Londra e naiva sa creada ca negocierile pe Brexit vor dura doar 2 ani, spune Germania. Ar putea fi chiar 10

Vineri, 16 Decembrie 2016, ora 15:16
8045 citiri
Londra e naiva sa creada ca negocierile pe Brexit vor dura doar 2 ani, spune Germania. Ar putea fi chiar 10
Fotomontaj Ziare.com

Un acord de liber schimb intre Marea Britanie si Uniunea Europeana nu prea are cum sa fie negociat in doar doi ani, odata cu negocierile pe Brexit, sustine un oficial german.

In acelasi timp, un oficial britanic vine cu un avertisment si mai grav, si anume ca negocierile ar putea dura chiar zece ani. Ba chiar ar putea sa esueze, in ciuda faptului ca premierul britanic Theresa May vrea ca UK sa ajunga la un acord cu UE pana in 2019.

Din Germania, Stephan Mayer, purtatorul de cuvant al departamentului de Interne din partidul CDU al Angelei Merkel, a spus ca negocierea in doar doi ani a unui acord de schimb intre UE si UK este un obiectiv ambitios, scrie The Guardian.

Totusi, acesta a sugerat ca problema drepturilor cetatenilor ar putea fi mai usor de rezolvat. Declaratiile sale vin dupa ce premierul britanic Theresa May le-a spus liderilor UE ca vrea un acord rapid privind situatia britanicilor care locuiesc in Uniune si a cetatenilor europeni din Regat.

"Am multa simpatie si intelegere pentru pozitia britanica. Cu siguranta, peste un milion de cetateni britanici locuiesc in celelalte 27 de state membre, asa ca este o chestiune decisiva pentru guvernul din UK si, fireste, si invers (pentru guvernele UE) ; de exemplu, peste 300.000 de cetateni germani locuiesc in UK, deci cred ca avem acelasi interes", a declarat Mayer pentru BBC Radio 4.

Insa politicianul german a precizat ca este "putin naiv" sa crezi ca se poate ajunge la un acord de liber schimb in doar doi ani.

Subliniem faptul ca, inca de la inceput, oficialii europeni au spus ca Marea Britanie nu poate avea acces la piata unica a UE decat daca respecta in continuare drepturile cetatenilor europeni, inclusiv libertatea de miscare si dreptul la munca.

Iar noile discutii au loc in contextul in care multi lideri europeni sunt ingrijorati cu privire la drepturile pe care le vor avea cetatenii din tarile lor intr-un Regat Unit post-Brexit.

Iar britanicii sunt si mai neincrezatori decat nemtii, avand in vedere ca Ivan Rogers, ambasadorul UK la Bruxelles, a spus ca negocierile pot dura chiar si zece ani, relateaza si New York Times.

Precizam ca, la summit-ul de joi de la Bruxelles, liderii UE s-au reunit in format 27, fara Theresa May, pentru a discuta propria strategie pentru Brexit, asa ca pozitia Marii Britanii a fost destul de izolata in capitala Belgiei.

Citeste mai multe pe tema Brexit:

50 de miliarde de lire sterline ar putea fi nota de plata a Londrei pentru Brexit

Apar primele concesii? Marea Britanie ar contribui la bugetul UE si dupa Brexit, in schimbul accesului la piata unica

Brexit ar putea fi declansat mai devreme, iar Parlamentul European vrea sa ia parte la negocieri

Parlamentul UK a aprobat calendarul de Brexit, dar i-a pus conditii premierului May

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#negocieri Brexit 2 ani, #negocieri Brexit 10 ani , #Marea Britanie