Lectia britanica. Trei femei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 17 Iulie 2016, ora 11:35
7741 citiri
Lectia britanica. Trei femei

Marea Britanie intra intr-o noua etapa cu un nou premier a carui principala misiune ar trebui sa fie activarea articolului 50 si negocierea iesirii MB din UE.

Ca britanicilor le va fi mai bine sau mai rau in afara UE probabil ca e devreme sa spunem. Deocamdata cred ca mai ales noi, romanii, am avea de luat aminte la politica si societatea britanica. Pentru ca vad acolo niste aspecte care fac diferenta intre o autentica democratie, matura si solida, si ceea ce traim noi.

Va aduceti aminte care a fost prima precizare facuta de o buna parte din presa romaneasca dupa aflarea rezultatului referendumului Brexit? Fiind consultativ, rezultatul lui poate sa nu fie respectat de Parlamentul britanic. Asa cum, de exemplu, a fost ignorat la noi referendumul prin care poporul cerea Parlament unicameral cu cel mult 300 de membri.

Deci precizarea nu numai ca era tehnic corecta, dar era si perfect legitima din perspectiva istoriei noastre recente. In Marea Britanie, insa, asa ceva e de neconceput. Vointa populara, odata exprimata, este litera de lege.

Cel mult putea fi luata in discutie o noua consultare populara, dar nu pur si simplu, nu un fel de "mai trage o data", ci ca urmare a unor noi negocieri care sa aduca schimbari esentiale ale datelor si sa fie nu numai un bun pretext, ci de-a dreptul un motiv serios pentru o noua consultare care sa justifice un eventual rezultat contrar.

Vedem insa ca, deocamdata cel putin, nu exista semne ca aceasta a doua varianta ar fi luata in calcul: Brexit is Brexit, spune noul premier de la Londra. Si nu numai ca va fi, dar Brexitul trebuie sa fie, spune noul premier, un model de succes. Cum? Nu ne numaram lacrimile si firele de par smulse? Nu vine sfarsitul lumii? Asta inseamna mentalitate sanatoasa de invingator.

Apoi, trebuie sa ne aducem aminte cum a ajuns premierul Cameron sa convoace acest referendum care, iata, l-a costat acum functia si vom vedea daca nu cumva si cariera politica.

Sub presiunea euroscepticismului din electoratul conservatorilor, dar si din interiorul partidului, dl Cameron a facut o promisiune electorala. A promis organizarea referendumului.

Si ce daca? Mai tinem noi socoteala promisiunilor electorale in ipoteza ca ne-am batut capul vreodata sa le ascultam? Cati km de autostrada au fost promisi in fiecare campanie? Cu ei insumati, ajungeam pe Luna. In Marea Britanie, o promisiune electorala e sfanta. Daca nu te tii de ea, costul e urias.

Si a dat jurnalistul Petru Clej un exemplu cat se poate de graitor: "Partidul Liberal Democrat a promis ca nu vor fi majorate taxele universitare, a votat in favoarea majorarii, deci impotriva propriului manifest electoral, si rezultatul a fost ca de la 57 de deputati in 2010, a ajuns la 8 in 2015".

E clar ca rezultatul referendumului a luat pe toata lumea prin surprindere. Diferenta dintre "Remain" si "Leave" a fost de peste un milion de voturi, dar la populatia MB asta reprezina doar vreo 3 procente avans. Ati auzit de vreun scandal? Vreo suspiciune?

Va aduceti aminte de rezultatul referendumului din 2012 pe o miza incomparabil mai mica la scara istoriei, suspendarea presedintelui. Si intelegeti acum, prin comparatie, de ce restul UE se uita la noi ca la populatia unei gradini zoologice?

Desi intr-o situatie exceptionala, lucrurile au mers fara sincope. Invinsul si-a anuntat imediat demisia si iata ca si pleaca efectiv imediat ce are inlocuitor. Unul care vine nu in urma unor jocuri de culise, nu in urma unor aranjamente, unor negocieri in spatele usilor inchise. Ci in urma aplicarii unei proceduri clare, transparente, predictibile.

Si iata ca aceasta procedura a generat in mai putin de o luna un nou presedinte al Partidului Conservator si implicit premier al Marii Britanii.

La noi asta se numeste criza politica, timp in care totul se blocheaza. La Londra, premierul Cameron a pastrat intreaga autoritate pana la final, desi era practic demisionar, cea mai buna dovada fiind chiar summit-ul NATO unde a performat la potential maxim.

De altfel, Guvernul britanic a functionat fara sincope, chiar daca el a fost divizat in chestiunea Brexit-ului. La aceeasi masa, liderul "Remain", premierul Cameron, si unul dintre liderii "Leave", Michael Gove, ministru de Justitie. Ce ar fi provocat la noi o asemenea situatie?

Si am pastrat ce e mai savuros pentru final. Seful statului britanic este regina Elisabeta. O femeie. Premierul britanic va fi o femeie, Theresa May, care a concurat cu o alta femeie, Andrea Leadsom. Si este posibil teoretic ca liderul Opozitiei, adica al Paridului Laburist, sa fie, ati ghicit, o femeie - Angela Eagle.

O fi si asta un destin, femeile sa repare ce distrug barbatii.

In cea mai traditionalista, pe alocuri rigida, democratie din lume, iata ca nu exista nicio problema pentru ca o femeie sa ajunga in varful ierarhiei politice si poate concura de la egal la egal cu un barbat, fara ca genul sa reprezinte un detaliu mai semnificativ decat culoarea ochilor.

Asta desigur in tara unde si votul uninominal intr-un tur pentru Parlament, fara redistribuire sau alte asemenea distorsionari, functioneaza fara probleme si genereaza iata un sistem politic foarte solid.

Morala? O democratie stabila si solida este aceea in care regula functioneaza si prevaleaza indiferent de situatia concreta.

Si, de aceea, ma astept ca, indiferent ce turbulente va avea de infruntat, Marii Britanii sa ii fie mai bine in afara UE decat ii este in UE unei Romanii in care regula exista doar ca sa stim ce sa incalcam.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Brexit Theresa May premier Londra , #Marea Britanie