung pana sa rupa legaturile cu Bruxelles-ul".

    "Rezultatul referendumului a aruncat Marea Britanie in haos politic, cu David Cameron demisionand din functia de prim-ministru si Theresa May ajungand la putere. Un an mai tarziu, May este foarte slabita dupa ce a pierdut majoritatea conservatoare, chiar cand Marea Britanie incepe in sfarsit sa-si negocieze iesirea din UE", mai scrie publicatia britanica.

    De altfel, si Evening Standard, trecand in revista succint cele mai importante evenimente din ultimele 12 luni, incheie cu alegerile anticipate: "Jocul electoral al Theresei May a decurs dezastruos. Decizia sa a dat rateu intr-o maniera dramatica. Un rezultat catastrofal pentru conservatori".

    "La un an distanta de la Brexit, intrebarile raman", titreaza Newsweek, care enumera cateva dintre acestea: "Se va diviza Marea Britanie?"; "Cand va iesi Marea Britanie?"; "Cum va arata Brexit-ul?".

    "La un an dupa (votul pe - n.red.) Brexit, liderii Uniunii Europene sunt increzatori", noteaza si CNN, iar The Telegraph scrie ca, "la un an distanta, votul pe Brexit a transformat politica", iar anii urmatori vor fi dificili.

    Nesiguranta ramane in continuare

    Insa, dupa toate acestea, ce este sigur este ca, la un an dupa referendumul pentru iesirea Marii Britanii din UE, "inca mai domneste incertitudinea", dupa cum noteaza Fox Business.

    "Investitorii si economistii au mai multe intrebari decat raspunsuri in legatura cu viitorul relatiei Regatului Unit cu Uniunea Europeana intr-o lume post-Brexit", mai scrie sursa citata, amintind ca premierul Theresa May a primit o mare lovitura cand a pierdut majoritatea detinuta de conservatori, in urma alegerilor anticipate din aceasta luna.

    Mai mult, The Telegraph scrie ca Theresa May a ignorat fatal lectiile victoriei celor care au sustinut iesirea din Uniunea Europeana.

    De asemenea, New Statesman titreaza ca, "la un an dupa votul pe Brexit, este frapant cat de putine stim despre unde va duce".

    "Pana si cei care au asteptari mai modeste se simt putin inconfortabil. Pentru ca, la un an distanta, nu stim cu mult mai mult despre ce inseamna Brexit decat stiam pe 23 iunie anul trecut", mai comenteaza autorul.

    "Un an mai tarziu, cum trecem peste divizarea Brexit?", titreaza si Financial Times.

    Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
    Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
    Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
    Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
    Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
    Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
    #Brexit un an, #mari intrebari Brexit, #ce se intampla Brexit, #un an referendum Brexit, #Marea Britanie iesire UE , #Marea Britanie