Liderii UE decid soarta Brexit-ului, insa si-au pierdut rabdarea: Parca jucam in Asteptandu-l pe Godot! Iohannis e cel mai optimist (Video)

Joi, 21 Martie 2019, ora 19:01
6472 citiri
Liderii UE decid soarta Brexit-ului, insa si-au pierdut rabdarea: Parca jucam in Asteptandu-l pe Godot! Iohannis e cel mai optimist (Video)
Foto: Hepta.ro/Arhiva

Liderii statelor membre UE s-au reunit joi, la Bruxelles, in cadrul Consiliului European, principalul punct de pe agenda fiind Brexitul. Cu doar o saptamana inainte de termenul oficial al iesirii Marii Britanii din UE, nu exista un acord agreat de ambele tabere si nici indicii ca cel negociat de Theresa May va fi vreodata adoptat de Parlamentul de la Londra.

May a venit si ea in Consiliu sa ceara oficial amanarea Brexitului pana pe 30 iunie, insa liderii europeni s-au pronuntat deja ca fara un plan concret amanarea nu are rost, si oricum perioada vizata de britanici e considerata mult prea scurta pentru a putea fi o solutie.

Astfel, la lucrarile de astazi ale Consiliului liderii statelor UE au pe masa 4 scenarii posibile: un Brexit dur, fara acord, varianta nedorita de niciuna dintre parti, adoptarea acordului negociat deja, varianta nedorita de britanici, o prelungire pana la 30 iunie, neagreata de UE, sau una pe un termen mai lung, care nu e pe placul Londrei.

Faptul ca optiunile existente nu sunt viabile s-a vazut si in declaratiile date de liderii europeni la sosirea la Consiliu.

Theresa May s-a aratat trista ca trebuie sa ceara amanarea, considerand ca incalca, astfel, vointa poporului care a votat pentru iesirea din UE. Intrebata daca ea considera ca inca ar putea sa treaca acordul prin Parlament, avand in vedere cele doua infrangeri istorice, May a spunca inca lucreaza la asta.

"Ceea ce conteaza e sa constientizam ca Brexitul este decizia poporului britanic si ca noi trebuie sa livram ceea ce oamenii au votat. Suntem la aproape 3 ani de la vot, acum e timpul ca Parlamentul sa decida", a spus May.

Stefan Lofven, premierul Suediei, spune ca o prelungire pe termen scurt a Brexitului nu va putea fi acordata decat daca Londra accepta acordul: "Consideram ca e important ca intai Camera Comunelor sa voteze acordul inainte de a vorbi de o extensie a Articolului 50".

Premierul irlandez Leo Varadkar spune ca, desi toata lumea vrea sa evite un Brexit dur, decizia e a britanicilor si doar a lor.

"Brexitul nu avea cum sa fie 'curat'. In orice scenariu Brexitul presupunea ca Regatul Unit sa ia niste decizii grele, nu avea cum sa fie totul bine si nimic rau sa nu se intample. Acele decizii grele trebuie facute acum. (...) Nu putem sa ne taram asa luni sau ani de acum incolo. Sa nu uitam ca termenul limita de 29 martie a fost stabilit de britanici. Daca vom avea un Brexit fara acord aceasta decizie va fi tot a lor", le-a spus Varadkar jurnalistilor, la intrarea la Consiliu.

Cancelarul german Angela Merkel a fost ceva mai diplomata si rezervata: "Pana in ultima ora trebuie sa fim siguri ca facem tot ce putem ca sa ne asiguram ca iesirea britanicilor din UE se va face in baza unui acord".

Presedintele francez Emmanuel Macron a fost insa necrutator: "Daca Parlamentul respinge si saptamana viitoare acordul ne indreptam catre un Brexit dur". El spune ca fara un vot pe acord nu poate fi acordata o extensie. Amintim ca este nevoie de un vot in unanimitate pentru ca prelungirea Brexitului sa fie agreata.

Presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, e ceva mai putin categorica si spune ca liderii UE ii vor oferi lui May tot sprijinul necesar.

"Inca suntem optimisti, trebuie sa sprijinim Regatul Unit, e important pentru noi si speram sa gasim solutie, dar mingea este in continuare la Parlamentul britanic", a spus ea.

Mark Rutte, premierul olandez, e de aceeasi parere: "Mingea e in terenul lor. Intai trebuie sa spuna 'da', apoi Europa va intelege ca e nevoie de timp ca toate chestiunile tehnice sa fie incluse in legislatia nationala".

Premierul lituanian Krisjanis Karins spune ca britanicii au doua optiuni, din punctul sau de vedere: "Noi am vrea ca plecarea sa fie ordonata, deci un acord este necesar sa fie adoptat, asa cum ne-am inteles de peste doi ani. Nu vad de ce am schimba asta acum. Deci intrebarea care se pune este daca va accepta Regatul acest acord. Daca el e respins exista doua optiuni: fie revoca Articolul 50 si raman in UE, fie pleaca fara acord".

Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, a dat un raspuns tragi-comic jurnalistilor: "Uneori ma simt ca sunt in antecamera, asteptandu-l pe Godot, si Godot nu mai vine niciodata...suntem in situatia in care asteptam ceva care nu se intampla niciodata", a spus el, adaugand ca probabil cel mai bine ar fi ca, in cazul in care Londra nu voteaza acordul, ar trebui sa fie acceptat cazul Brexitului dur.

"Asteptandu-l pe Godot" este o piesa scrisa de Samuel Beckett in care doua personaje il asteapta pe un al treilea, Godot, insa acesta nu mai ajunge niciodata.

Presedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker e ceva mai moderat. El le-a spus jurnalistilor doar ca, daca Londra respinge si a 3-a oara acordul, atunci va fi nevoie de un nou summit pentru a discuta ce e de facut.

Cel mai optimist s-a aratat presedintele roman, Klaus Iohannis, care crede inclusiv ca este timp ca acordul sa fie votat, in ciuda respingerilor categorice repetate.

"Da, teoretic este foarte posibil inca sa avem un Brexit ordonat, dar trebuie sa fim foarte sinceri: mingea este clar in terenul britanicilor, nu este la noi. Si speram ca din ce in ce mai multi vor intelege acest lucru. Inca avem incredere ca este posibil (ca acordul sa fie votat) . Daca acest lucru se va si intampla nu avem de unde sa stim, insa, cel putin, majoritatea suntem pregatiti sa oferim Marii Britanii o noua sansa, sa oferim premierului May inca o sansa sa isi convinga Parlamentul sa voteze acordul.

Inca este timp. Inca exista aceasta posibilitate. Cealalta varianta, cea a unui Hard Brexit, se va dovedi foarte dificila. Desigur, va fi dificil pentru Marea Britanie, insa nici pentru noi nu este o varianta pe care o dorim. (...) Cam toti dorim sa-i ajutam, dar ei trebuie sa ajunga odata la o concluzie. Vrem sa construim o relatie buna de viitor, si atunci e bine sa incepem cu dreptul, nu cu stangul", a spus Iohannis.

Pana una alta, se pare ca dupa o ora de discutii in prezenta lui May, liderii UE ar fi agreat ca amanarea sa se faca pana pe 22 mai, insa doar daca Parlamentul britanic voteaza acordul, informeaza The Guardian.

Urmeaza acum ca May sa paraseasca sala, iar sefii de state si guverne sa se puna de acord asupra ofertei pe care o vor face britanicilor.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#Theresa May summit Consiliu European Brexit, #asteptand Godot Brexit Consiliu, #Iohannis video Consiliu Brexit , #Marea Britanie